Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Izveštaj sa sastanka u Upravi granične policije

Dana 29.06.2016.godine u Upravi granične policije održan je sastanak Nezavisnog sindikata policije sa delegacijom UGP.

Sastanku su ispred UGP prisustvovali:

  • Milenko Božović, general UGP,
  • Filipović Dragoljub, pomoćnik načelnika zadužen sa saradnju sa sindikatima,
  • Predrag Matović, šef Odseka za KPDG – zakonitost u radu
  • Vladimir Đikanović, pomoćnik načelnika.

Delegaciju NSP predstavljali su:

  • Veselin Nikolić, član Predsedništva
  • Igor Nikolić, predsednik Odbora za saradnju sa granično policijom
  • Žarko Ranđelović, član Odbora za saradnju sa granično policijom
  • Petar Radojičić, član Odbora za medije NSP.

Sastanak je otvorio general g-din Božović i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom UGP sa NSP poželevši da se i u buduće tako nastavi. General je naglasio da je ovo redovan sastanak sa reprezentativnim sindikatom gde zajednički treba da sagledamo eventualne probleme i zajednički ih rešavamo. Zatim je General dao reč članu Predsedništva NSP Veselinu Nikoliću. gr1 Nikolić je najpre pozdravio predstavnike UGP, zatim predstavio delegaciju NSP a onda je prešao na izlaganje problema od kojih je prvi bio u vezi pritužbi građana na rad policijskih službenika na graničnim prelazima.

Nikolić je istakao da je evidentno da na graničnim prelazima imamo ozbiljan problem oko pritužbi građana ali da su oni uglavnom neosnovani. Kao primer Nikolić je naveo GP Trbušnica gde je NSP lako dokazao neosnovanost pritužbe građana i gde su policijski službenici oslobođeni odgovornosti na suđenju u SIV-u 1.

Proteklih dana došlo je do nove pritužbe građana na rad policijskih službenika na GP Mali Zvornik. Nikolić smatra da će NSP ponovo lako dokazati neosnovanost ove pritužbe, jer su policajci radili po pravilima službe i sasvim profesionalno obavljali svoj posao. Međutim, sama pritužba obavezuje da se sprovede istraga i suđenje u SIV-u 1, što oduzima dodatno vreme policijskim službenicima i stvara dodatne troškove MUP-u.

General se složio sa tim zaključkom i predložio delegaciji NSP da Odbor za granicu predloži novi Pravilnik o postupku rešavanja pritužbi  a da će pravnici u UGP takođe dati svoj doprinos u tome. gr2Želim da napomenem da je Odbor za granicu odmah nakon ovog sastanka počeo na radu o izradi novog Pravilnika o postupku rešavanja pritužbi, gde će predlog biti prosleđen Sekretarijatu MUP, istakao je Nikolić nakon sastanka

Nikolić je zatim istakao problem oko nedostatka vozila u UGP i naveo samo jedan od primera gde je faktički onemogućen rad stanice GP. Primer su SGP Vrška Čuka i SGP ODG Zaječar gde dve stanice imaju samo jedno vozilo na korišćenje čime je znatno otežan rad u stanicama. gr3 General je istakao da će u veoma kratkom roku najkasnije do 01.09.2016.godine UGP dobiti kao donaciju četiri nova vozila marke Dačia koji će biti prosleđeni u RC prema Bugarskoj a zatim će se vozila proslediti u stanice kojima su vozila najpotrebnija. General je dalje istakao da će osim pomenutih vozila putem donacija stići i kombi vozila.

Nakon navedenih problema Nikolić je postavio pitanje gde se pojavljuje problem u tome da pojedini policijski službenici nisu dobili rešenja (nalaze se pod suspenzijom). Gospodin Matović je odgovorio da će u vrlo kratkom roku dobiti rešenja, ali da će u tim rešenjima pisati da rešenje važi po okončanju suspenzije (ovakav problem za sada je bio na SG Sremska Rača).

Za reč se dalje javio član Odbora za granicu Igor Nikolić, koji je postavio pitanje da li je moguće da policijski službenici koji zamenjuju šefove smena dobiju stimulaciju u vidu povećanja koeficijenta plate dok se ne reši njihov status u MUP.

Gospodin Matović je odgovorio da se taj problem mora rešiti kroz zakon, jer to je najbolje za sve a da će UGP uvek poštovati sva prava koja pripadaju policijskim službenicima. Igor Nikolić je naveo ponovo problem uniformi za policijske službenike, na šta mu je odgovorio g-din Filipović iz UGP da će u najkraćem roku biti urađeno 4000 pantalona i podeljeno policijskim službenicima. Izrada pantalona je u postupku i radi ih firma „Jumko“  iz Vranja. Nikolić je takođe istakao problem u RC prema Bugarskoj, konkretno stanice za ODG, jer preraspoređuju ljude za ispomoć u SGP Negotin iako u stanicama ODG ima dosta problema u obezbeđenju državne granice (ilegalni prelasci). Gospodin Đikanović iz UGP je istakao da se taj problem mora rešavati u RC.

Član Odbora za graničnu policiju Žarko Ranđelović je postavio pitanje dokle se stiglo sa sistematizacijom u UGP? General je istakao da je Predlog sistematizacije poslat u RC i da se o tome možemo konsultovati i interesovati kod načelnika RC.

Ranđelović je takođe istakao problem isplate dnevnica kolega koji odlaze na teren (rad sa migrantima), jer se u toj isplati dosta kasni. Gospodin Matović je istakao da UGP svoj posao odradi u najkraćem mogućem roku i da taj problem nastaje zbog procedure koja je propisana zakonom. Matović je istakao da UGP nikada nije niti će osporiti neko pravo policijskim službenicima iz UGP, sa čim je delegacija NSP apsolutno saglasna.

Pomoćnik načelnika gospodin Kujović koji je zadužen za saradnju sa sindikatima, istakao je da je saradnja sa NSP izuzetno dobra i da se sedmično ostvaruju kontakti sa članovima Odbora za granicu i siguran je da će se ta saradnja nastaviti u dobrom pravcu.

Zatim je general Božović istakao da će u najkraćem mogućem vremenskom periodu UGP obezbediti 22 kontejnera koja su dobijena iz donacije i preusmeriti ih tamo gde su najpotrebnija, a da i NSP treba da ukaže gde su oni trenutno najpotrebniji. Veselin Nikolić je istakao da što se tiče RC prema BiH, kontejneri su najpotrebniji u stanicama ODG Bosut i Bogatić sa čim su se svi iz delegacije UGP apsolutno složili.

General je istakao da je prevoz kontejnera obezbeđen preko vojske i da će za veoma kratko vreme biti postavljeno više kontejnera u navedenim stanicama Bosut i Bogatić i tako će se posle dugo godina uslovi u tim stanicama poboljšati, a ostatak kontejnera biće preusmereni u druge stanice.

Sastanak je završen u 13,00 časova.

Član Predsedništva Veselin Nikolić

1914