Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

IZVEŠTAJ Sa sastanka NSP (Odbor za granicu) u Upravi granične policije

Dana 08.04.2016.godine u Upravi granične policije održan je sastanak predstavnika UGP sa delegacijom NSP (Odbor za granicu).

Sastanku su prisustvovali ispred UGP:

Načelnik UGP General Milenko Božović

Pomoćnik načelnika Nebojša Kujović

Načelnik Odeljenja za granicu Ristović Radiša

Rukovodilac grupe za praćenje i kontrolu zakonitosti u radu Matović Predrag

Rukovodilac grupe za operativno tehničku podršku Antić Vladan novlogo11 Delegaciju NSP su predstavljali:

Član Predsedništva Veselin Nikolić – SGP Trbušnica

Predsednik Odbora za granicu Igor Nikolić – SGP Kusjak

Predsednik Nadzornog odbora Stojan Damjanović – SGP Vrška Čuka.

Sastanak je otvorio Načelnik UGP General Milenko Božović, koji je pozdravio delegaciju NSP i izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa reprezentativnim sindikatom u kojem je prepoznao iskrenu borbu za radnička prava.

Odmah posle toga, reč je dao predstavniku NSP Veselinu Nikoliću.

Veselin Nikolić je istakao da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa UGP a pogotovo zbog činjenice da svi u UGP prepoznaju iskrenu borbu NSP-a za što bolji položaj radnika MUP-a. O tome govori i sama činjenica da na današnjem sastanku prisustvuju pored Generala i svi njegovi najbliži saradnici.

Nikolić ističe da članovi Odbora za graničnu policiju radeći na terenu u svim Regionalnim centrima sve probleme koje uočavaju trude se da uvek prikažu realno.

Nikada nismo niti ćemo se baviti onim što nije posao sindikata, niti ćemo zastupati kolege koje krše zakon, ali moram da istaknem da na terenima nailazimo i na događaje koji direktno ugrožavaju naše kolege, koji samo rade časno i pošteno svoj posao. Jedan od primera desio se na GP Trbušnica kada je protiv šestorice kolega napisana neosnovana predstavka od strane jednog građanina koja je kasnije i u postupku i odbačena kao neosnovana, jer je pravni tim u ovom slučaju NSP KC Šabac dokazao da su kolege samo obavljale svoj posao po zakonu. Ovde se postavlja pitanje odgovornosti neosnovanih predstavki, jer samo njihovo podnošenje podrazumeva obavezu naših kolega da dolaze u Beograd o svom trošku, a na kraju i kada se dokaže da nisu krivi njihove troškove niko ne nadoknađuje.

Problema ima i oko podnošenja disciplinskih prijava za koje smatramo da su takođe neosnovane ili čak prouzrokovane nekorektnim ponašanjem nekih starešina prema policajcima, gde se na kraju prijave podnose samo policajcima pa iz toga se postavlja pitanje „da li samo policajci snose odgovornost za svoje greške ili tome moraju podlegati i starešine“. U iznetom slučaju i General se složio da je napravljen propust. Nikolić je istakao još da je Nezavisni sindikat policije oštro reagovao na napad jednog građanina na kolegu na GP Trbušnica koji se desio u samim službenim prostorijama a da se licu koje je napalo kolegu nije odredilo čak ni policijsko zadržavanje. Posle tog događaja ovog puta opet advokatski tim KC Šabac Nedović – Bojić poslao obaveštenje i glavnom republičkom tužiocu Zagorki Dolovac, sa pitanjem da li je moguće da u pravnoj državi neko napadne policajca na dužnosti i da pritom nema takoreći nikakve posledice.

Zatim  je reč uzeo Damjanović Stojan koji se bazirao na problem koji imamo u UGP a to je da se zamena rukovodioca ne plaća, a koja nam sleduje po PKU i Zakonu o policiji i problem detaljno obrazložio. Takođe je istakao da ova praksa nije ustaljena u kompletnoj Upravi granične policije, već u nekim RC se primenjuje a u nekima ne primenjuje.

General je dao reč gospodinu Matoviću koji nam je dao sledeći odgovor na ovo pitanje. Niko iz UGP nikada, niti je, niti će osporiti nijednom policajcu pravo koje mu pripada ali mi u UGP ne određujemo kakva su prava radnika, već samo sprovodimo uputstva koja dobijamo iz Uprave za ljudske resurse.

Reč je uzeo Igor Nikolić koji je istakao sledeće:

Veliki problem u UGP su uniforme a najviše pantalone, jer većina policajaca na GP već sedam godina nisu dobili pantalone. Takođe je veliki problem u RC prema Bugarskoj i Rumuniji nedostatak opasača i drugih materijalno tehničkih sredstava. Nikolić takođe ističe problem u SGP Kusjak oko vozila koje služi za prevoz radnika od grada do graničnog prelaza i smatra da vozilo kombi treba i dalje da stoji u PS u gradu odakle prevozi smene policajaca do graničnog prelaza, jer je to isplativije i za sam MUP po pitanju troškova za odlazak i dolazak na posao.

General Božović je istog momenta uz konsultaciju sa gospodinom Ristovićem rešio problem, tako što je naredio da se uradi ono što je najviše u interesu za samo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Posle iznetih problema od strane predstavnika NSP General je istakao da je izuzetno zadovoljan što najveći sindikat u MUP na ovakav način rešava probleme. General je istakao sledeće da u UGP sledi usvajanje sistematizacije gde će verovatno doći do spajanja stanica SGP i Stanica za obezbeđenje državne granice što će dovesti do efikasnijeg funkcionisanja GP.

Takođe je istako da je UGP pokrenula pitanje nabavke 3200 kompleta uniformi za sve pripadnike GP, jer isti nisu dobili nove uniforme 2015.godine kada su je dobili pripadnici policije opšte nadležnosti i u tome očekuje punu podršku NSP. Takođe je u toku nabavka 210 kompleta uniformi (donacija EU).

General je takođe istakao da očekuje od nas da i dalje uočavamo probleme na terenu i da ih zajednički sa njima rešavamo u opštem interesu svih radnika UGP. Stanje koje je zatekao po dolasku u UGP, pogotovu u nekim stanicama za ODG je katastrofalno i već su preduzeti konkretni koraci za rešavanje takvih problema, a veoma je zahvalan i NSP za pomoć u rešavanju istih a i po njegovim informacima pomoć NSP je veoma velika.

Sastanak je završen u 12,30 časova.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Član Predsedništva Veselin Nikolić

1830