Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

IZVEŠTAJ SA SASTANAK SA MINISTROM 07.12.2015.godine

IZVEŠTAJ SA SASTANAK SA MINISTROM UNUTRAŠNjIH POSLOVA GOSPODINOM dr NEBOJŠOM STEFANOVIĆEM I NjEGOVIM SARADNICIMA

Sastanak Nezavisnog sindikata policije i ministra unutrašnjih poslova održan je dana 07.12.2015. godine sa početkom u 08,30 časova u MUP-a. Sastanku su ispred Nezavisnog sindikata policije prisustvovali Predsednik Izvršnog odbora Velimir Barbulov, član Predsedništva Milan Marković, član Izvršnog odbora Brežnjak Filipović Snežana i advokat Nezavisnog sindikata policije Mitrić Srećko. Ispred Ministarstva unutrašnjih poslova sastanku je prisustvovao ministar gospodin dr Nebojša Stefanović, Načelnik PU za grad Beograd gospodin Veselin Milić, državni sekretar i šef kabineta gos. Jana Ljubičić i gos. Nataša Miladragović iz Sekretarijata.

novlogo11 Sastanak je održan povodom primedbi na predlog Zakona o policiji.

Insistiramo na brisanju pojma stalne dostupnosti zato što dezavuiše pojam pripravnosti.

Nismo se složili sa predlogom MUP-a kojom poslodavac određuje procentualno broj zaposlenih koji mogu da štrajkuju (minimum 70% koji su zaposleni dužni da rade), već i dalje insistiramo da se u skladu sa Zakonom štrajkuje sa minimumom procesa rada koji bi bio propisan od strane Ministra u dogovoru sa sindikatom (polazna osnova sadašnji član 135 ZOP-a).

Pitanje nadoknade troškova dolaska i odlaska sa rada iz razloga što nije usaglašeno jer poslodavac i dalje insistira da ih svede na maksimalni iznos od 20 % od zarade zaposlenog što je u velikom broju slučajeva nedovoljna nadoknada za realne troškove. Predloženo rešenje MUP-a jedino je prihvatljivo samo ako se uvedu uvećani troškovi stanovanja.

Predloženo rešenje umanjene zarade za vreme provedeno na bolovanju nije do kraja usaglašeno u smislu da Ministarstvo ne prihvata da posebnim stavom bude propisano da policijskom službeniku za vreme bolovanja pripadne 100% naknade do definisanja liste profesionalnih oboljenja.

Usaglašeno je pitanje da sindikalno delovanje ne može da bude predmet disciplinske odgovornosti već je to pitanje unutrašnje organizacije i hijerarhije samih sindikata; usaglašeno je da procentualno određenje broja zaposlenih u MUP-a koji mogu biti u štrajku nije valjano ni pravno ni organizaciono rešenje, već da rešenje treba tražiti u okviru određivanja sadržine minimuma procesa rada što je i propisano važećim zakonskim propisima. Usaglašeno je i pitanje odgovornosti za naknadu materijalne štete u slučaju opravdane upotrebe sile kao i pitanja zaštite prava policijskih službenika u krivičnom postupku. Usaglašeno je pitanje disciplinske i materijalne odgovornosti ovlašćenih lica MUP-a koja neosnovano pokreću i vode disciplinske postupke.

Prihvaćeno pitanje u vezi donošenja liste profesionalnih oboljenja za policijske službenike.

PRIMEDBE:

ČLANOVI 108, 109, 204, 218: DEFINISATI PRAVNU POMOĆ POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA GDE SE POD PRAVNOM POMOĆI TREBA JASNO DEFINISATI DA ĆE MU MINISTARSTVO OBEZBEDITI BESPLATNU PRAVNU POMOĆ KOJA PODRAZUMEVA ANGAŽOVANjE ADVOKATA UZ PREDHODNU PISANU SAGLASNOST MINISTRA, KAO I DRUGU POTREBNU POMOĆ.

PREDLOG NAŠEG REŠENjA: U SLUČAJU PARNIČNOG POSTUPKA REPUBLIKA SRBIJA ODGOVARA ZA ŠTETU KOJU POLICIJSKI SLUŽBENIK I OSTALI ZAPOSLENI U MINISTARSTVU PRIČINE TREĆIM LICIMA, AKO SE DOKAŽE DA JE ŠTETA NASTALA POSTUPANjEM POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I DRUGIH ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU TOKOM OBAVLjANjA POSLOVA I ZADATAKA I UKOLIKO SU POSTUPALI SAGLASNO PROPISIMA O NAČINU OBAVLjANjA POLICIJSKIH I OSTALIH POSLOVA U MINISTARSTVU.

PRIMEDBA NA ČLAN. 157 GDE SE kao kategorija UVODI STALNA DOSTUPNOST.

PREDLOG:  OVAJ ČLAN JE NEOPHODNO U POTPUNOSTI BRISATI IZ RAZLOGA ŠTO DOSTUPNOST NIJE PRAVI TERMIN I PRAVNA KATEGORIJA VEĆ MORALNA OBAVEZA; ZATIM NA OVAJ NAČIN JE OBESMIŠLjEN POJAM PRIPRAVOSTI; OVAJ ČLAN BI MOGAO DA BUDE PREDMET ZLOUPOTREBE I TUŽBI. TAKOĐE, SE UGROŽAVA PRAVO NA PRIVATNOST I PORODIČNI ŽIVOT KAO OSNOVNE TEKOVINE LjUDSKIH PRAVA.

PRIMEDBE ČLAN 169. NA STAV. 4 (KOJI SU KRITERIJUMI ZA ODREĐIVANjE ŠTA JE PROTIVNO POSTUPANjE SINDIKALNOG DELOVANjA, S OBZIROM DA SINDIKATI RADE U SKLADU SA SVOJIM STATUTOM).

PRIMEDBA NA ČLAN. 170  stav. 4 i 5.  JER SU SUPROTNI ZAKONU O RADU (PRAVO NA ŠTRAJK); I KONVENCIJAM broj 87 MOR (pravo na štrajk je osnovno pravo zaštićeno Evropskom socijalnom poveljom i konvencijama MOR-a, kao i Evropskom poveljom o ljudskim pravima, kao i presudama evropskog suda za ljudska prava).

PREDLOG: DA SE BRIŠE DA JE MINIMUM PROCESA RADA 70 % zaposlenih koji su dužni da rade. (Minimum procesa rada, u smislu stava 4. ovog člana, za sve zaposlene u Ministarstvu utvrđuje se tako da  je u vreme štrajka u svakoj organizacionoj jedinici Ministarstva najmanje 70% zaposlenih  dužno da radi, odnosno, da obavlja svoje poslove i zadatke).

PRIMEDBA NA ČLAN 189: Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada.

PRIMEDBA  NA ČLAN. 190 koji glasi: Stav. 2 i 3. se odnose upravo na oblast koja nedostaje a to je zdravlje, bezbednost i zaštita na radu, tako da se u grupu širih profesionalnih bolesti svrstavaju na primer: astma, kseonska bolest, reumatična oboljenja, bronhitis, alergije, oboljenja kičme, proširene vene i drugo što svi policijski službenici imaju kao posledicu specifičnosti obavljanja poslova.

PREDLOG: HITNO DONETI LISTU PROFESIONALNIH OBOLjENjA ZA ZAPOSLENE U MINISTARSTVU KOJI OBAVLjAJU POLICIJSKE POSLOVE (OSL I PD).

Takođe, u vezi stava. 7  dat je PREDLOG NSP: shodno odredbama o zdravstvenoj zaštiti kao i činjenici da svaka Policijska uprava treba da ima (sistematizovano) odrdinirajućeg lekara koji je zaposlen pri MUP-a, neophodno je da se pitanje zloupotrebe bolovanja rešava na taj način ŠTO ĆE ORDINIRAJUĆI LEKAR PRI NADLEŽNOJ PU PISANIM PUTEM ZATRAŽITI DETALjNO IZJAŠNjAVANjE IZABRANOG LEKARA ZAPOSLENOG, A PO POSTAVLjENOJ DIJAGNOZI NAKON TOGA DOSTAVITI PISANI IZVEŠTAJ NADREĐENOM STAREŠINI U POGLEDU MOGUĆNOSTI DA LI JE ZAPOSLENI ZLOUPOTREBIO BOLOVANjE. Tek nakon preduzimanja ovih pravnih i taktičkih radnji i mera i postojanja eventualne mogućnosti da je došlo do zloupotrebe bolovanja NADREĐENI STAREŠINA IMA PRAVO DA VRŠI TERENSKU KONTROLU.

PRIMEDBA NA ČLAN. 197 stav. 2: Brisati ovaj stav jer je u suprotnosti sa Zakonom o radu (Izuzetno od stava 1. ovog člana, zaposleni u Ministarstvu može se trajno premestiti na drugo odgovarajuće radno mesto i bez njegove saglasnosti u slučaju da se premeštaj vrši na radno mesto u sastavu policijske uprave gde zaposleni radi ili policijske uprave čija teritorijalna nadležnost obuhvata mesto prebivališta zaposlenog.  (Ovo je problem jer su neke stanice u okviru PU udaljene i po više od 100 km; biće više žalbi, troškova).

 

PRIMEDBA VEZANO SA ČLANOM. 210: TRAŽITI DA SE U DISCIPLINSKOJ ODGOVORNOSTI UBACI I ODGOVORNOST DISCIPLINSKOG STAREŠINE ODGOVORNOG ZA NEOSNOVANO VOĐENjE DISCIPLINSKOG POSTUPKA (ILI LICA KOJE JE PODNELO ZAKLjUČAK O DISCIPLINSKOJ ODGOVORNOSTI – SOLIDARNA ODGOVORNOST).

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE

1807