Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

IZVEŠTAJ SA MESEČNOG SASTANKA u SVS 20.01.2016.g

Dana 20.01.2016.g sa početkom u 10.00 časova u sedištu Sektora za vanredne situacije održan je sastanak sa pomoćnikom ministra Predragom Marić i njegovim saradnicima sa predstavnicima Nezavisnog sindikata policije, Odbor za Sektor za vanredne situacije (Velimir Barbulov predsednik IO, Mališa Tomić predsednik Odbora SVS, Srđan Aleksić i Bojan Jeremić članovi Odbora SVS). novlogo11 Na današnjem sastanku razmatrano je pitanje pasive i pripravnosti kod vatrogasaca-spasilaca i reorganizacija Sektora i izdvajanje iz MUPa.

Pitanje pasive i pripravnost kod vatrogasaca kulminiralo je mesecu decembru na insistiranje ministarstva da se smanje troškovi proizašli kroz plaćanje ovog vida neredovnosti u radu. Takav stav doveo je do toga da za mesec decembar u Sektoru za vanredne situacije nije evidentirana, a samim tim ni isplaćena pripravnost, jer je tako, navodno naloženo od strane pomoćnika ministra. Od strane pomoćnika ministra tako nešto nije naloženo, ali je naloženo načelnicima odeljenja da postupaju po depeši iz meseca septembra 2015. koja nalaže da se finansijski odgovornije planira pripravnost, odnosno broj pripravnih ljudi, u skladu sa popunjenošću i trenutnom procenom rizika na teritorijalnom delokrugu rada. Ispostavilo se da rukovodioci pripravnost nisu prilagodili situaciji na terenu, i po potrebi samo smanjili broj pripravno angažovanih izvršilaca, već su samovoljno i bespotrebno tumačili i ukinuli pripravnost. Stvar se tako pogrešnim tumačenjem dodatno pogoršala i dovela do toga da se dolazak po pozivu na rad iz pripravnosti koju su ukinuli umesto, kako i treba, prekovremenog rada u nekim slučajevima evidentira kao „dežurstvo na radnom“ mestu i pogrešno evidentira kao pripravnost.

Od strane pomoćnika ministra dobili smo uveravanja da će nastala situacija biti prevaziđena, jer nije naložio da se „ukine“ pripravnost, ali jeste naložio sa rukovodiocima odgovornije odnose prema poslu i u skladu sa stvarnim potrebama planiraju rad i angažuju ljudstvo.

Šteta nastala ne evidentiranjem rada biće nadoknađena zaposlenima u dogovoru sa MUP-om.

Na drugo pitanje koje se odnosi na reorganizaciju ministarstva i izdvajanje Sektora pomoćnik ministra nam je rekao da je odluka o tome doneta i da će se sprovesti u narednom periodu u skladu sa odlukama Vlade. Predlog novog zakona je sačinjen, kao i predlog Sistematizacije. Ostaje još jedino da se donese pravilnik o platama, koji će biti izrađen u saradnji sa sindikatom. Takođe nam je rečeno da predlog Zakona ne predviđa da vatrogasne jedinice teritorijalno pripadnu lokalnoj samoupravi.

Isto tako sva prava pripadnika Sektora koja imaju sada Zakonom o policiji i Kolektivnim ugovorom za policijske službenike imaće i nakon izdvajanja.

U Beograd, 20.01.2016.godine Predsednik IO NSP Velimir Barbulov

1809