Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

IZVEŠTAJ SA KONGRESA CESP U BUDVI SA USVOJENOM REZOLUCIJOM O PROBLEMIMA U SRBIJI I ALBANIJI

Broj 674-12/14

Dana: 11.12. 2014.

Beograd

Kongres CESPA je održan u Budvi u vremenskom razdoblju od 06.12. 2014.godine do 09.12.2014. godine, na Kongresu kome su prisustvovale delegacije članica Cespa iz 14 zemalja i to: Crna Gora, Makedonija, BIH, Srbija, Slovenija, Rumunija, Albanija, Francuska, Kipar, Holandija, Nemačka, Španija, Portugalija 1 i Portugalija 2. Obzirom na zemlje koje su prisustvovale ovom Kongresu, ne treba posebno naglašavati značaj učešća predstavnika Srbije iz Nezavisnog sindikata policije, uz napomenu da mnoge zemlja već godinama bezuspešno pokušavaju da pristupe ovoj Međunarodnoj organizaciji policije Evrope. pic_logo_nav Kao rezultat rada Kongresa jednoglasno je usvajena Rezolucija o problemima u Srbiji i Albaniji, na predlog članova NSP Nikolić Veselina i Petrović Marjana, čiji su najbitniji elementi preporuke i obaveze koje se tiču trenutnog procesa pregovaranja poslodavca i sindikata u pogledu PKU, odnosno   da Vlada Srbije treba da  potpiše PKU sa svim finansijskim odredbama koje su i ranije bila utvrđena PKU iz 2011. godine. Kompletan tekst rezolucije će biti poslat od strane Sekretarijata u roku od 5 dana svim članicama, a odmah  potom prosleđen na sve relevantne i bitne činioce i adrese u Evropi: Savet Evrope, Evropski Parlament, Evropski sud za ljudska prava i drugi.

DETALjAN IZVEŠTAJ

 Pre kompletnog izveštaja, neophodno je da se naglasi uloga i značaj CESPE. CESPA je Evropsko Veće Policijskih sindikata odnosno reprezentativna, demokratska, društvena i profesionalna sindikalna organizacija. U svom radu je nezavisna od svih Evropskih nacionalnih javnih administracija, političkih partija, religioznih ili filozofskih pokreta i drugih nacionalnih organizacija. CESPU sačinjavaju nezavisni i reprezentativni državni,  policijski i      radnički sindikati. Uprava policije Crne Gore je u svim medijima naglasila značaj ovog kongresa: „Centralna tema skupa je usmerena u pravcu specifičnosti problema sa kojima se susreću službenici policije u Evropi, pod motom “Policijski sindikalni pokret, igrač i tvorac evropskih integracija”. U Sindikatu Uprave policije kažu da je organizacija ovakvog skupa značajna, kako za sindikat, tako i Crnu Goru na putu evropskih integracija i članstva u EU.“

Delegaciju Srbije je predstavljao Nezavisni sindikat policije, a sastav delegacije su činili član Predsedništva Veselin Nikolić i član Izvršnog odbora Marjan Petrović.

Kongres je otvorio domaćin, presednik sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević i poželeo dobrodošlicu svim delegacijama. Takođe, je izrazio žaljenje što 5 delegacija nije prisutno na kongresu iz opravdanih razloga, a  naročito je istaknuto žaljenje zbog delegacije Ukrajine koja nije prisutna. Potom je reč dobio Presednik CESPE gospodin Branko Prah koji je uz dobrodošlicu,  podeneo i izveštaj o svom radu od zadnjeg Kongresa CESPE. Gospodin Prah je u svom izveštaju napomenuo da postoji teško stanje u policiji Srbije i Albanije , i da su to dve trenutno jedine zemlje u kojima pripadnici policije imaju ozbiljnih probleme sa svojim poslodavcima u pogledu opreme, socijalnog i materijalnog statusa policije, ugrožavanje nekih osnovnih prava iz radnog odnosa i ljudskih prava, kao i da postoji problem u vezi nepotpisivanja kolektivnog ugovora, neregulisanja bezbednosti i zdravlja na radu, procene rizika radnih mesta, karijernog napredovanja, poštovanja Etičkog kodeksa u policiji i druga mnogobrojna pitanja koja „tište“ život policije, naročito u Srbiji.

Gospodinm Prah se naročito osvrnuo na stanje u Srbiji baš iz razloga što je bio prisutan u Srbiji za vreme štrajka koji je organizovao Nezavisni sindikat policije, što je ujedno „omogućilo da na terenu“ vidi situaciju u kojoj se, kako je napomenuo nalazi srpska policija, a takođe i rukovodstvo Nezavisnog sindikata policije (NSP). Neophodno je napomenuti da je baš ova organizacija 2007. godine, kada su trojica naših kolega članova NSP ostala bez posla zbog sindikalnog delovanja, učinili sve što je u njihovoj moći (materijalno i zakonski) da se kolege vrate na posao i da im se vrati dostojanstvo, kao i dostojanstvo sindikalnog delovanja koje je nakon toga dobilo „vetar u leđa“ i ništa više nije moglo da zaustavi sindikalizam u Srbiji u policiji.

Nakon izlaganja gospodina Branka Praha koji je presednik CESPE, reč je dobio Generalni sekretar CESPE, gospodin Žerar, koji je takođe poželeo dobrodošlicu svim prisutnim delegacijama i podneo izveštaj o svom radu između održavanja dva Kongresa CESPE. Posle podnošenja izveštaja dvojice prvih ljudi CESPE, pristupilo se zahtevima od strane zemalja članica.

Srbija koju je predstavljao Nezavisni sindikat policije (NSP) je predočila svoj prvi zahtev u vezi sa molbom da se članarina za godinu 2014. ne plaća, iz razloga izuzetno teške situacije obzirom da je policija u Srbiji ove godine imala niz problema kao što su majske poplave kada je NSP mnogim kolegama pritekao u pomoć kako materijalno, tako i noseći hranu, vodu, opremu, odeću i slično, a drugi problem je oduzimanja dnevnica od strane poslodavca učesnicima štrajka koje je organizovao Nezavisni sindikat policije i morao da ih nadoknadi.

Gospodin Žerar je na zahtev Srbije istakao da je CESPA ove godine u minisu 10.000 eura, i da ako se tako nešto uradi, to će postati praksa svih članica. Reč je uzeo član Predsedništva Veselin Nikolić i obrazložio zahtev, detaljno obrazlažući probleme: da je u Maju mesecu Srbiju zahvatio talas poplava, da su tada mnoge naše kolege ostale bez domova ili su isti oštećeni, a da je najveći deo sredstava NSP usmeren na pomoć našim članovima koji su nastradali u poplavama. U NSP je tada još uvek postojala nada da ćemo moći da ispunimo naše obaveze, odnosno da platimo članarinu, i to je glavni razlog zašto baš tog trenutka nije poslat nikakav zahtev za oslobađanje od članarine; a već u Septembru mesecu je bio štrajk policije, posle kojeg su mnogim našim kolegama oduzete dnevnice za dane koje su proveli u štrajku. To je dodatno stvorilo troškove Nezavisnom sindikatu policije. Tek tada je od strane Odbora za međnarodnu saradnju poslat zvaničan zahtev da se odobri mogućnost neplaćanja članarine za 2014 godinu.

Reč je uzeo Predsednik gospodin Branko Prah, koji je takođe naglasio da je srpska policija u izuzetno teškoj i nezavidnoj situaciji. Predsednik makedonskog sindikata, gospodin Tihomir je naveo da je „sramota od mnogim zemeljama koje su daleko razvijenije i bogatije od zemalja Balkana, niko nije osetio potrebu da uputi pomoć sindikatu policije u Beogradu, i da nije „bitno imati pare već da treba imati srce“, a da ga makedonski narod svakako ima, da se suosećaju sa prijateljima iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i da striktno traže da se pomogne Srbiji i BIH, a da su oni sami i do sada pomogli koliko su mogli.

Član Predsedništva Veselin Nikolić je obrazložio i ostale probleme srpske policije koji su evidentni i koji se odnose kako na odnos poslodavca prema policiji, obzirom da je samo ove godine policiji smanjena plata za gotovo 20 %; ne postoji želja i volja da se produži ili donese PKU bez uslovljavanja u pogledu finansijskih davanja što je nezamislivo u bilo kojoj Evropskoj državi. Reakcija kolega iz Zapadnih zemalja Evrope je bila neverica, naročito iz razloga što su sva sindikalna prava i delovanje sindikata regulisani Međunarodnim pravom i konvencijama Međunarodne organizacije rada.

Nakon toga se pristupilo glasanju da li da se prihvati zahtev NSP o oslobađanju članarine za 2014. godinu. Većinom glasova je zahtev prihvaćen obzirom da su za glasale: Crna Gora, BIH, Makedonija, Slovenija, Srbija, Albanija, Rumunija Portugal 2, Nemačka, Island i Holandija, a uzdržane su bile delegacije Španije Francuske i Portugalije 1. Predstavnik Španije se obratio delegaciji Srbije rečima da Španija nema ništa protiv kolega iz Srbije, ali da to može postati praksa.

Nakon iznetih problema koje ima policija u Srbiji, kao i kolege u Albaniji, predloženo je da se napravi i usvoji rezolucija CESPEo navedenim problemima i uputi savetu Evrope i evropskom parlamentu u najkraćem mogućem roku.

Delegacija Albanije je tražila da delegacija CESPE u Januaru mesecu 2015. godine dođe u Tiranu i održi konfereciju za štampu koja se odnosi na  ponašanje Direktora Policije Albanije

Izabrano je 5 članova iz delegacije zemalja koji su prisustvovali Kongresu, kako bi sačinili Rezoluciju, koja će sledećeg dana rada Kongresa, biti usvajana na kongresu. Na osnovu predloga člana Predsedništva NSP Veselina Nikolića u ovu Komisiju je ušao i član Izvršnog odbora NSP iz Srbije Marjan Petrović.

Član Predsedništva Veselin Nikolić se ponovo javio za reč i pitao gospodina Žerara zašto se nije odazvao na zahtev NSP da za vreme štrajka dođe u Beograd i vidi kakvo je stanje u Srbiji i koliko se ne poštuju prava policajaca i šta je u tom trenutku moglo za gospodina Žerara biti važnije od problema policije u Srbiji?

Gospodin Žerar nije dao konkretan odgovor na pitanje već je rekao sledeće: „Obećavam da se sledeće godine neću kandidovati za Generalnog sekretara“. Ovo naglašavamo iz razloga što je sledeća godina izborna za CESPU. Generalni sekretar gospodin Žerar i presednik gospodin Branko Prah su najavili povalčenje sa rukovodećih mesta. Svoju kandidatutu za mesto presednika su najavili prestavnici sindikata Holandije i Islanda.

Član Predsedništva Veselin Nikolić kao član delegacije NSP mora da istakne da se dva dana u suštini raspravljalo najviše o problemiam srpske policije i albanske policije, što ukazuje na to da su u Evropi evidentni i uočeni samo problemi policije u Srbiji i Albaniji.

Sledeći kongres CESPE je nejavljen za Jun mesec 2015. godine.

Član Predsedništva Veselin Nikolić

1815