Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

HITNO SAOPŠTENjE SA SASTANKA SA MINISTROM NEBOJŠOM STEFANOVIĆEM 28.11.2015.godine

Poštovani,

Dana 28.11.2015 godine od strane Nezavisnog sindikata policije iniciran je HITAN sastanak sa ministrom dr Nebojšom Stefanovićem a nakon poziva sa terena da se u policijskim upravama u Odseku za analitiku i evidencije i Odseku za informacione tehnologije prave spiskovi za otpuštanje radnika. novlogo11 Naime, dana 27.11.2015 godine u kasnim popodnevnim časovima od strane aktivista NSP-a, obavešteni smo da se u svim policijskim upravama prave spiskovi sa po dva zaposlena koji treba da se dostave do 28.11.2015 godine u 12,00 časova u cilju racionalizacije zaposlenih u MUP-a.

Reagujući na ovakve informacije od strane NSP-a zahtevan je hitan sastanak sa kabinetom ministra a radi prevazilaženja nastalog problema.

Dana 28.11.2015 godine u 09,30 časova održan je sastanak u kabinetu ministra kome su prisustvovali ministar dr Nebojša Stefanović,šef kabineta Jana Ljubičić i  rukovodstvo NSP-a kome su prisustvovali predsedavajući predsedništva Velimir Lukić, članovi predsedništva Srđan Jovanović i Veselin Nikolić i predsednik IO Velimir Barbulov.

Izneta je informacija sa terena da šefovi odseka OAE i OIT u svim PU dostavljaju po nalogu linijski nadređenih rukovodilaca iz sektora u Beogradu, spiskove sa jednim do dva imena radnika kojima će prestati radni odnos u cilju racionalizacije zaposlenih u MUP-a.Iznet je stav NSP-a da ukoliko i bude došlo do otpuštanja radnika isto mora da bude transparentno, sa jasno preciziranim kriterijumima uz poštovanje svih zakonskih normi.

Ministar dr Nebojša Stefanović je izjavio da je nakon informacije koju je dobio od NSP-a 27.11.2015 godine naložio da se izvrše provere i ustanovio da je u pitanju  nesporazum u komunikaciji između kabineta ministra i načelnika pomenutih sektora, koji su od šefova  odseka u PU tražili da se izjasne o radnicima koji bi dobili prestanak radnog odnosa. Naime,tačno je da je dat nalog od strane kabineta ministra načelnicima uprava u sektoru da se pod hitno dovrši nova sistematizacija koja će u skladu sa racionalizacijom možda predviđati manji broj izvršilaca  a nikako da se preko noći prave spiskovi koji bi pojedine zaposlene doveo u situaciju da mimo zakona ostanu bez posla.

Zaključeno je da otpuštanja radnika neće biti bez precizno određenih kriterijuma i merila u čijoj izradi će učestvovati i reprezentativni sindikati u strogo poštovanje zakona i načela socijalnog dijaloga.

O svim novim informacijama u vezi nove sistematizacije i kriterijuma za eventualno otpuštanje iz MUP-a  bićete blagovremeno obavešteni.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić

1803