Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Dopis koji je upućen ministru unutrašnjih poslova o neprimeni spornih članova Zakona o policiji

MINISTARSTVO UNUTRAŠNjIH POSLOVA

MINISTRU UNUTRAŠNjIH POSLOVA

Gospodinu dr Nebojši Stefanović

 

OBAVEŠTENjE-ZAHTEV

 

Poštovani gospodine Ministre,

 

Imajući u vidu da je Zakon o policiji objavljen u Službenom Glasniku RS dana 28.01.2016.godine i da je stupio na snagu dan 05.02.2016.godine, kao i da je Nezavisni sindikat policije podneo inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti sledećih članova zakona:

 

  1. 1. člana 172. st.1 tačke 2. Zakona o policiji („Sl. glasnik RS“, br. 6/2016), kojim se utvrđuju posebni slučajevi za prestanak radnog odnosa policijskim službenicima jer nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Krivičnim Zakonikom Republike Srbije ;

  1. člana 170. st. 4. i 5. Zakona o policiji („Sl. glasnik RS“, br. 6/2016),kojim je regulisan način ostvarivanja prava na štrajk policijskih službenika jer nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Zakonom o štrajku;

  1. člana 189. st. 1. Zakona o policiji („Sl. glasnik RS“, br. 6/2016) kojim se reguliše pravo na naknadu za troškove dolaska i odlaska sa posla, jer nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o radu i Zakonom o radu u državnim organima.

Ovim putem Vas obaveštavamo da će Nezavisni sindikat policije preko svog pravnog tima, a koristeći zakonsku mogućnost predviđenu članom 168 st.4 Ustava Republike Srbije, podnositi pojedinačne zahteve Ustavnom sudu za obustavu izvršenja svakog pojedinačnog akta ili radnje koji budu doneti ili preduzetina osnovu zakona čiju ustavnost ili zakonitost ocenjuje tj. na osnovučl. 172 st.1 tč 2  ZOP, a u vezi sa čl. 138 st.1. tč.1 i 7 ZOP  do donošenja konačne odluke pred Ustavnim sudom  i pod uslovima određenim zakonom.

U skladu sa gore navedenim, a sve u cilju izbegavanja nepotrebnih sudskih troškova i postupajući u skladu sa načelom zakonitosti, predlažemo i zahtevamo da Ministarstvo nepreduzima pravne radnje na osnovu gore osporenog člana 172 st.1 tč 2. Zakona o Policiji do odluke Ustavnog suda koja je shodno čl. 7 ZUS konačna, izvršna i obavezujuća.

S poštovanjem, NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić

1806