• 22 јула, 2021
  • 1951

Извештај са састанка у Управи граничне полиције

Извештај са састанка у Управи граничне полиције

Данас у просторијама МУП-а Р. Србије УГП, Нови Београд, зграда СИВ 1, у времену од 10.00 до 11.30 часова, одржан је радни састанак, представника НСП-а, Одбора за Граничну полицију, који су сачињавали Предсeдавајући председништва НСП-а Веселин Николић, члан председништва Саша Димитријевић, Председник одбора за Граничну полицију Игор Николић, члан одбора за границу Александар Димић и председник КЦ Пријепоље Спасо Цупара, а са стране УГП: Начелник УГП Миле Јандрић, в.д.заменика начелника УГП Предраг Матовић, начелник службе за границу Зоран Џеновљановић, начелник за проф. стандарде и пол.вештине Огњен Вугделија и начелник за оперативну подршку и опремање Владан Антић испред УГП.

У уводном делу Начелник УГП поздравио је присутне и изразио задовољство због добре сарадње са репрезентативним синдикатом у којем је препознао искрену борбу за радничка права и сарадњи са НСП. Састанак је водио в.д. заменика начелника УГП Предраг Матовић где је исти најпре поздравио присутне и изразио обострано задовољство сарадњом са синдикатом.

Одмах после тога дао је реч Председавајућем председништва Николић Веселину који је изразио задовољство за сарадњу са УГП, а поготово због чињенице да сви у УГП препознају искрену борбу НСП-а, за што бољи положај радника МУП-а у УГП.

Након изјава и обраћања приступило се раду по тачкама дневног реда, а које су појединачно изнели Председник и чланови одбора за Границу из НСП-а.

ОПРЕМАЊЕ:

Изнет је проблем недостатка плитких борбених патика. Од стране начелника за оперативну подршку и опремање Владана Антића добили смо одговор да је Управа граничне полиције сектору финансија до сада упутила четири дописа-ургенције око набавке нових плитких борбених патика и осталих делова униформи на које нису добили одговоре, те да НСП упути посебан допис према сектору финансија везано за набавку делова опреме. УГП је до сада требовао 3.500 пари плитких борбених патика, од којих је добио око 1.000 пари.
Депешом УГП обавештени су регионални центри да могу да се користе и комбинију сви делови униформе због недостатка кошуља са кратким рукавима.

На питање у вези нехигијенских услова смештај Цакановац, добили смо уверавање од стране представника УГП, да ће у току наредна два месеца од стране ИОМ-а бити донирано, у виду 170 душека, по два нова јастука, нова постељина (летња и зимска) за све смештајне капацитете УГП.
Возило за посебне намене са куком и витлом дато је на коришћење у РЦ ГП према Бугарској. УГП ће у наредном периоду добити из донација возила марке Дачиа дастер која поседују куку за вучу а ради извлачења службених моторних чамаца.

У току је реализација два велика пројекта вредности око 4 милиона евра, за набавку и испоруку информатичке и техничке опреме а која ће бити реализована у наредна два месеца, иста ће бити подељена по РЦ према приоритетима.

На примедбу о недовољном броју мобилних читача за ГП Гостун, добили смо одговор да ће у најкраћем року бити испоручени одређњн број мобилних читача на ГП Гостун, и да ће у наредном периоду бити испоручено нових 20 мобилних читача на нивоу УГП.

Изнет је проблем недовољног погонског горива за агрегат за напајање електричне енергије за ГП Гостун, где смо добили уверавања да ће проблем бити решен кроз додатна новчана средства на картици за погонско гориво или испоруку додатне картице за ГП Гостун.

Недостатак људства:

Од стране представника НСП-а, указано је на проблем недовољног броја полицијских службеника у свим ОЈ УГП, повећања обима посла, као и повећања обима путника на свим граничним прелазима. Од стране начелника за проф. стандарде и пол.вештине Вугделија Огљена добили смо информацију да се тренутно у ЦОПО-у, налази 300 полазника који ће бити распоређени по свим станицама граничне полиције, и да су направљене пројекције до 2023.године, како би се максимално попунио број полициских службеника.

СГП Димитровград је изнео став да је проблем људства настао приликом сисстематизације где је дошло до спајања поједних ОЈ, и тиме је одређен број полицијских службеника према затеченом броју за одређене врсте послова, што је довело до проблема око недовољног броја шефова смена и вођа смена а што ће бити отклоњено новом систематизацијом.
СГП Димитровград- проблем поднетих захтева за исплату вишка радних сати за 2018,2019,2020 годину, и захтева за обрачун и исплату путних трошкова полицијског службеника Мијалковић Ненада, проблем око приправности за период од 2017 ди 2019 године. Од стране начелника за проф. стандарде и пол.вештине Вугделија Огљена добили смо информацију да ће извршити контролу СГП Димитровград, те да сви захтеви морају бити узети у рад у складу са општим управним поступком.

Изнет је проблем око примене ПКУ члан 27- замена руководиоца где се основна плата увећава за сате а не за број радних дана, и проблема око замене руководиоца. Одговор од стране в.д.заменика начелника УГП Предрага Матовића био је да се обратимо СЗЉР, јер то није у домену УГП.

Изнет је проблем око одржавања хигијене у свим ОЈ УГП, од стране в.д.заменика начелника УГП Предрага Матовића обавештени смо да је упућен допис дирекцији за имовину за преузимање свих граничних прелаза и наложено је да се прати од стране непосредних руководиоца.

На примедбе да се у појединим ОЈ УГП не води време проведено у путу кроз радне сате( СГП Кладово) добили смо уверавања да ће се извршити контрола вођења временика рада и да ће се наведени проблем што пре отклонити јер према ПКУ време проведено у путу се рачуна као радни сати.

СГП Батровци проблем око кабина, осветљења и других услова рада, од стране начелника за оперативну подршку и опремање Владана Антића добили смо одговор да се руководиоци ОЈ обрате УГП која ће све захтеве проследити дирекцији за имовину.

Председавајући председништва Веселин Николић изнео је проблем који дуго траје у СГП Мали Зворник. Навео је да је НСП наишао на тоталну опструкцију сарадње од стране старешина, иако закон говори супротно. Николић је рекао да ће тражити посебан састанак са УГП у вези проблема које има у СГП Мали Зворник.

Састанак завршену 11.30.часова

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Председник одбора за граничну полицију
Игор Николић

Сличне вести

Сретење-Дан државности Републике Србије

Сретење-Дан државности Републике Србије

Независни синдикат полиције својим члановима и свим запосленима у министарству жели срећан…
Упис у школу

Упис у школу

КОНКУРС ЗА УПИС 224 УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА…