• 25 новембра, 2022
  • 2316

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

У последњих неколико дана од стране једног нерепрезентативног синдиката, поред тога што се већ дужи временски период, из своје немоћи, бави искључиво радом и залагањем наше организације, унапред смишљено изношењем обмана и неистина у јавност, покушава на све могуће начине умањивањем и ниподаштавањем свега оног што је на нашу иницијативу урађено у корист запослених, доведе у заблуду део запослених унутар Министарства унутрашњих послова.

Независни синдикат полиције се до сада никада није, нити ће се бавити шпекулацијама оних синдиката чији су видици и изворни принципи оснивања далеко од заступања радничких права и који су утемељени искључиво на заснивању личних интереса појединаца, али подржава и поздравља то што помно прате наш свакодневни рад и о постигнутим резултатима кроз отворени дијалог са послодавцем, благовремено обавештавају запослене. Гори су се увек бавили бољима и ми заиста са тим немамо проблем, без обзира што неретко сва остварења у корист запослених где смо ми били иницијатори приказују као њихов рад. Ми смо им као организација неизмерно захвални на томе и немамо ништа против тога да нас чак и волонтерски промовишу у будућем периоду обзиром на чињеницу да као најбројнији синдикат имамо подршку више од 16.000 чланова и у датом моменту уз помоћ таквих лакше долазимо до поверења нових јер свако ко иоле прати наш рад није му тешко приметити да смо у раду и извештавању чланства неколико корака испред свих. Све ово потврђује и случај од пре пар дана када смо упутили званичан допис министру унутрашњих послова, господину Братиславу Гашићу где смо му указали генерално на одређене неправилности унутар самог функционисања МУП-а са посебним акцентом на лошу примену Закона о полицији, Закона о раду и Посебног колективног уговора за полицијске службенике, а тиче се у основи прављења распореда рада, не плаћања сменског рада, прековременог рада и вишка радних сати, због чијег непоштовања од стране руководилаца долази до утуживања МУП-а и причињавања вишеструко веће материјалне штете по сам буџет у односу да су на време биле испоштоване све законом предвиђене норме. У вези напред наведеног, понудили смо решење министру да се свим запосленима који су на овај начин обесправљени омогући потписивање споразума о вансудском поравнању, што ће у наредном периоду бити и спроведено. Једна од реакција послодавца након упућеног дописа је и инструктивна депеша послата од стране Начелника људских ресурса свим Полицијским управама дана18.11.2022. године.

Да се само подсетимо, Независни синдикат полиције, као синдикат запослених у МУП-у, будући да је једини репрезентативни синдикат у односу на све остале синдикате којих унутар МУП-а има регистрованих укупно 43, коначно са поносом може изнети да је у прилици и положају да свакодневно одржава двосмерну комуникацију са кабинетом министра и да су јој врата партнерства отворена даноноћно, јасно је свима и зашто. Док су се други служили само хвалоспевима и тражили начине како да се зарад личне користи додворе фунционерима кабинета бившег министра и њему самом, НСП је још тад кроз свакодневно праћење проблематике на терену, редовном комуникацијом и упућивањем дописа адресираних на кабинет министра покушавао да укаже на евентуалне последице услед гомиле пропуста надлежних руководиоца.

Узмимо за пример Жандармерију, где смо кроз последњих 8 месеци у три наврата остварили социјални дијалог путем званичног састанка са командантом Жандармерије. На указане неправилности по напред наведеним основима, у сва три наврата добили смо уверење уз чврсто обећање да ће се изнедрити решење на обострано задовољство, те да ће свим запосленима који су обесправљени по овом основу најкасније до 01.10.2022. године бити омогућен споразум за вансудско поравнање.
Обзиром да до споразума није дошло, Независни синдикат полиције је одмах након доласка министра, господина Братислава Гашића, интензивирао разговоре са послодавцем на ову тему што ће веома брзо резултирати решавањем овог проблема, на задовољство оштећених колега.

Сличне вести