• 8 септембра, 2022
  • 36197

Велики успех Синише Станковића на Ultra Trail du Mont-Blanc

Велики успех Синише Станковића на Ultra Trail du Mont-Blanc

Уколико сте на било који начин у додиру са тркачким светом, вероватно сте некада чули за Ултра Траил ду Монт-Бланц. Ако нисте, ја ћу покушати да Вам га укратко представим. УТМБ је по мишљењу огромне већине заљубљеника у планинско трчање једна од најзначајнијих, најлепших и најизазовнијих ултрамаратонских трка на свету. Незванично, сматра се Светским првенством у планинском трчању.

Сваке године крајем августа, десетине хиљада тркача, љубитеља природе и авантуриста, окупи се из целог света у Шамонију у Француској да би учествовало на овом спортском догађају . Током седам дана, одржи се неколико ултра траил трка различитих дужина и успона. Најважнија и најдужа од њих је управо УТМБ, трка на 170 км и укупне елевације од преко 10.000 м.

УТМБ је прави спектакл који почиње и завршава се у живописном градићу Шамони, смештеном у подножју највишег врха Алпа, Мон-Блана који је прекривен вечним снегом и километарским глечерима. Врх је окружен гранитним торњевима што га чини призором који изазива огромно страхопоштовање.

Сама стаза трке прати кружну пешачку туру око Мон Блана коју планинари обично савладају за 7 до 9 дана. Временски лимит за нас тркаче је 46 сати и 30 минута. Стаза почиње у Француској, пење се у Италију и преко Швајцарске, опет враћа у Француску. На стази обично буде 16 окрепних станица и још 15 контролних тачака са временским баријерама, па уколико тркач прекорачи време, доживеће дисквалификацију. Наравно, ту је и гомила обавезне опреме, па је тркачки ранац увек пун и тежак, што додатно компликује овај подуват дуг 170 планинских километара.

Слика 1. Профил стазе са контролним станицама и временским лимитима

Квалификациони систем за учествовање на самом догађају је јако сложен и потребно је да тркачи сакупе квалификационе бодове са трка које су под покровитељством УТМБ-а у последње две године, да би стекли право на учешће.

Ове године на УТМБ-у једини представник из Србије био је Синиша Станковић из Врања. Напоменуо бих да је ову трку на досадашњих 19 издања, успело да заврси само 9 тркача из Србије, што је чини још изазовнијом.


Слика 2. Рута УТМБ-а око планинског масива Монт Бланц-а

Сама припрема за овакав подухват мора да буде континуирани процес, који изискује много времена проведеног на планини, воље, издржљивости, као и квалитетне опреме и суплементације. Резултат тога сигурно је неописив осећај који добије свако ко пређе циљну линију на крају, што је био случај и са нашим Синишом. Синиша је целу руту прешао за 38:12:32 сати, и остварио најбољи пласма од свих Срба који су завршили овај подуват, у досадашњим 19 издања. На трци је уцествовало 2625 такмичара из целог Света а трку није завршило 838 учесника.


Спортски поздрав,

СИНИША СТАНКОВИЋ

Сличне вести

КОД БОСАНЦА КАИШ ПУН ХЕРОИНА! Саобраћајци га зауставили због брзине, он био на јаким дрогама ОДАЛА ГА ВЕЛИКА НЕРВОЗА

КОД БОСАНЦА КАИШ ПУН ХЕРОИНА! Саобраћајци га зауставили…

Саобраћајни полицајци из саобраћајне полицијске станице „Запад“ ухапсили су јуче на Новом…
Титула најпосвећенијег полицијског службеника

Титула најпосвећенијег полицијског службеника

Министар МУП-а Републике Србије господин Братислав Гашић данас је доселио титулу најпосвећенијег…