05.12.2020

ЗА РАЊАВАЊЕ ПОЛИЦАЈЦА: Повећана казна на 11 и по година робије

14. јануара 2019.

Виши суд у Новом Пазару осудио је данас Џенана K. (36) на јединствену казну од 11 година и шест месеци затвора због тога што је 7. септембра 2017. године тешко ранио полицајца на дужности Драгана Чекановића, сазнаје радио Сто плус.

Суд је у поновљеном суђењу Џенана K. прогласио кривим за извршење кривичног дела тешко убиство у покушају због чега га је осудио на 10 година затвора, док га је за кривично дело недозвољена производња, држање и ношење оружја осудио на две године.

Одбрана осуђеног је тврдила да он није имао умишљај да убије полицајца, да са њим није био у сукобу и да је до рањавања дошло из нехата.

Тужилаштво је у поновљеном поступку заступало став из оптужнице да је осумњичени био свестан да Чекановић обавља службену дужност и да је неспорно Џенан K. покушао да га убије.

Виши суд је, за разлику од првог суђења, уважио аргументе Тужилаштва и Џенана K. прогласио кривим за нелегално ношење оружја јер се одредба о легализацији оружја не може применити на оружје којим је извршено кривично дело.

Одбрана и Више тужилаштво имају право жалбе на ову пресуду.Првостепеном пресудом Вишег суда Џенан K. је осуђен на 10 година затвора због тешког убиства у покушају, али је Апелациони суд у Kрагујевцу уважио жалбе одбране и Вишег тужилаштва из Новог Пазара и пресуду поништио, наложивши ново суђење.

Осумњичени се терети да је увече, 7. септембра 2017. године, док је седео у башти једног кафића у Улици Стефана Немање у Новом Пазару, пуцао из пиштоља и погодио у стомак Чекановића који је са колегом био у патроли.

Он је након тога пиштољ сакрио, а полицији је испричао да је неко пуцао у њега, али да је случајно погођен полицајац.

Међутим, прегледом снимака са видео надзора утврђено је да је Џенан K. пуцао.

Мотив због којег је пуцао у полицајца и остао је непознат, а нападач је током истраге и суђења говорио да Чекановића не познаје, да није хтео да пуца у њега и да се каје због свега.

Полицајац се од задобијених повреда опорављао неколико недеља на Војномедицинској академији у Београду.

Извор: Новости

Корисни линкови