27.11.2020

Војно-полицијске снаге Србије предале МУП-у обезбедјење границе ка Бугарској и Македонији

3. априла 2018.

Заједничке војно-полицијске снаге Србије, после више од 20 месеци ангажовања, предале су надлежност обезбедјења државне границе ка Бугарској и Македонији Министарству унутрашњих послова Србије, саопштено је данас.

Заједничке снаге Војске Србије и МУП-а спречиле су од 19. јула 2016. године до данас више од 23.000 миграната у покушају илегалног преласка границе и 154 случаја кријумчарења 2.177 особа, саопштило је Министарство одбране.

Приведена су 134 држављана Србије, 17 држављана Бугарске као и држављани Пакистана, Авганистана, Ирака, Холандије, Аустрије, Молдавије и Босне и Херцеговине.

„Надлежни органи одредили су притвор у трајању до 30 дана за 122 особе, а против 39 је поднета кривична пријава у редовном поступку и исти се бране са слободе. За две малолетне особе поднета је прекршајна пријава, а за девет особа је поступак обустављен“, пише у саопштењу.

Поред линијског начина обезбедјења границе, Заједничке снаге ангажовале су своје органе по дубини територије, пре свега организовањем контролних пунктова али и спроводјењем другачијих контрола комуникација у дубини територије.

ВС је у Заједнчиким снагама ангажовала претежно јединице Војне полиције и пешадијске јединице, док је МУП ангажовао припаднике Управе граничне полиције, Жандармерије, Интервентне и других јединица.

„Помоћ у обезбедјењу државне границе пружила је и Европска унија ангажовањем полицијских службеника из Чешке, Словачке, Словеније, Француске, Мадјарске и Аустрије, а Оружане снаге Аустрије донирале су 30 двогледа за ноћно осматрање Заједничким снагама за обезбедјење државне границе“, стоји у саопштењу.

Заједничким војно-полицијским снагама које су обезбедјивале границе према Бугарској и Македонији и мањим делом ка Црној Гори, командовали су генерал-мајор Желимир Глишовић, бригадни генерал Миле Јелић, бригадни генерал Дејан Јанковић, пуковник Владета Балтић и пуковник Саша Недељковић.

Пројекат “ЛОВЕ Право, Ред, Вредности за мигранте/азиланте/особе којима је одобрен азил, у остваривању својих права без дискриминације” финансира Европска унија, а спроводи Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила АПЦ/ЦЗА и партнери – БЕТА новинска агенција и Центра за истраживање јавних политика. Садржај и статови изнети на овој wеб страници ни под којим околностима не изражавају ставове Европске уније

Извор: Бета

Корисни линкови