• 5 novembra, 2021
  • 397

Vežba „Sistem 2021“ uspešno izvedena, 8.000 učesnika na više od 50 lokacija

Vežba „Sistem 2021“ uspešno izvedena, 8.000 učesnika na više od 50 lokacija

BEOGRAD – Na više od 50 lokacija održana je taktička vežba sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „Sistem 2021“. Spasavanje usled poplava, nakon zemljotresa, pucanja brane, curenja gasa i tehničko-tehnoloških nesreća prikazano je na vežbi koju je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio kao uspešno izvedenu. Srbija može da bude mirna i sigurna, jer ima ko da brine o njoj čak i u trenucima najvećih katastrofa, poručio je Vulin.
Ministar unutrašnjih poslova poručio je da mu je velika čast i zadovoljstvo što može da kaže da je vežba „Sistem 2021“ uspela.

„Osam hiljada ljudi je pokazalo koliko smo efikasni i sposobni i da Srbija može da bude mirna i sigurna, jer ima ko da brine o njoj, čak i u trenucima najvećih katastrofa“, rekao je Vulin.

Ukazao je da su na 50 lokacija vežbali realne uslove i situacije i pokazali, prema izveštajima koje je dobio, da je sve prošlo baš kako treba, niko nije povređen i svi planovi su ispunjeni u potpunosti.

„Predsednik Aleksandar Vučić mi je pre godinu dana naredio da organizujem upravo ovakvu vežbu gde ćemo videti kako svi zajedno funkcionišemo i kako svi delovi našeg društva koji mogu da zaštite naše građane, mogu i treba zajedno da rade“, rekao je Vulin.

„Sa nama su i naša braća iz Republike Srpske, predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, ja im se zahvaljujem što su uzeli učešće u našoj vežbi, ali i što su pokazali da između Srba ne može i ne treba da bude granica, a da smo posebno tu jedni za druge kada god treba i gde god treba“, dodao je ministar.

Vežbu ocenjujem sa vrlo dobro, zahvaljujem se svima i ovim je vežba završena, poručio je Vulin.

Loznica – simulacija prekogranične saradnje na Drini

Kod Loznice na Drini je održan jedini deo vežbe „Sistem 2021“ gde je mogla da se vidi prekogranična saradnja u zajedničkoj akciji spasavanja u vodi i sa obale u kome su učestvovali pripadnici Sektora za vanredne situacije, MUP-a, Žandarmerije, helikopterske jedinice MUP-a, Crvenog krsta Srbije i Republike Srpske, kao i Uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske uz sadejstvo Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Vežba je prikazala spremnost svih službi u situaciji poplava na Drini da evakuišu stanovništvo sa jedne na drugu obalu, ali i da spasu ljude koji su se našli zarobljeni u bujici.

Tom prilikom korišćeni su i motorni čamci, helikopteri, kao i bespilotne letilice.

Vremenski uslovi u Loznici tokom vežbe bili su slični onim prilikom elementarnih nepogoda, što je izvođenje vežbe učinilo još realnijom.

Pirot – evakuacija iz sela Temska usled opasnosti od poplava

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Pirotu Miljan Pančić kaže da je taktička pretpostavka da je, usled višednevnih obilnih padavina, došlo do prelivanja vode preko brane u Zavojskom jezeru,a prvo naseljeno mesto na udaru je selo Temska.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Evakuišu se deca iz škole u selu Temska, koja se zbrinjavaju u Pirotu.

Spasilački timovi dve osobe spasavaju iz korita reke Temštice.

Radi se i preventivna odbrana manastira Svetog Đorđa u selu Temska, gde se postavljaju odbrambeni bedemi.

Leskovac – požar na visini u urbanoj sredini

Gašenje vatre u osmospratnici u objektu lokalne samouprave, posle izbijanja požara koji je zahvatio više kancelarija. Načelnik Sektora za vanrene situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović kaže da je zadatak da se evakuišu lica koja nisu uspela da izađu u situaciji kada ima dosta dima, kao i zbrinjavanje povređenih.

Izvor: MUP Srbije

Gradonačelnik Goran Cvetković kaže da je cilj vežbe da se pokaže jedinstvo i snaga svih nadležnih službi. Osim u Leskovcu, vežbe se održavaju i u opštinama Vlasotince i Medveđa.

Niš – spasavanje nakon zemljotresa jačine 6,2 jedinice Rihtera

U Nišu je prikazan scenario u slučaju zemljotresa jačine 6,2 jedinice Rihterove skale 15 kilometara severno od tog grada.

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović kaže da na osam lokacija imaju aktivnosti.

Na tri tačke evakuišu se građani, studenti i preventivno se evakuišu radnici iz radne zone „Sever“.

Spasavaju se građani iz ruševina, vrši tehnička intervencija sprečavanja curenja gasa u skladištu tečnog naftnog gasa i gašenje požara u skladištu u industrijskoj zoni.

Pored toga, gasi se i požar na avionu koji je promašio pistu.

Sremska Mitrovica – sprečavanje izlivanja reke Save i odbrana od poplava

Sa visokim vodostajem, reka Sava je uvek bila pretnja Sremskoj Mitrovici. Gradonačelnica Svetlana Milovanović kaže da, kada vodostaj Save pređe 750 centimentara, proglašava vanredna odbrana od poplava i tada se uvodi vanredna situacija.

Prvo se postavljaju pokretni paneli i to na najkritičnoj tački, a postavljaju se i džakovi sa peskom.

Vatrogasci-spasioci evakuišu ugroženo stanovništvo.

Užice – pucanje brane na jezeru Perućac

Na jezeru Perućac prikazana je situacija u slučaju pucanje brane u Hidroelektrani, usled zemljotresa sa druge strane reke Drine, u Republici Srpskoj.

Izvor: MUP Srbije

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić kaže da je više od 100 učesnika na vežbi.

Navodi da imaju nekoliko zadataka – gašenje požara usled pada dalekovoda, evakuaciju zaposlenih, rad sa opasnim materijama usled pucanja trafoa i izlivanja 17 tona trafo-ulja, a dva radnika su usled panike pala u jezero i Timovi za sapavanje na vode dejstvuju.

Zrenjanin – gašenje požara u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor

U Zrenjaninu je prikazana reakcija nadležnih kada dođe do požara na bušotini gasa. Prvi su došli pripadnici industrijske vatrogasne jedinice kao i profesionalni vatrogasci iz Zrenjanina i okolnih mesta.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Zrenjanina Goran Marjanović kaže da vežba obuhvata simulaciju gašenja požara u podzemnom skladištu Banatski Dvor, kao i saniranje bušotine i dostava rezervne količine vode.

Reaguje i Štab za vanredne situacije koji evakuiše meštane Banatskog Dvora u Žitište.

Kruševac – nekontrolisano curenje hlora

U Kruševcu je, usled kvara na ventilu u sladištu komleksa „Binkomerca“, došlo do nekontrolisanog curenja hlora u gasovitom stanju u trenutku kada se u pogonu nalazilo 15 radnika.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu Aleksandar Lazarević kaže da havariju prvo sanira industrijska vatrogasna jedinica, na njihov poziv izlazi i vatrogasna jedinica iz Kruševca, koja vodenom zavesom neutralizuje hlor. Istovremeno, evakuišu se lica sa petog sprata platforme.

Vrši se i monitoring stepena zagađenosti vazduha hlorom, kao i dekontaminacija radnika tušem.

Proglašava se vanredna situacija i aktiviraju sve službe. Sve ukupno na vežbi učestvuje 300 ljudi.

Vranje – spasavanje iz vode i evakuacija nakon poplava

Načelnik odeljenja za vanredne situacije u Vranju Vedran Tašković rekao je da je tokom vežbe simulirano spasavanje ribolovaca koji su ispali iz čamca u vodu, kao i evakuacija građana usled opasnosti od izlivanja reke i opasnosti od klizišta. Cilj vežbe je da se podigne ceo sistem i da svi subjekti od značaja reaguju pravovremeno.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković boravio je na lokaciji gde je pre dve godine na veoma nepristupačnom terenu izbio veliki požar, a kako kaže, njegov zadatak je da koordinira rad svih službi kao i da vidi kako rad Štaba za vanredne situacije može dalje da se unapredi.

Kraljevo – borba sa poplavama

U Kraljevu je prikazana borba sa poplavama. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović kaže da je usled obilnih padavina došlo do naglog porasta vodostaja reke Ibar i ugrožavanja stanovništva.Radi se evakuacija ugroženog stanovništa, kao i prebacivanje građana na drugi kraj obale i transport do centra za zbrinjavanje.

Vrši se i potraga za nestalim licima pomoću termovizijskih kamera, pronalaze ih i pružaju im pomoć.

Postavljaju se i mobilne brane za odbranu od poplave i vrši se prepumpavanje poplavljenog dela, kao i postavljanje mobilne brane za prihvat naftne mrlje, kako ne bi bilo ugroženo vodosnabdevanje. Radi se uzorkovanje i analiza vode za piće.

Gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva Predrag Terzić ističe da je u Kraljevu proglašavana vanredna situacija poslednjih godina nekoliko puta i da nije prvi put da se bore protiv poplava.

Novo je da imamo dronove i da vidimo u realnom trenutku kako se odvija situacija, a veliki je značaj postojanja termovizijskih kamera kako bismo što pre došli do ugroženih, dodaje Terzić.

Bor – autobus sleteo sa mosta u provaliju

U Boru je demonstrirana vežba spasavanja velikog broja povređenih putnika iz autobusa koji je s mosta sleteo u provaliju.

U vežbi su, pored pripadnika Sektora za vanredne situacije i službe Hitne medicinske pomoći, učestvovali i pripadnici Gorske službe spasavanja, koji su uz pomoć specijalnih nosila izvlačili povređene iz autobusa koji je sleteo sa mosta.

„Važno je da svi daju svoj doprinos kako bi se kriza razrešila. Grad Bor je izuzetno organizovan kada je reč o vanrednim situacijama, između ostalog i zbog iskustva iz rudnika“, rekao je gradonačelnik Bora i komandant Štaba za vanrednesituacije u Boru Aleksandar Milikić.

Novi Sad, tehničko-tehnološka nesreća u NIS-u

U Novom Sadu tema vežbe je tehničko-tehnološka nesreća u NIS-u. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je komandant Kriznog štaba u tom gradu, kaže da vežba obuhvata akcident u rafineriji Naftne industrije Srbije, radna zona Sever 4, na rezervoaru M10 u kojem je bilo lagirano 30.000 tona bezolovnog benzina.

Došlo je do velike eksplozije i snažnog požara koji preti ne samo da se širi po ostalim rejonima rafinerije, već su u opasnosti i stanovnici naselja Šangaj, ali i preti opasnost da dođe do izlivanja nafte u kanal Dunav–Tisa–Dunav.

Prikazuje se gašenje rezervoara M10 i hlađenje drugog, M9, kako se požar ne bi širio dalje, dok se istovremeno spasavaju povređeni radnici i postavljaju barijere da se spreči izlivanje nafte, dok se evakuiše i deo naselja Šangaj.

Angažovano je 360 vatrogasaca-spasilaca sa 49 vozila.

Kragujevac – spasavanje nakon razornog zemljotresa

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevca, pukovnik Nenad Milošević, opisao je vežbu koja se održava u Kragujevcu. Scenario obuhvata spasavanje nakon razornog zemljotresa jačine sedam jedinica Rihterove skale.

Posle zemljotresa došlo je do obrušavanja dela fabričkog objekta zbog čega je upućen tim za spasavanje i evakuaciju zaposlenih radnika.

Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina traži zatrpane i povređene osobe. Koristi se oprema za razbijanje zida i armaturnih blokova kako bi se došlo do zatrpanih radnika, dok ekipe Hitne pomoći ukazuju povređenima pomoć na licu mesta i odvoze ih do bolnica.

Vatrogasno-spasilačka brigada angažovana je i na gašenju požara koji je izbio na nadzemnom rezervoaru prilikom pucanja cevi pri istakanju nafte iz cisterne na benzinskoj stanici.

Vatrogasci-spasioci angažovani su na gašenju požara i zaštiti od otrovnih materija, kao i na zbrinjavanju povređenih.

„Cilj ove vežbe da pokaže šta je sistem, a sistem čine ljudi“

Sektor za vanredne situacije radi na tome da uveže ceo sistem zaštite i spasavanja u Republici Srbiji, rekao je za RTS načelnik Uprave za unapređenje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović.

„Uloga jedinica lokalne samouprave je primarni, prvi odgovor u takvim situacijama, i njihova uloga je veoma značajna jer ako se oni dobro ne organizuju na lokalu onda i pomoć države može da zakasni ili da bude neblagovremena“, rekao je Babović.

Cilj ove vežbe je, kako kaže Babović, da pokaže šta je sistem, a sistem čine ljudi. Pedeset lokalnih samouprava nije slučajno izabrano već su odabrane na osnovu procene rizika i na osnovu ranijih dešavanja.

Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu kaže da sada u Srbiji imamo osam specijalizovanih timova za spasavanje iz ruševina koji su upućivani kao pomoć i prilikom zemljotresa u drugim zemljama, kao što je bio slučaj posle zemljotresa u Albaniji.

„Bez komunikacije i koordinacije svih sektora nema ni funkcionisanja celog sistema“, naglasio je Milenković.

Izvor: RTV

Slične vesti

ODRŽANA VANREDNA SKUPŠTINA KC DS I NM

ODRŽANA VANREDNA SKUPŠTINA KC DS I NM

Dana 05.10.2022. godine u 14,00 časova održana je vanredna Skupština KC DS…
Kupovina stanova pod povoljnijim uslovima

Kupovina stanova pod povoljnijim uslovima

Obaveštavamo zaposlene u MUP-u da je dana 04.10.2022. godine raspisan javni poziv…