04.12.2020

Ватрогасци спасили 1.167 људи од почетка године

14. октобра 2019.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa pod nazivom „Sendai 7 – 7 ciljeva, 7 godina“, čiji je cilj spasavanje života, smanjenje smrtnosti i unapređenje upravljanja rizikom od katastrofa.

Ovogodišnji slogan ovog projekta glasi „Gradi pametno da bi trajalo“ i prati smanjenje šteta od katastrofa i posledice koje one imaju na kritičnu infrastrukturu u cilju spasavanja ljudskih života i finansijskih gubitaka, saopštio je MUP.

Sektor za vanredne situacije, prateći inicijative Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015-2030, intenzivno radi na jačanju institucionalnih struktura i kapaciteta za preventivno delovanje i brzi odgovor u slučaju katastrofa i vanrednih situacija.

Od početka godine vatrogasci-spasioci su delovali 102.599 puta, imali su 27.609 intervencija i spasili 1.167 ljudi, ističe se u saopštenju.

Uz usvajanje Zakona o kritičnoj infrastrukturi Srbija je doprinela stvaranju integrisanog sistema zaštite i spasavanja kao adekvatan odgovor u uslovima ugrožavanja, pre svega ljudskih života, ali i kritičnih nacionalnih resursa, zaključuje MUP u saopštenju.

Корисни линкови