04. avgust 2021.

Vanredna situacija zbog požara na Mokroj Gori

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije na Mokroj Gori, 2. avgust 2021.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da vatrogasci-spasioci, sa Helikopterskom jedinicom, nastavljaju sa gašenjem požara na Mokroj Gori na zapadu Srbije i pokušavaju da spreče njegovo širenje.

Čaušić je rekao da trenutno nema ugroženih domaćinstava i da vatrogasci veći deo požara, sa tri strane, drže pod kontrolom, uz napomenu da se radi na uspostavljanju kontrole na najnepristupačnijem delu terena.

On je naveo da su na gašenju požara angažovana 132 vatrogasca-spasioca sa 42 vozila, pripadnici Helikopterske jedinice sa četiri letelice, kao i 25 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite i 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Čaušić je rekao da je požar izbio 1. avgusta oko 17 časova, i da se zbog jakog i vrelog vetra brzo proširio, zbog čega je na teritoriji Mokre Gore 2. avgusta proglašena vanredna situacija.

Prema njegovim rečima, trenutno požar zahvata više od 100 hektara, s tim da je sa tri strane okružen, a na nepristupačnom delu se očekuje da će doprinos dati Helikopterska jedinica.

„U slučaju da ne dođe do nekih ekstremnih uslova, nadam se da idemo ka povoljnom rešenju“, rekao je vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije.

Čaušić je naveo da će uzrok požara biti naknadno utvrđen i apelovao na sve da budu oprezni prilikom boravka u prirodi, a naročito da ne bacaju opuške cigareta.

Mokra Gora nalazi se na granici između planina Tara i Zlatibor i na granici Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Slobodnaevropa.org

240
image_printPrint
Share this post on: