01.12.2020

УЖИВО СКУПШТИНА: Препуцавали се о чарапама и ципелама за полицију!

12. фебруара 2015.

Посланица ДС Александра Јерков чудила се што су набављене чарапе броја већег од 45, а шеф напредњака у парламенту Зоран Бабић спремно је одговорио да у полицији не раде пигмеји.
skupstina-srbije-beta-1388061633-418115
БЕОГРАД – Нове чарапе и ципеле за припаднике МУП данас су биле главна тема почетка седнице Скупштине Србије, пошто су посланици ДС од ресорног министарства тражили информација о тој набавци, на шта су им колеге из СНС поручиле да подржавају истраге о свим спорним јавним набавкама, а посебно о оним спроведеним у Војводини.

Посланица ДС Александра Јерков чудила се што су набављене чарапе броја већег од 45, а шеф напредњака у парламенту Зоран Бабић спремно је одговорио да у полицији „не раде пигмеји“.

11.30 – Пауза у Скупштини Србије.

УЖИВО ПРЕНОС ИЗ СКУПШТИНЕ МОЖЕТЕ ПРАТИТИ ОВДЕ

Користећи могућност да постави питање, што пословник о раду предвиђа сваког четвртка, Јерков је од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића затражила информацију о јавним набавкама за чарапе у вредности од 15 милиона динара и за ципеле.

„Појавила се информација да је јавну набавку за чарапе за службенике полиције у вредности од 15 милиона динара добило привредно друштво за производњу и трговину воћа на велико, а да ствар буде још интересантнија, све чарапе које је полиција набавила су броја већег од 45“, рекла је Јерков и додала да је набавку за ципеле добила фирма која, према подацима Агенције за привредне регистре, има само једног запосленог.

Она је додала и да су „полицајци испред Скупштине Србије до пре неког времена били у патикама, чекајући да им се набаве чарапе и ципеле“, а Бабић јој одговорио да се придружује свим посланицима који указују на неопходност завршетка истрага о лошим јавним набавкама, али и додао:
„Чуди ме да се неко забринуо због набавке чарапа од бројева 43 до 45, извињавањам се што у полицији не раде пигмеји, већ грађани који носе чарапе и ципеле тих бројева”.

Бабић је колегиницу из ДС подсетио и да су те јавне набавке расписане крајем 2013. и почетком 2014. године, када је садашњи министар полиције Стефановић био председник Скупштине Србије. Шеф напредњака у Скупштини је указао и да су последњи пут униформе за полицајце набављене пре 10 година и да ће до априла добити нове.

Он је министра Стефановића позвао да истражи све спорне јавне набавке, па и оне у Фонду за капитална улагања Војводине и свим органима Покрајине Војводине и упитао докле се стигло са истрагама у вези панчевачке Азотаре, случаја „Нубаинвест“ у које су умешани некадашњи министри из ДС. „То нису чарапе, али су милиони евра који су нестали из буџета како Војводине тако и Србије“, нагласио је Бабић.

Посланица Јерков је затим затражила и информацију ко ће да одговара за лошу процену некадашњег министра финансија Лазара Крстића због чијег је одбијања, како је нагласила, да кредите конвертује из долара у евре Србија изгубила 783 милиона евра.

Питање за надлежне ималал је и посланица СПО Љиљана Косорић, која је од Министарства пољопривреде затражила информацију о томе шта има намеру да учини да би спречили даље одумирање села у Србији, наводећи, поред осталог, да је за протеклих 50 година из села у град прешло око осам милиона људи, а да око милион хектара земље нико не обрађује.

Посланик СДП Владимир Маринковић је Управу царина упитао зашто не постоји могућност царињења робе у Новом Пазару, будући да царине имају и Ужице, Крушевац и други градови. Посланици у наставку седнице разматрају 50-так амандмана на измене закона о поморској пловидби, о пловидби и лукама на унутрашњим водама и о државној припадности и упису пловила.

Извор: Курир

Корисни линкови