28.11.2020

Усвојен „Тијанин закон“: Потрага за несталима без одлагања

16. јула 2015.

Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о полицији које предвиђају да потрага за несталим лицима почиње без одлагања одмах по пријави нестанка.
skupstina-srbije-beta-1388061633-418115
БЕОГРАД – Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о полицији које предвиђају да потрага за несталим лицима почиње без одлагања одмах по пријави нестанка.

Измењени закон, у јавности познат као „Тијанин закон“, ступиће на снагу наредног дана од објављивања у Службеном гласнику, а полиција ће убудуће бити обавезна да у случајевима нестанка лица без одлагања користи расположиве мере и радње и то одмах по пријави нестанка.

То би требало да обезбеди ефикасност полицијских истрага отмица и нестанка малолетника, што је и био захтев предлагача „Тијаниног закона“.

Измене Закона о полицији, за које је гласало 183 посланика, док је један био против, требало би да доприносу правној сигурности јер омогућавају ефикаснију организацију МУП и поступање у случајевима пријаве нестака лица, као и хитно реаговање у ситуацијама повећаног ризика.

Прецизиране су и процедуре за ангажовање специјалних и посебних јединица, поступање полиције у стању повећаног ризика, које захтева делимичну или пуну приправност полицијских службеника на делу Србије.

Предвиђено је да министар, на предлог директора полиције, у таквим ситуацијама и догадајима налаже извршавање задатака прилагођених насталим потребама.

Специјалне јединице ПТЈ и САЈ биће спојене у нову специјалну јединицу полиције која ће задржати назив САЈ, а у којој ће се наћи најбољи који прођу психофизичке провере, а јасно је дефинисано које су то специјалне и посебне јединице, и услови за њихово ангажовање.

Посебне јединице полиције су Жандармерија, Јединица за обезбеђење личности и објеката и Хеликоптерска јединица, а у Полицијској управи за Београд – Полицијска бригада.

Измене закона предвиђају стварање сектора за људске ресурсе и за стратешко планирање, међународну сарадњу и европске интеграције с обзиром на обавезе из поглавља 24 у преговорима са ЕУ.

Детаљније је разрађена одредба о безбедносној провери, а предвиђено је да се она врши и на основу захтева другог органа.

Изменама закона предвиђен је основ за пензионисање одређеног броја људи у МУП који су у својој каријери радили на изузетно тешким пословима и то пре испуњења општих услова за стицање старосне пензје, а који имају навршених 52 године и 30 година ефективног рада на тим пословима.

„Тијанин закон“ покренули – Фејсбук, један посланик и породица

Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о полицији, у јавности познат као „Тијанин закон“, који су покренули грађани на друштвеним мрежама, посланик Саша Мирковић и породица малолетне Тијане Јурић чији је нестанак у јулу прошле године дигао на ноге читаву земљу.

Тим законом предвиђено је да потрага за несталим лицима почиње без одлагања одмах по пријави нестанка.

Предлог за измену Закона о полицију уследио је након неколико трагедија које су потресле Србију, а које су могле бити спречене да је закон био другачији.

Тијану (15) отео је Драган Ђурић из Сурчина који је у Бајмоку био гост, након чега је свирепо убио и њено тело закопао у околини Сомбора, а недуго затим, силоване су и убијене су још две девојке – Ивана Подрашчић (14) и Драгана Ћирић (18).

Игор Јурић, отац Тијане Јурић предао је 30. августа, прошле године, предлог измене Закона о полицији, који је у јавности постао познат као „Тијанин закон“.

По „Тијанином закону“ предвиђа се да потрага за несталим дететом почиње одмах по пријави родитеља, а не да се, као до сада, чека да протекне 48 сати.

У потрагу би се одмах укључиле све расположиве полицијске службе, као и оперативци Службе за борбу против високотехнолошког криминала.

Подршку Игору Јурићу дало је више десетина хиљада људи на Фејсбуку, а тај тихи протест подржао је и народни посланик Саша Мирковић, који је у децембру прошле године у Скупштину Србије предао Предлог за измену закона о полицији и то члана 72.

„Данас сам у скупштинску процедуру предао предлог измена и допуна Закона о полицији, такозвани Тијанин закон који би врло брзо требало да се нађе у скупштинској порцедури“, рекао је тада Мирковић.

Измене Закона о полицији које су данас усвојене, а које би требало да доприносу правној сигурности јер омогућавају ефикаснију организацију МУП и поступање у случајевима пријаве нестака лица, као и хитно реаговање у ситуацијама повећаног ризика, ступиће на снагу наредног дана од објављивања у Службеном гласнику.

Полиција је дужна да убудуће, у случајевима нестанка лица, без одлагања користи расположиве мере и радње, по пријави нестанка, што би требало да обезбеди ефикасност полицијских истрага отмица и нестанка малолетника.

Извор: Тањуг

Корисни линкови