28.11.2020

Сваки кварт у Србији добија СВОГ ПОЛИЦАЈЦА

8. маја 2017.

Око 1.000 полицајаца биће током ове године распоређено на локалу широм Србије и свакодневно на услузи грађанима за све безбедносне проблеме који их муче – у згради, улици, кварту, блоку, месној заједници или општини у којој живе.

Ти полицајци биће регрутовани из постојећег састава полиције, а проћи ће и одговарајућу обуку. Реч је о концепту полиције у заједници, стоји у Приручнику за рад полиције у заједници МУП-а Србије који је усвојен, у склопу рефереме која је у току, сазнаје „Политика“.

Предвиђено је да полицајаца – позорник, свакодневно буде на улици, упознаје се и разговара са људима, саветује их. Грађани ће моћи да му се пожале на, на пример, окупљање проблематичне омладине, ако их је страх да шетају делом града јер није довољно осветљен, а полицајац ће њих информисати о честим обијањима станова или разбојништвима, као и како могу да се заштите и избегну да постану жртве кривичних дела.

Такође, полицајци ће посећивати школе, разговарати са младима, обилазити верске заједнице и кроз састанке са грађанима у локалним заједницама упознаваће се са њиховим свакодневним проблемима.

Новост је да ће полицајци у заједници бринути о жртвама кривичних дела, посебно о људима кјима су обијени станови, а који се после не осећају сигурно у свом простору.

Извор: Блиц

Корисни линкови