27.11.2020

Стефановић: Више српских полицијаца у мировним мисијама!

9. децембра 2014.

Србија је спремна да повећа број полицијаца у мировним мисијама а помоћ британских колега у усавршавању у борби против криминала је драгоцена, изјавио је данас министар унутрасњих послова Небојша Стефановић.

Он је, после састанака са директором Секретаријата за европска и глоблана питања у кабинету премијера Ангусом Лапслијем и сталним секретаром у МУП Марком Седвилом, навео да МУП Србије може да рачуна на стратешку експертску и финасијску помоћ британских колега.
„Важно у сарадњи је наравно стално усавршавање припадника наше полиције и унапредјење могућности наших снага да брже одговоре у борби против корупције и криминала“, рекао је Стефановић.
st1
Према његовим речима, веће учешће полиције у заједници и, уместо седења у канцеларијама, враћање на улице у квартове и блокове, по чему је Британија веома позната, јесте област сарадње за коју је српска полиција заинтересована.

„Реформе које спроводимо у полицији и нови Закон о полицији који ћемо донети следеће године омогућиће и каријерно напредовања и да полиција буде ефикаснија“, рекао је он, наглсивши да је и то оно на шта можемо да рачунамо на подршку Велике Британије.
Стефановић је навео и да је британско министарство унутрашњих послова обећало стратешку помоћ – „можемо да рачунамо на помоћ њихових експерата, на њихове фондове“.
„Желимо да наша способност да се боримо против трговаца дрогом и свега онога што то зло носи буде ефикаснија и због тога ће МУП наставити сарадњу са британском страном као и са другим европским партнерима“, рекао је он.
Према његовим речима, учешће српских полицјаца у мировним мисијама УН такодје је била једна од тема састанака.
st2
„Србија је спрема да повећа учешће својих полицијских снага у мисијама и тражићемо решења како да то финасирамо и како да наше трупе буду способније да у томе шсто више узимају учешће“, рекао је Стефановић.
Стефановић и Седвил разговарали су и о нарастајућој претњи од тероризма, а посебна тема разговора била је и борба против трговине наркотицима.
„МУП као део Владе Србије, пружа пуну подршку коалиционим партнерима у борби против Исламске државе, има за циљ да буде максимално способно и ефектно у суочавању са овом претњом“, рекао је Стефановић.
st3
Осврнувши се на борбу против тржишта наркотицима, Стефановић је истакао да ће српска полиција бити ефикаснија и да ће Министарство наставити сарадњу са Великом Британијом, али и другим европским партнерима.
После састанка са Лапслијем, министар Стефановић је истакао да Србија мора наставити са реформама, и да је то део посла који ми морамо да носимо.
„Велика Британија наставиће да подржава Србију на путу ка Европској унији, али и по свим другим стратешким питањима која ће омогућити напредак нашој земљи“, поновио је Стефановић.
st4
Он је указао да су му британски званичници пренели да желе да помогну Србији да у наредном периоду буде снажнија, способнија у борби против криминала, корупције, тероризма, али и да истовремено буде економски јача и постане значајнији фактор на Балкану.
Према његовим речима, што борба Србије против криминала и корупције буде интензивнија и јача, то ће представљати веће охрабрење свим страним инвеститорима, па и онима из Велике Британије, да улажу у нашу земљу.
Стефановић је посетио и припаднике Ватрогасне службе Јужног Велса, који је Сектору за ванредне ситуације МУП-а до сада донирала 23 половна ватрогасна возила, 100 одела за рад са опасним и агресивним материјама, 250 униформи …
Из Јужног Велса стигло је и 160 репарираних изолационих апарата за дисање, осам репарираних дводелних и троделних лестава, четири гарнитуре ваздушних јастука за подизање великог терета.

Извор: Курир

Корисни линкови