27.11.2020

Стефановић: САЈ један од најважнијих безбедносних стубова

16. децембра 2014.

На свечности су уручене награде припадницима за постигнуте изузетне резултате у овој години, а Стефановић и директор полиције Милорад Вељовић претходно су одали пошту и положили венце на споменик онима који су изгубили живот извршавајући задатке.
nebojsa-stefanovic-dan-saj-foto-mup-1418919408-600053
БЕОГРАД – Припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а данас су обележили 36 година постојања уз поруку министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да је САЈ један од најважнијих безбедносних стубова Србије у борби против криминала и тероризма.

Он је на свечаности у бази САЈ-а у Батајници, истакао да припадници те јединице, који све задатке извршавају професионално и одлучно, представљају понос МУП-а. Стефановић је нагласивши значај обуке и праћења савремених трендова у опремању, најавио и да ће МУП радити на додатном опремању припадника САЈ-а и других специјалних јединица полиције.
nebojsa-stefanovic-dan-saj-foto-mup-1418919408-600054
Стефановић и директор полиције Милорад Вељовић претходно су одали пошту и положили венце на споменик припадницима САЈ-а који су изгубили живот извршавајући разне задатке. На свечности су уручене награде припадницима САЈ-а за постигнуте изузетне резултате у овој години.

САЈ је савремена, високопрофесионална антитерористичка јединица полиције, уско специјализована и опремљена савременом опремом и наоружањем за извршавање високоризичних задатака. То се, пре свега, односи на борбу против тероризма на тактичком нивоу, као и пружање асистенције Управи криминалистичке полиције и другим јединицама МУП-а приликом хапшења најопаснијих криминалних група.
nebojsa-stefanovic-dan-saj-foto-mup-1418919408-600055
Искуство дуго три деценије и програм обуке по узору на светске антитерористичке јединице, допринели су стварању изузетно обучене, покретне и опремљене оперативне јединице. Припадници САЈ-а успешно су обезбеђивали највише државне руководиоце, скупове и објекте од посебног значаја и стране државнике који су били у посети Србији.

САЈ је самостална јединица у оквиру дирекције полиције МУП-а која се ангажује по наредби директора полиције уз претходно одобрење министра унутрашњих послова. Током година та једница је неколико пута реорганизована, а наставља традиције некадашње „Јединице милиције за специјална дејства“ формиране 18. децембра 1978. године у циљу борбе против тероризма, криминалних група, извођења високоризичних акција у урбаним условима…

Извор: Курир

Корисни линкови