28.09.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Стефановић: МУП обезбедио национално достојанство

17. октобра 2014.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас, одговарајући на критике омбудсмана Саше Јанковића, да је то министарство обезбедило национално достојанство свих грађана Србије
nebojsa_620x0
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас, одговарајући на критике омбудсмана Саше Јанковића, да је то министарство обезбедило национално достојанство свих грађана Србије и да одговорно и професионално извршава све своје обавезе.

Стефановић је поручио да је задатак омбудмана да, пре свих, познаје законе Србије и да, уколико се оглашава јавно, провери обавезе и надлежности свих, како МУП-а тако и редарских служби и РТС на јавном догађају попут фудбалске утакмице репрезентација Србије и Албаније.

“Обавештавам заштитника грађана Сашу Јанковића да Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама регулише поступање редарске службе на стадионима“, наводи се у саопштењу Стефановића.

Како каже, обавеза редарске службе је да упозори лице које омета ТВ екипу у директном преносу, а уколико редар то уочи мора скренути пажњу лицу да се удаљи или да позове припаднике полиције да поступе по закону. Стефановић истиче да у конкретном случају, полицијски службеници нису имали захтев редарске службе или представника Радио телевизије Србија да заштите коментатора током утакмице и обезбеде нормалан пренос.

“Истовремено, није ми у потпуности јасно, у ком својству, Саша Јанковић помиње РТС, пошто није заштитник РТС, већ заштитник грађана. Ни у једном тренутку нисам помињао да су криви новинари или сниматељи, што је замена теза, већ сам тражио реакцију РТС на два пута поновљен пропуст у директном преносу РТС када је брутално вређан премијер наше земље“, наводи Стефановић у саопштењу.

У саопштењу је наведено и да је МУП, обавештење о корацима које предузима у случају инцидента у коме су учествовали припадници Жандармерије и војне јединице “Кобре“, на захтев заштитника грађана, доставило у законском року.

“Обавештавам јавност и заштитника грађана да сам наложио полицији да, у најкраћем року, открије виновнике напада на објекте грађана албанске националности, баш као што сам то учинио када су у Прешеву нападнуте куће наших грађана српске националности“, рекао је Стефановић.

Јанковић је раније данас позвао министра унутрашњих послова да осигура ефикаснији и законитији рад МУП-а у погледу заштите националног достојанства свих грађана Србије и несметаног одвијања спортских догађаја, заштите личне и имовинске безбедности грађана албанске националности.

„Током протеклих дана начињена је најгрубља увреда националног достојанства грађана Србије. На истом догађају јавно је изречена груба увреда председнику Владе Републике Србије, а министар Стефановић је за то окривио Радио телевизију Србије“, навео је Јанковић у саопштењу.

Заштитник грађана сматра да су припадници МУП-а, а не камермани и водитељи, дужни да спрече улазак неовлашћених лица на спортски терен и штићену зону из које се емитује програм.

Он је, такође, навео да МУП не обавештава заштитника грађана о свим појавама од значаја за праћење поштовања права грађана.

Министарство је, како је навео омбудсман, пропустило да, на писани захтев, обавести заштитника грађана о радњама које предузима поводом инцидента у коме су учествовали припадници Жандармерије и војне јединице „Кобре“, а повређено је више особа, међу њима и брат председника Владе.

Извор: Новости

Корисни линкови