31.10.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Шта нас очекује по отварању поглавља 24?

26. јуна 2016.

Дана 24.06.2016. год. у организацији Београдског центра за безбедносну политику, а уз подршку ОЕБС-а у Србији одржана је дискусија на тему „Шта нас очекује по отварању поглавља 24?“ и то кроз две панел дискусије:

Панел 1: Шта можемо да очекујемо по отварању Поглавља 24?
Панел 2: Напредак у поглављу 24: улога грађанског друштва
У дискусији су учествовали:
– амбасадор Петер Буркхард, шеф мисије ОЕБС-а у Србији,
– Соња Стојановић Гајић, директорка БЦБП
– Маурицио Салустро, виши правни саветник, Мисија ОЕБС-а у Србија
– Они Јалиник, шефица регионалног одељења за владавину права на Западном Балкану, Амбасада Краљевине Холандије
– Ивана Радовић, Акција против трговине људима (АСТРА)
– Мирослава Јелачић, Група 484
– Ђорђе Кривокапић, СХАРЕ Фондација
– Саша Ђорђевић, БЦБП
geo1
На овој панел дискусији, која је била веома посећена модератори су били Љубица Гојгић и Владимир Милић.
Припреме за отварање преговора о Поглављу 24 које обухвата области правде, слободе и безбедности очекиване су за крај јуна ове године. Министарство унутрашњих послова као главни носилац реформи у овој области урадило је огроман посао. Након извршеног скрининга, усклађивања са ЕУ стандардима и након консултација, израђен је Акциони план за Поглавље 24.
На самом отварању дискусије, коментаришући резултате референдума у Великој Британији о њеном изласку из ЕУ (тзв. Бреxит) указују на то да постоји могућност одлагања отварања Поглавља 24.
geo2
У даљој дискусији је покушано да се дефинишу конкретне користи од отварања Поглавља 24 за грађане Србије, а нарочито у области борбе против организованог криминала, реформе у области правосудне сарадње у кривичним и грађанским стварима, у области трговине људима, сајбер криминала, у области миграција и самог деловања и начина рада полиције. Посебна пажња је посвећена питању контроле спровођења Акционог плана и самим механизмима контроле, као и обезбеђењу финансијских средстава која су неопходана за реализацију истог.
На дан отварања преговора о Поглављу 24, Србија се обавезује према ЕУ да ће спровести свеобухватне реформе у складу са Акционим планом и тада ће се утврдити и прелазна мерила на основу којих ће ЕУ пратити да ли испуњавамо услове за даљи напредак у овом Поглављу и тако све до 2020.год. коју је Влада Србије узела као датум до ког ће се потпуно ускладити са најбољим европским праксама у овој области.

Милан Марковић, члан председништва Независног синдиката полиције

Корисни линкови