05.12.2020

Српска Жандармерија са елитном руском јединицом: Путинова Розгвардија сарађује са нашом полицијом

7. јуна 2018.

Разговор је био добра прилика за договор о будућој сарадњи кроз конкретне активности у вежбама – рекао је министар Стефановић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас са првим замеником директора – врховног командата федералне службе војске националне гарде Руске Федерације Сергејем Меликовим о наставку и јачању сарадње пре свега у борби против тероризма и екстремизма, као и организованог криминала.

Оно што је за нас занимљиво и веома важно је свакако феномен страних терористицких бораца. У том смислу интересантна су нам и корисна искуства које Розгвардија има и наравно методи обуке и супростављање овим изазовима, спречавање радикализације, али истовремено и спречавање извршења најтежих кривицних дела везаних за тероризам – рекао је Стефановић новинарима после састанка са Меликовим.

За Розгварди једницу је рекао да је попут српске јединице Жандармерије, те да се на територији Русије супроставља најзначајнијим облицима организованог криминала и по инструкцијама председника Владимира Путина, Савета националне безебдности и других надлежних јединица испуњава оне задатаке који се тичу обезбеђивања безбедности и сигурности грађана Русије.

У том смисли сличне задатке које Министарство унутрашњих послова спроводи, наше једнице Жандармерије, имају прилике да заједнички сарађују и размењују експерте, ми бисмо волели да ти експерти и блиско међусобно сарадују и да та искуства које и једни и други поседују у супростављању свим облицима организованог криминала можемо да применимо и тиме појачамо безбедност и грађана Србије и Руске Федерације – каже Стефановић.

Разговор са Меликовим је, каже, био добра прилика за договор о будућим модалитетима заједницке сарадње кроз конкретне активности у вежбама.

Неке од тих вежби које се спроводе у Србији ће, наводи Стефановић, припадници Розгварди једнице имати прилику да виде у Београду у одреду Жандармерије.

Стефановић је подсетио да је претходне године предводио делегацију која је посетила центар за обуку Федералне службе војске националне гарде Руске Федерације и дивизију Держински где је, каже, могао да се увери у то какву опрему и обуку спроводи та јединица.

Данас су они наши гости и заједно са нашом Жандармеријом договарају модалитет заједничке сарадње и какву врсту заједничке обуке можемо да спроводимо, чиме би једнице наше Жандармерије могле да постану ефикасније у спроводењу својих свакодневних задатака – нагласио је Стефановић.

Навео је и да се радује поновном одласку у посету руској јединици где ће, каже, моћи да се даље упознаје са развојем и новим знањама и вештинама које она нуди.

Меликов је рекао да су српска Жандармерија и руска Росгвардија младе структуре чијем је оснивању претходило много изазова, а чији је задатак осигурање безбедности и оцување јавног реда и мира.

То је повезано свакако са ризицима и њиховим утицајем на међународну заједницу и њиховим ширењем. Веома активно то је изражено како на територији Европе тако и на територији других држава. У том односу, ми свакако можемо бити само корисни једни другима управо због искуства које поседујемо – поручио је он.

Поводом Светског првенства у фудбалу у Русији, Меликов је рекао да ће Розгварди једница активно учествовати у осигурању безбедности свих 11 градова у Русији у којима ће бити одржано првенство.

Ми смо спремни да поделимо наше искуство које је у решавању таквих питања позитивно. Свакако желимо репрезентацији Србије да се добро покаже на Светском првенству и да се одржи достојно првенство – рекао је Меликов.

По окончању првенства, Меликов је изразио спремност да се сретне са српским колегама и подели искуства у области осигурања безбедности.

Наша посета свакако представља продужетак сарадње чије је основе поставио министар Стефановић током прошлогодишње посете нашој држави. Надамо се да ће се та сарадња продужити, јачати и развијати – нагласио је Меликов.

Извор: Телеграф

Корисни линкови