05.12.2020

Смењен начелник СБПОК-а Србије

7. маја 2015.

Славиша Совтић, начелник Службе за борбу против организованог криминала, смењен је са те функције, потврђено је „Блицу” у МУП-у Србије.
Ко ће бити постављен на ову, једну од најважнијих позиција у Дирекцији полиције, још није познато, као ни разлози за одлазак. 608763_slavisa-sovtic-ubpok170413ras-foto-oliver-bunic15_f

Совтић се на челу СБПОК-а налазио од априла 2013. а на ову функцију дошао је са места оперативне аналитике београдске полиције. Био је припадник групе „Поскок“, потом је радио на разбијању земунског клана, нарко-групе одбеглог боса Дарка Шарића и криминалне екипе Луке Бојовића.

Још није познато ко ће доћи на чело Службе
Рад српске полиције на овом случају је и довео до хапшење Бојовића у Валенсији у фебруару 2012. године, због чега је шпанска полиција наредне године Совтића и тадашњег начелника УКП Родољуба Миловића одликовала Крстом са белим обележјем – највишим шпанским одликовањем.

У априлу 2013, управо на иницијативу Миловића, Совтић је из београдске полиције пребачен у МУП и постављен на чело СБПОК-а.
Међутим, после смене Миловића у априлу прошле године, било је јасно да се клима и Совтићева фотеља. У МУП-у, како „Блиц” сазнаје, спрема се још кадровских промена.

Министар Небојша Стефановић недавно је изјавио да још нема кандидата за ту функцију.

Извор: Блиц

Корисни линкови