05.12.2020

Састанак представника НСП са министром Стефановићем

7. децембра 2016.

Јуче су  у згради Владе Р.Србије представници Независног  синдиката полиције одржали састанак са министром унутрашњих послова др Небојшом Стефановићем и његовим најближим сарадницима, чија је тема била потпуна примена постојећег ПКУ за полицијске службенике, велики број дисциплинских поступака против полицијских службеника и привремено удаљење из службе, трошкови доласка и одласка са рада, набавка службених возила, униформе и опреме за полицијске службенике.
logo25
По питању непотпуне примене ПКУ за полицијске службенике министар др Небојша Стефановић се сложио са представницима НСП да су сви руководиоци дужни да у оквиру своје надлежности примењују ПКУ за полицијске службенике и Анекс колективног уговора за полицијске службенике и напоменуо да је планирано до краја 2016.године буде исплаћена солидарна помоћ запосленима који испуњавају услов за добијање ових средстава и напоменуо да је је новац у износу од 300 милиона динара обезбеђен. Представници НСП имају представника у Радној групи о солидарној помоћи и почетак рада се очекује крајем ове недеље.

Такође, до краја године ће бити усвојен Правилник о приправности у којем ће јасно бити прецизирано када и који полицијски службеник ће бити у стању приправности  и више неће бити проблема око увећања плате по овом основу. Представници НСП имају представнике у формираној Радној групи за израду Правилника о приправности.

Што се тиче тумачења  Министарства за рад, борачка и социјална питања у којем се време проведено у путу од места рада до места извршења задатка не рачуна у радно време, сложили смо се да такво тумачење није добро и да је потребно да се у време рада полицијског службеника рачуна од момента када је запослени дошао у своју организациону јединицу до повратка у исту.

По питању кашњења у исплати трошкова доласка и одласка са рада, министар др Небојша Стефановић и помоћник министра задужена за Сектор финансија Наташа Путник изнели су податак да се до краја године очекује додатних 450 милиона динара, а новац ће бити искоришћен управо на исплату заосталих дуговања трошкова доласка и одласка са рада као и исплату јубиларних награда запосленима који су услов испунили по ПКУ за полицијске службенике у другој половини 2016. године.

Указан је проблем од стране представника НСП да полицијски службеници имају накнаду од 150 динара за извршење задатака ван своје организационе јединице и сложили се да је у наредном периду неоходно да се та накнада увећа.

Што се тиче набавке униформе, обуће и опреме за граничну полицију, ИЈП, Жандармерију као и опреме за полицијске службенике у УКП,  министар др Небојша Стефановић је изнео да ће врло брзо бити испоручена опрема, униформа и обућа за ове формацијске јединице, као и један број борбених возила за припаднике Жандармерије. Оно што је посебно напоменуо министар др Небојша Стефановић јесте да се у наредној години очекује набавка око 1200 патролних возила за полицијске службенике.

Посебно што забрињава све запослене јесте велики број дисциплинских поступака који се покрећу против полицијских службеника и олако доношење решења о привременом удаљењу из службе. Овом приликом навели смо више конкретних примера у којима је од стране појединих руководиоца организационих јединица донето решење о привременом удаљењу, а сматрамо да нису испуњени услови из члана 217. Закона о полицији. Велики број примера је у Полицијским управама Крагујевац, Зајечар, Прокупље… Министар др Небојша Стефановић је наложио најближим сарадницима да у наредном периоду одрже састанак са начелницима Полицијских управа и да се  укаже на повећан број дисциплинских поступака и да се решење о привременом  удаљењу доноси само када то прописује Закон о полицији, а не по слободној процени појединих руководица Полицијских управа. На овај начин, руководиоци појединих Полицијских управа стварају осећај несигурности код запослених а касније министарство има обавезу да надокнади трошкове које је запослени имао због вођења дисциплинског поступка.

Тренутно има 10 коментара

 1. DRAGAN каже:

  ŠTA JE SA 20.000,00 DINARA.

  1. DRAGAN каже:

   ŠATA JE SA PAKETICIMA MUP-A ZA DECU DO 15 GODINA.

  2. администратор каже:

   одговор у вези једнократне помоћи је у следећем линку http://nsp-policija.org.rs/odrzan-sastanak-u-kabinetu-ministra/

  3. Dr каже:

   Malo pre ministar policije u skupstini kaže „bolje je trajno povecati plate za 5% sto će na godisnjem nivou iznositi od 50.000 do 100.000 (kako to izracuna ne znam) po zaposlenom nego isplatiti jednokratno 20.000 ,mnogo vise se dobija ovim povecanjem“.Sto bi znacilo da nema ništa od tih para sve je u ovom povecanju

 2. Zoran каже:

  Postovani sindikalisti, sta je bilo sa odećom i opremom za kriminalističke policajce u policijskim upravama!

  1. Bojana каже:

   Dragi kolega, ako nosite manji broj obuce, necete je dobiti nikada (iz licnog iskustva kazem). A odecu za 6 godina nismo dobili nijednom.

 3. Zoran каже:

  postovani sindikalisti, da li će i kada biti ispla
  ena obećana novčana jednokratna pomoć!

 4. Zoran каже:

  postovani sindikalisti, da će u toku 2017 godine biti nabavka službenih vozila za krim. policajce!

  1. Бане каже:

   код мене је општина прошле године донирала 2 аута и чамац, а претпрошле такође два аута а све од новца наплаћених саобраћајним прекршајима, тражите од ваших старешина да траже помоћ општине

 5. Дарко каже:

  Pitanje za Nezavisni sindikat. 1. Da li ce od 1 januara 2017 god poceti da se primenjuje nov pravilnik o naplati nadoknade troskova prevoza ili ostaje po starom?

Нема коментара.

Корисни линкови