02.12.2020

САОПШТЕЊЕ ЗА ПКУ 18.02.2015

18. фебруара 2015.

Данима се од стране појединаца на друштвеним мрежама износе неистине и тако збуњују радници МУП-а. Ако реално сагледамо и анализирамо предходне дане може се истаћи да је то у интересу ником дугом осим самом послодавцу и поједницима који су били и остали у дослуху са послодавцем.

Потписивање ПКУ за раднике МУП-а после 100-ак дана преговора са радном групом МУП-а је обележила атмосфера неизвесности обзиром да се наслућивала намера радне групе да што више отежа рад, да се потпише што лошији ПКУ по запослене или у најгорем случају да се ПКУ уопште не потписе јер се на тај начин штеде огромна финансијска средства МУП и то опет преко леђа запослених у Министарству.

 

Као доказ може се следити ток:

 

После месец дана преговора радна група такорећи није прихватала никакве предлоге два репрезентативна синдиката везана за било какве финансијске одредбе правдајући се да све финансијске одредбе већ налазе у постојећем Закону о полицији, као и у Нацрту новог Закона, и да нема потребе да финансијски део уопште буде саставни део ПКУ.

Овакву срамну понуду радне групе на челу са Жељком Веселиновићем, вечитим борцем за одузимање што више бенефита запосленима у Министарству, је Извршни одбор НСП једногласно одбио уз образложење да не верује послодавцу јер ко зна шта ће исти у новом Закону о полицији или унутрашњим пословима, укинути чиме би остали без икакве заштите од губитка бенефита.

НСП је послао обевештење самом Министру да од потписивања оваквог ПКУ без финансијских одреби нема ништа, да би послодавац одмах након 10-ак дана увидео да је „ипак претерао са срамном понудом па су преговори настављени“.

Радна група МУП-а је „отезала“ преговоре како би прошло што више времена до потписивања ПКУ, како би се међу запослене унео немир и питање  шта се дешава са ПКУ који је требао да свој епилог добије још у месецу октобру.

Једино је у интересу послодавца било да се отеже са колективним преговарањем што је чак на неки начин и наговештавано да ће ПКУ и Нови Закон ступити на снагу отприлике у исто време, а неопходно је напоменути и да сви чланови радне групе на челу са Жељком Веселиновић имају плате преко 100.000,00 динара. Мало је смешно да људи са толиком платом одлучују каква примања и која права ће имати остали радници МУП-а.

 

Увидевши да остала Министарства убрзано потписују ПКУ вероватно је и сам Министар видео да му се можда не преноси право стање ствари на терену и да је запосленима у Министарству и овако превише узето за кратко време. То је  довело до тога да донесе одлуку да се ПКУ потпише уз поштовање свих одредби, а нарочито финансијских које нису измењене у односу на важећи Закон о полицији и ПКУ који је важио до септембра 2014. године. То је само могло да изазове  опште незадовољство Радне групе која није обавила свој задатак да се радницима МУП-а узме све што се износе неистине узети. Од финансијских одредби су на нашу жалост изгубљене јубиларне награде на 15 и 25 година, али смо добили веће суме за 20. 30. и 40. година.

Да се ПКУ није потписао послодавац не би ни исплаћивао јубиларне награде, што је искључиво у интересу њему, а такође послодавац је на своју руку пожурио и са издавањем решења за годишње одморе на 20 радних дана свим запосленим, надајући се да ће заједно са неким Синдикатима извршити опструкцију потписивања ПКУ. Замислите само да сви радници имају само по 20 радних дана одмора у складу са Законом о раду који је једини важећи у овом тренутку. Када у својој намери да саботирају ПКУ нису успели почели су са лажима и неистинама да више нема путних трошкова што је такође неистина обзиром да важи Правилник о исплати накнада за долазак и одлазак са посла. Сви знамо колико нам значе путни трошкови које послодавац не исплаћује редовно, како за време мандата садашњег министра Стефановића већ и у време мандата предходног министра Дачића.

Ако неко мисли да колеге верују у лажи и неистине вара се, обзиром да сви знају да се путни трошкови исплаћују по Правилнику и да немају везе са ПКУ. Поставља се питање зашто репрезентативни синдикат који није потписао ПКУ за 4 месеца преговора није тражио захтеве због којих није потписао ПКУ већ их је изнео дан пре потписивања. Треба напоменути да је захтев НСП био да се топли оброк и регрес убаце у ПКУ што се може видети и из предлога оба синдиката који су били постављени на сајт НСП и ПСС.

Те ставке и до сада нису постојале у ПКУ из разлога што „ова држава сматра вероватно да радници МУП-а не треба да једу, или је довољно да исхрану има само седиште Министарства, али не и подручне ПУ“.

На нови предлог ПКУ са свим финансијским одредбама, Извршни одбор НСП је такође одбио да потпише уз примедбе везане за понижавање од стране Радне групе свих запослених који имају само средњу школу, а коју чине већина запослених и који по господину Жељку Веселиновићу не треба да имају неке бенефите као пре већ то треба да имају само школовани. Извршни одбор НСП је одбио да потише и овај ПКУ и тражио следеће исправке:

 

Да се члану 1. предложеног ПКУ дода став 2 који би гласио: „Одредбе овог уговора се примењују непосредно, осим у случају када су поједина питања за запослене повољније уређена другим прописом или општим актом“.

Члан 4. Предложеног ПКУ у ставу 2 треба да гласи: „У случају да се рад обавља у сменама, ноћу или када природа посла и организација рада то захтевају-радна недеља и распоред радног времена може се организовати на други начин, у складу са Законом“. На овај начин се противимо формулацији у складу са Законом о полицији јер се исти може прогласити lex specialis, чиме би се додатно сужавао постојећи правни оквир установљених права за запослене полицијске службенике.

Праћење примене посебног колективног уговора који би регулисао формирање Комисије за праћење и примену ПКУ, састављену од 8 чланова, четири које именује послодавац и четири члана које именују репрезентативни синдикати.

Радна група и послодавац увидевши да не постоји могућност манипулације са НСП који представља организацију у којој не одлучује само један човек као код већине синдиката, Кабинет Министра је прихватио све примедбе руководства НСП  и потписивање уз усвајање свих примедби и без даљег условљавања. Стављени већ пред свршен чин и да ће се ПКУ ипак потписати послодавац је  покушао још један маневар да се исти ипак не потшише. Други репрезентативни синдикат одлучује дан уочи потписивања да не потпише ПКУ и вероватно су мислили да ће и НСП одустати и да ће продужити период у ком запослени у МУП-а немају многе бенефите, а на добитку је само послодавац.

Преварили су се јер је НСП имао одлуку Председништва и Извршног одбора да потпише ПКУ.

Адвокатски тим НСП је образложио све предности потшисивања ПКУ и њихово саопштење можете прочитати на сајту НСП.

Сада имамо душебрижнике који са многих лажних профила праве петиције и разне дезинформације шаљу чланству што је опет у интересу самог послодавца, а не запослених. Свако ко себе стави online испред организације којој припада, ће своју организацију и коштати због неоснованих оптужби.

 

 

 

                                                             НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Члан Председништва
Веселин Николић

Тренутно има 23 коментара

 1. Milan каже:

  Veseline, ne treba pridavati toliko pažnje „fejsbuk sindikalcima“. Oni su borci za prava radnika u virtuelnom svetu, a u realnosti ih nema nigde…

 2. Milan каже:

  Ne treba pridavati toliko pažnje „fejsbuk sindikalcima“. Oni su borci za prava radnika u virtuelnom svetu, a u realnosti ih nema nigde…

 3. Milan каже:

  A šta bi sa Lukićem? Već je otišao u Žandarmeriju?

 4. Никола каже:

  Увек ће бити оних који нешто оспоравају…. Него јели потписан на крају тај ПКУ??

 5. gorrcilo каже:

  Izvinjavam se što sam se uključio u diskusiju kao bivši član. Mogu da kažem džaba vam sve, izneverili ste članove,kolege i vi o ovi iz PSS koji se femkaju kao mlada. Oni kao nisu odavde. Zašto je PKU najnepovoljniji od svih drugih u ostalim delatnostima. Sve smo dobili isto što smo imali osim jub. nagrade ako ih i budu isplaćivali. Zašto bolovanje 85% Imamo mnogo kolega koji imaju problema sa kičmom,venama,šećerom, stresom koji su posledica posla kojim se bave. Zlupotrebe naravno treba kažnjavati. Gde su topli obrok i regres. Pa kolika je onda plata ako su kako kažu ubačeni u platu. Zar treba samo poštari i ovi iz EPS-a da jedu. Nočni rad i praznici su na minimumu pogledajte PKU za PTT i EPS. Neko reče oni stvaraju prihod, šta mi onda radimo za bezbednost građana. I na šaletreima za registraciju se stvara prihod.

  1. Marjan каже:

   Bravo,lepo receno.Imamo najnize plate u drzavnom sektoru a najveci rizik i teret trpimo.

 6. Cake UE каже:

  Sta ste vi potpisali a da vec nemamo zakonom.Mislite da su policajci toliko glupi.Prodane duse,Brankovici

 7. ma nemoj каже:

  Dajte ljudi nemojte da pravdate ovu glupost sto ste ucinili.Sram vas bilo.

 8. Aleksandar каже:

  Smatram da vređate inteligenciju zaposlenih predstavljajući ovaj PKU uspehom. Po sistemu „daj šta daš“… to nije uspeh, to je poraz. Čitajući ovaj tekst, stiče se utisak da je ministar na kraju posustao i prihvatio sve što ste tražili. U tom slučaju ste premalo tražili…

 9. pantaBRIGADA каже:

  Kako vas nije sramota bre da se hvalite ovakvim kolektivim,Sta vi niste prihvatili?vama je receno ili potpisite ili se selite iz kancelarija i vratite telefone i vozila a vas predsednik nece dobiti radno mesto koje mu je obecano posle prekida strajka kojim je zaj… brigadu a sada ne sme ni da dodje da se izvini kolegama.Da ima OBRAZA ne bi se krio.Sta je bilo sa dnevnicama koje su nam svima skinute a rekli ste da cete stititi sve pol.sluzbenike i da nikome nece skidati dnevnice.

 10. sasa каже:

  Vi ste izdajnici ali jos od prekidanja strajka i obmanjivanja da poslodavac nece skidati 10000. Vi ste prevaranti,lazovi i sve drugo samo ne sindikat koji se bori za prava radnika.Mene ovom najnovijom izdajom niste iznenadili.

 11. vlado каже:

  Ви сте класичан пример синдиката за кртолу и лук, и наравно личне интересе. Имате мало дебљи образ док сте потписали ПКУ…

 12. Jovan каже:

  Sto se mene tice, ja sam vam bivsi clan. Za naredne 3 godine kolika je vaznost ovog pku-a ste nas nacrnili i ponizili, a videcemo koliko cete da prihodujete i koliko vam se isplati ovakva sramota od delovanja. Stid me je jer sam bio clan i odvajao vam 1% od plate prethodnih 7 godina. Stid me je jer aam ispao nevidjena naivcina!

 13. Zoran каже:

  Jovane nisi ispao naivcina vec budalcina kao i svi mi ostali. Sada kada su sve maske spale i kada smo ponizeni da ne moze gore mozemo samo da se pitamo sta jos mogu da nam prirede nasi veliki borci za njihova prava. Mi imamo samo pravo da cutimo i radimo i da sledeci put dobro razmislimo koga biramo da nas predstavlja. Jer su nas ovi veliki borci vec dosta kostali a kostace nas jos i vise. Neka im sluzi na cast i neka bar kazu za koliko su nas prodali.

 14. Petar каже:

  Gledam sve sta pisete i nije mi jasno sledece, kazite mi koji je sindikat bilo sta uradeo ili se izborio za radnike MUP-a!? Nijedan! Evo i zasto:poslodavac rekao nema vise 10.000 svi sindikati kazu dobro smo i do sada primali, drzava rekla smanji plate opet kazu dobro je, cuti, mogli smo i gore da prodjemo, nema vise jubilarne na 15,25,35, nema vise godisnji odmor 30 dana, nema uniforme, nema vise strajka, kasne putni troskovi godinu dana itd..itd…. a sindikati kazu cuti dobro je moglo je gore da bude, moramo barem nesto da potpisemo da bu uzimali clanarinu od sirotinje!Postavlje se pitanje cemu vise sindikati, to treba ugasiti sve i bice nam bolje 100%, ovako samo gore, jer poslodavac sta kaze to je kraj a sindikati su postali pisci, poslusnici i kupuju vreme sa poslodavcem i nista vise!Zivi bili!

  1. Бане каже:

   нисмо ћутали већ нисмо успели да се изборимо, а што се тиче униформе увелико се дели, штрајк није укинут већ је то само предлог за који смо ставили примедбу да је противуставан као и за , а што се тиче путних ко неће да чека нека тужи и наплати све дугове за путне и то са каматом, јубиларних нема више на 5 година ве на 10 али су износи већи … а синдикати служе и за правну заштиту, служе за новчану помоћ за рођење детета, смртни случај, лечење, новогодишње пакетиће, поклон за 8.март, спортске игре, позајмице,итд.

   1. ilija70_bo каже:

    au bane!ti ili se uvlacis svojim glavesinama u sindikatu ili si jedan od njih!pa vi ispadoste zlato po tebi

   2. Neko каже:

    „а синдикати служе и за правну заштиту“ a ovamo nam savetuješ da tužimo privatno državu!

    1. ilija70_bo каже:

     reko bi da nas ovaj zaj… zesce.svuda ga ima a ne zna ni sam sta prica

    2. Бане каже:

     синдикат обезбеђује адвоката кад имаш дисциплински поступак и сл. а не кад треба да тужиш ради наплате личних новчаних потраживања, то је твоја приватна тужба и сам плаћаш авоката, мени синдикат није ангажовао адвоката за тужбу коју сам покренуо за неисплаћени ноћни и прековремени рад и рад на празник већ га сам плаћам 15% од суме које будем наплатио

   3. dragan каже:

    колега кога су ваши адвокати бранили сад претура по контејнерима!!!

    1. dragan каже:

     Колеге синдикалци само да сте узели колективне уговоре од осталих државних органа и преписали их ми бисмо били презадовољни а сада имам осећај да нам се сви смеју.

 15. Goran каже:

  Uz ovakav pritisak Vlade dobro je da je potpisan uopšte kolektivni. Da li je mogao biti bolji, možda jeste, ali PSS-ovci hoće da nam objasne da nam ne treba kolektivni, jer je Zakon o radu idealan jel, ali za poslodavca, jer je to u suštini i njihov sindikat.
  Ostaje žal što se za bolji kolektivni nisu izborili ali borba ne prestaje.

Нема коментара.

Корисни линкови