20.09.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Саопштење за чланове НСП и остале запослене у МУП-у

17. марта 2016.

Независни синдикат полиције наставља своју борбу која је усмерена искључиво у интересу свих радника МУП, како полицијских службеника тако и државних службеника и намештеника.
novlogo11
Осврнимо се само на период протекле две године. Независни синдикат полиције је најавио и спровео штрајк у коме је учествовало 85% радника МУП-а. Подржали су нас и други синдикати који су препознали нашу искрену намеру у борби за радничка права, и тако дали непроценљив допринос штрајку, али ипак они су ипак само подржали наш штрајк који смо ми прогласили јер нико други није имао храбрости да га најави.

Наши захтеви су били:

  1. Исплата 12 месеци заосталих дуговања трошкова за долазак и одлазак на посао. Зар нису исплаћени? Јесу исплаћени, после дугогодишњег дуговања, иако су то дуговања које је министар др Небојша Стефановић наследио.
  2. Потписивање ПКУ за полицијске службенике. Зар га нисмо потписали? Јесмо га потписали, а да ли је у том тренутку био најбољи многи су постављали питања. Јесте у том тренутку био најбољи могући који је омогућио великом броју колега да оствари она права и бенефите којима припадају по ПКУ за полицијске службенике. Нисмо стали, већ наставили да преговарамо и успели да приморамо послодавца да се потпише Анекс ПКУ о коме се на све полицијске службенике примењује све што је повољније из ПКУ за државне органе. Тако је испуњен и наш други штрајкачки захтев од укупно три.

Нисмо стали.

Прва верзија Закона о полицији била је катастрофално лоша по ранике МУП-а. Борили смо се, давали примедбе и сугестије од којих су многе усвојене. Једини смо синдикат који је и уопште учествовао у овим преговорима, иако је послодавцу вероватно одговарало да и ми не учествујемо, па би тако био усвојен још лошији Закон о полицији. Нису нам све примедбе усвојене, али ми нисмо стали ни тада.

После усвајања Закона о полицији за све оне чланове за које сматрамо да нису по Уставу Републике Србије тражили смо мишљење Уставног суда и још увек чекамо одговор.

Шта смо радили за време док су дељена решења о систематизацији од 16.12.2015.године. Борили смо се за сваког колегу који је добио решење а није крив. Било је много таквих, како наших чланова тако и свих осталих који су нам се обратили. Нисмо заступали оне који то нису заслужили, као ни оне који нам се нису обратили.

Под великим притиском Независног синдиката полиције припадници полиције добили су нове униформе после скоро 11 година.

Желим само да колеге буду упознате са нашим активностима у протеклом периоду.

Шта су други синдикати радили, осим што су критиковали рад Независног синдиката полиције.

Очигледно, да немају план и програм, већ само критике на наш рачун, а тиме директно наносе штетту свим запосленима у МУП. Критике су добре, али морамо разликовати критику од неистине.

Ми нећемо говорити лоше о другим синдикатима, јер су то наше колеге и то није у нашем плану и програму, ми ћемо се и даље борити у инитересу свих радника МУП-а.

Био сам учесник са мојим колегама из НСП у већини преговора, како са министром др Небојшом Стефановићем тако и са Премијером Србије Александром Вучићем. Кроз разговор са њима схватили смо да је држава Србија у проблемима јер су проблеми годинама гурани под тепих, да је дошло време да се проблеми решавају а то захтева одређена одрицања свих нас „зарад бољег сутра“.

Поред свега и пред министром и пред премијером изнели смо став Независног синдиката полиције да сматрамо да и од стране запослених у МУП било исувише одрицања. Сматрамо да су раници МУП-а у протеклим годинама и тешким временима за Србију поднели највећи терет и да сада апсолутно заслужују најбољи статус у Србији. Тешко је објаснити неком ко није прошао све оно што су ових година прошли припадници МУП-а, али сигуран сам да да је и послодавац свестан да је стуб очувања државе полицајац. Да би полицајац био задовољан он мора бити и добро плаћен и имати добар статус удруштву.

Ми се као синдикат нећемо бавити политиком, јер смо полицајци, и сами смо одабрали ову професију, а закон нам забрањује бављењем политиком.

Ми ћемо наставити борбу за права радника, а политиком нека се баве политичари. Држава Србија је једна од најбезбеднијих у свету, што значи да радници МУП-а свој посао обављају беспрекорно, а они који се баве политиком одговорни су за остале ствари и ми се у то не мешамо.

Због свега наведеног, Независни синдикат полиције је најбројнији синдикат у МУП и траје већ 25 година.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Члан Председништва
Веселин Николић

Тренутно има 2 коментара

  1. Zoran каже:

    Poštovani, zaista je sve tako kako ste naveli u saopštenju, ali jedino Vas zamoljavam da se zvanično oglasite i povodom toga da li će i kada i kriminalistički policajci dobiti novac da bi sebi kupili nove cipele, čizme, odeću.., a kako je sve to dobio i uniformisani sastav MUP-a.Voleo bih kada bi ste se povodom ovog pitanja zvanično oglasili na sajtu. Hvala.
    S poštovanjem, krim. policajac.

  2. zoran каже:

    Поштовани, колеге подржавам Вашу борбу која је усмерена у интересу радника МУП-а јер сам до недавно био Ваш члан синдиката,надам се да сам још увек и ако сам од дана 18.09.2015 године отишао у пензију коју још увек нисам примио а многи колеге који су самном отишли у пензију су враћени на посао,наводно због боловања које су имали и то треба да одраде,а још увек не знам где сам већ седми месец.Желим Вам успешан рад и примите мој поздрав.

Нема коментара.

Корисни линкови