05.12.2020

Саопштење поводом одржаног састанка у дирекцији полиције

16. јануара 2017.

Дана 16.01.2017.године одржан је састанак у Дирекцији полиције на ком су присуствовали директор полиције Владимир Ребић, представници Управе саобраћајне полиције, начелник Небојша Арсов, заменик начелника Бобан Милинковић и представници Независног синдиката полиције, председавајући Председништва Велимир Лукић, члан Председништва Срђан Јовановић, потпредседник ИО Дејан Павловић и Ненад Јовановић.

Директор полиције Владимир Ребић изнео је спремност за решавање проблема због којих је заказан састанак у Дирекцији полиције, а након излагања председавајућег Председништава Велимира Лукића да припадници саобраћајне полиције имају низ проблема у поступању и да ће  конкретне примере изнети присутни представници Независног синдиката полиције.

Проблем са смештајем радника саобраћајне полиције ПУ Ниш, пункт „Наис“ изнео је представник НСП Срђан Јовановић. Указано је  на недовољну опремљеност у погледу опреме за контролу саобраћаја  и опреме обезбеђење лица места саобраћајних незгода па до проблема са снабдевањем пијаћом водом и постојања мокрог чвора.

Директор полиције, након изношења овог проблема наредио је представницима Управе саобраћајне полиције да у сарадњи са начелником ПУ Ниш, а у договору са предузећем „Путеви Србије“ изнађу начин за побољшање услова рада запослених радника саобраћајне полиције који се тичу смештаја, обезбеђења воде и постављање мокрог чвора, а да ће УСП изнаћи могућност да обезбеди набавку опреме на овом пункту.

Представник НСП-а, Дејан Павловић изнео је проблем на који налилазе припадници саобраћајне полиције када затекну возача да управља под дејством алкохола у стању тешке алкохолисаности и истог по Закону о безбедости саобраћаја морају задржати у просторијама за задржавање, а таквих је недовољно готово на територији целе Републике Србије.

Директор полиције Владимир Ребић препознао је проблем као јако озбиљан и изнео да ће се лично укључити у решавање истог, како са изградњом нових и адаптацијом постојећих смештајних капацитета за задржавање где је то могуће као и да ће лично иницирати састанак за директором Управе за извршење заводских санкција и у градовима где постоје затвори, тражити од наведене управе да нам омогући коришћење њихових просторија.  Као позитиван пример представници НСП  навели су  почетак преговора начелника ПУ Крагујевац са представницима Окружног затвора у Крагујевцу на уступању просторија затвора за задржавање лица.

Поред проблема са просторијама за задржавање Ненад Јовановић изнео је проблем  неједнакости у поступању подручних Одељења саобраћајне полиције са возачима који се затекну да управљају у стању тешке алкохолисаности, а односе се на утврђивање да ли је лице способно за задржавање, тако да ПУ за град Београд лица затечено у стању тешке алкохолисаности након заустављања и утврђивања прекршаја исто одмах воде на задржавање, а примера ради у ПУ Крагујевац и Ниш, возача са овим прекршајем пре задржавања доводе у службу хитне медицинске помоћи где се лекар изјашњава да ли је лице способно за задржавање.

Директор полиције и представници Управе саобраћајне полиције истакли су да је недопустива неуједначена пракса и да ће послати инструктивну депешу о поступању са лицима која се задржавају и да нема потребе да се лице пре задржавања води на здравствени преглед већ само у случају да се исто жали на здравствене проблеме.

Поред ових проблема изнет је проблем са попуњавањем великог броја ручних евиденција на шта је заменик начелника Управе саобраћајне полиције Милинковић истакао да је план УСП укидање ових евиденција чим се стекну услови  за комплетан прелазак на електронске евиденције.

На питање где се стигло са набавком патролних возила, директор Ребић рекао је да је једна мања количина возила подељена, а  док се подела око 1200 патролих  возила очекује половиним године што ће знатно поправити стање возног парка како радника саобраћајне полиције тако и других линија рада.

Представници Независног синдиката полиције препознали су вољу пристуних представника Министарства унутрашњих послова за решавањем проблема запослених.

 НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Председавајући Председништва
Велимир Лукић

Тренутно има 6 коментара

 1. Dragan каже:

  Da li je neko na kom sastanku pitao kada ce biti usvojena nova sistematizacija u MUP-u i dokada cemo cekati mi koji radimo bez resenja na odredjenim radnim mestima?

  1. администратор каже:

   систематизација радних места се увелико ради, објавићемо кад МУП исту заврши

 2. milan каже:

  Treba obnoviti vozni parrk koji je katastrofa.

  1. дејан каже:

   Милане , возила у МУП-у има довољно али су неправилно распоређена

 3. Dragana каже:

  Dali je neko pitao sta je sa putnim toskovima od januara 2017 godine,kako ce biti isplacivani?
  samo se bojim da svi cute i prave se da neznaju nista povodom toga i da odjednom stigne „NAREDBA DA SU PUTNI UKINUTI“.
  Sta je sa putnicima koji nemaju prebivaliste na teritoriji gde rade?
  Dali ce uopste biti isplata jednokratne pomoci?
  MOLIM ZA ODGOVOR!

  1. администратор каже:

   Послодавац нам је прошле године послао предлог новог правилника о исплати трошкова превоза али смо инсистирали да се и даље примењује стари што је и прихваћено тако да ће исплата бити као и до сада, односно у првој половини месеца за предпрошли месец.

Нема коментара.

Корисни линкови