На адресу нашег синдиката стигло је саопштење МУП-а на тему актуелне систематизације и неистина које износи ПСС на ову тему. Текст преносимо у целости.

САОПШТЕЊЕ

Реаговање помоћника министра и начелника Сектора за људске ресурсе Катарине Томашевић поводом нових нетачних тврдњи Полицијског синдиката Србије:

„Полицијски синдикат Србије изношењем нових неистина о платама и њиховом обрачуну наставља да обмањује све запослене у Министарству унутрашњих послова. Чињеница да смо и њихове претходне тврдње јасно и аргументовано демантовали очигледно није била довољна како би престали да пласирају нове неистине. Када су и сами схватили да ће плате свих запослених бити веће у наредној години, прелазе на нову тактику и претње како ће некима будуће пензије бити мање, јер се наводно обрачунавају на основу коефицијента у решењу. Очигледно је план да свакодневно затрпавају запослене и јавност свесним неистинама у нади да ће можда макар неко поверовати.Свакако ко иоле разуме како функционише пензиони систем Србије зна да се овакве тврдње могу сматрати једино небулозним. Вредност коефицијента плате нема апсолутно никакве везе са будућом пензијом, јер се она обрачунава на основу плате запослених и уплаћених доприноса. Имајући у виду да ће свим запосленима плате бити веће, без обзира на вредност коефицијента, јасно је да им будуће пензије никако не могу бити мање. Коефицијент плате једино се доставља запосленима и ниједној другој институцији. Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање достављају се искључиво подаци о нето и бруто плати запослених и искључиво се на основу тих података, као и година радног стажа, одређује висина пензије.Нетачна је и чињеница да ће неким запосленима у наредне три године бити смањивана плата, како тврди Полицијски синдикат Србије. Никоме, апсолутно никоме, плата неће бити смањена уколико буде радио на истим или слично вреднованим пословима. Због исправљања дугогодишње неправде и неадекватног вредновања појединих послова, на шта су нам указали многи запослени, приступили смо усклађивању примања кроз један далеко праведнији систем. На основу њега неће сви имати исти раст плате, али свакако никоме неће бити смањена.Поново ћу подсетити све, а пре свега наводне синдикалне активисте, да ниједном запосленом који се распоређује на исте послове и задатке које је и до сада обављао, од 1.1.2019. године плата неће бити смањена, напротив, иста ће бити повећана у износу од 3 до 17 одсто, у зависности од новоутврђеног коефицијента плате. Ново повећање плата запосленима у МУП-у омогућено је захваљујући напорима министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и Владе Републике Србије. Заиста ми је тешко да поверујем да су оптужбе Полицијског синдиката Србије, које се са истином нису ни сусреле, а камоли да одговарају истој, последица чистог незнања. Евидентно је да ПСС не жели искрено да брине о запосленима, већ има план да их свакодневно обмањује новим неистинама.“БеоградБрој:1110/130.децембар 2018. године

image_printPrint
Share this post on: