06.12.2020

Против полицајаца стотине пријава

28. новембра 2015.

ЕУ од српске полиције очекује да унапреди борбу против корупције у својим редовима. Предвиђа се и провера имовине руководилаца међу чуварима реда.

САМО четири одсто грађана Србије мисли да у полицији нема корупције, показало је у четвртак представљено истраживање Београдског центра за безбедносну политику „Процена интегритета полиције“, под покровитељством ЕУ.
dru-04-policija_620x0
Борба против корупције у полицији „на мети“ је Европске комисије, јер је полиција у Извештају о скринингу за поглавље 23 идентификована као посебно осетљива област. У последњих пет година против полицијских службеника због коруптивних радњи просечно је покретано око 130 кривичних пријава годишње – каже Саша Ђорђевић, координатор пројекта.

Он додаје да је истраживање јавног мњења из јула показало да грађани Србије имају у региону најнижи ниво поверења у полицију, а да просечног полицајца, кога свакодневно срећу на улици, виде као дрског, безобразног и необразованог. Повећање транспарентности рада полиције могао би да буде главни алат да се ојача интегритет полиције, повећа њен легитимитет и поврати поверење грађана.

НЕЗАПОСЛЕНИ КРИМИНАЛИСТИ
НА евиденцији Националне службе за запошљавање пријављено је 105 криминалиста без посла, од чега 24 официра полиције, 50 дипломираних криминалиста и 10 са мастером. На списку је један магистар криминалистике и један доктор наука.
– Нови Закон уводи нове антикорупцијске мере, као што је провера имовине полицајаца на руководећим позицијама и успостављање делотворног система управљања људским ресурсима – додаје Ђорђевић.

Занимљиво је да МУП од свих републичких органа добија највећи број захтева за приступ информацијама од јавног значаја. Поверенику је лане стигао 2.561 захтев и уложено је 310 жалби, што је више него годину пре тога (1.867 захтева, 237 жалби).

Транспарентност, по мишљењу БЦБП, посебно је важно успоставити у истрагама које се односе на рад полицајаца, а једна од могућности јесте и успостављање грађанског механизма за надзор кривичних истрага. У Хрватској тако постоји Веће за грађански надзор над применом појединих полицијских овлашћења, а у Црној Гори Савет за грађанску контролу рада полиције.

Извор: Новости

Корисни линкови