02.12.2020

Правда за полицајце после девет година

29. јануара 2015.

Велики број припадника МУП после готово деценије има шансу да добије тражене накнаде. Различити судови по истом питању до сада доносили различите пресуде.
Ubadanje_620x0
ПОСЛЕ девет година, београдски Апелациони суд почео је да пресуђује у корист полицајаца који су тужили државу због неисплаћеног прековременог и ноћног рада, сазнају „Новости“.

Неколико хиљада полицајаца скоро деценију се, наиме, суди са државом у намери да наплати ноћни и прековремени рад, а неки и путне трошкове. Државу је 2006. тужило више од 20.000 чувара реда, од којих је један број већ добио одштете између 100.000 и 700.000 динара. Од 2011. „пљуште“ нове тужбе. И док поједини судови пресуђују у корист униформисаних, други суде против!

Они који су већ правоснажно изгубили судске поступке сада подносе предлоге за понављање, јер су се околности промениле. Пошто је Уставни суд још 2012, одговарајући на уставне жалбе незадовољних полицајаца, одлучио у њихову корист, изменио се и однос „најтврђих“ апелационих судова – у Новом Саду и Београду. Прва је променила праксу новосадска Апелација, и почела да мења пресуде у корист полицајаца. Коначно је „попустила“ и београдска, а прве позитивне одлуке донете су пре месец дана.

Адвокату Синиши Адамовићу се 2006. обратило 1.000 полицајаца из ПУ Нови Сад и још 320 из Суботице. Новосађани туже пред својим судом, а суботички пред београдским.

Суботички полицајци добиће око 200.000 динара по човеку за прековремени рад између 2003. и 2006, за кад су и тужили. Ово је износ без судских трошкова, а пошто држава неће да исплати досуђено, поднет је захтев за принудну наплату. Адамовић објашњава да су тужбе подношене за период до 1. јула 2006, до када је полиција посебно плаћала прековремене сате. После тога промењен је правилник о исплати зарада у МУП, па је овај рад уврштен у додатни коефицијент.

Првостепене пресуде у корист суботичких полицајаца донео је судија Владимир Врховшек из београдског Првог основног суда. Он им је доделио и прековремени рад, али и топли оброк и путне трошкове, јер су многи путовали на посао. Београдска апелација је у старту одбила трошкове и регрес, а прековремени рад вратила на поновно одлучивање. Врховшек је опет досудио у корист полиције, и прва таква пресуда потврђена је у децембру 2014. Држава је уложила захтев за ревизију поступка, али он не одлаже извршење.

За то време, Апелациони суд у Крагујевцу одлучивао је позитивно по полицајце, док је новосадска апелација прво доносила одбијајуће, а после одлуке Уставног суда, позитивне пресуде. Тако је двадесетак суботичких полицајаца, на чије тужбе је држава уложила приговор месне надлежности, па су враћени у Војводину – већ исплаћено. И не само то. Њима је новосадска апелација доделила и путне трошкове!

У међувремену, крагујевачка апелација већ досуђује полицајцима из Новог Пазара прековремени рад за период 2008-2011.

– Око 160 новопазарских полицајаца наплатило је накнаде за тај период, у износима и до 700.000 динара по полицајцу – каже чачански адвокат Наташа Мијаљевић.

Извор: Новости

Тренутно има 5 коментара

 1. Slobodanka Kostić каже:

  U Nišu su policijski službenici dobili naknadu za prekovremeni, noćni i praznični rad po presudi Ustavnog suda u Beogradu, tu presudu je potvrdio i Apelavioni sun u Nišu i isplaćen nam je novac. Posle se MUP žalio Osnovnom sudu u Nišu i na kraju je ispalo da vratimo celokupan iznos sa kamatom i plus platimo parnični postupak i to nam je stavljena sudska zanrana ma platu.

 2. Slobodanka Kostić каже:

  U Nišu su pojedini policijski službenici dobili novac za prekovremeni, nočno i praznični rad naravno posle 7 godina od podnošenja tužbe, po presudi Ustavnog suda u Beogradu. Tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud u Nišu i nakon 2 meseca novac je svima uplaćen na žiro račun. MUP se žalio Osnovnom sudu u Nišu i dobio presudu u svoju korist. Nama je stavljena sudska zabrana na 2/3 mesečne zarade i plus kamata kao i troškovi parničnog postupka. Gde je tu pravda kad svaki sudi izgleda radi po svom nahodjenju. Naime, meni je isplaćeno 72500 dinara, advokatu 12000 dinara što me zastupao a vratila sam 140700 dinara

  1. igor каже:

   neverovatno, nama su se zalili apelacionom u novom sadu pa ponovo vratili na sudjenje osnovnom sudu pa apelacioni potvrdio u nasu korist, zalili se ustavnom i on potvrdio bez prava zalbe i pare nam isplacene ali samo za putne troskove.

  2. igor каже:

   A to sto si navela za skidanje sa plata, to su uradili svim policijskim sluzbenicima na teritoriji vojvodine 2008 ili 2009 godine mada su oni tada i izgubili parnice.Mislim da su cifre bile oko 50,000 do 70,000 dinara tada. E sad im vracaju opet nekom revizijom dozvoljenom od strane vrhovnog kasacionog suda a posle donetih presuda od strane osnovnog suda u zrenjaninu, pa apelacionog suda u novom sadu.Znaci licno znam da je jednom mom klasicu isplaceno oko 400,000 za prekovremeni, nocni, praznike itd.za raniji period a za period od 2008-2011 tek sada ljudi dobijaju u njihovu korist po nalazima vestaka i presudama od strane osnovnog suda. Ranije je apelacioni u novom sadu odbijao kao neosnovane tuzbe bez prava zalbe dok je posle krenulo u korist policijskih sluzbenika.Zastupa nas advokat Stamenic iz Cacka. Na kraju, to smo i zaradili i treba nam isto i isplatiti.

   1. Slobodanka Kostic каже:

    Igore po svemu sudeci je u nasoj zemlji sve dozvoljeno i sve se moze. Nacula sam od drugih advokata da ipak taj novac moraju da nam vrate samo je pitanje vremena, dolazimo do toga uzimala – davala. Bar da nismo taj novac zaradili pa ok, ovako nas orobise totalno. Pozdrav!

Нема коментара.

Корисни линкови