29.11.2020

Повереник упозорио МУП

3. децембра 2014.

БЕОГРАД, 3. децембра 2014. (Бета) – Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је у среду да Министарству унутрашњих послова упутио упозорење због тога што нису предузете одговарајуће мере заштите здравствених података полицијских службеника.
sabic
„Непосредан повод за спроводјење надзора, а потом и за упозорење, било је појављивање, на зиду службених просторија 4. одреда Жандармерије у Нишу, документа под насловом ‘Списак полицијских службеника 4. одреда који се тренутно налазе на боловању због психичког стања’ „, навео је Шабић у писаној изјави.

Он је поновио да подаци о здравственом стању уопште, а о психичком здрављу посебно, спадају у категорију нарочито осетљивих, чија је обрада дозвољена само уз пристанак лица о којем се ради, односно изузетно кад је то изричито предвидјено законом.

„Објављивање оваквих података о личности на видном месту је више него очигледно груба повреда приватности“, навео је Шабић и додао да је списак већ уклоњен, али да су „разлози“ и „објашњења“ које су дали у МУП-у извесно још једно упозорење на апсолутно неадекватан однос државе према заштити података о личности.

Шабић је навео да се свакодневно суочава са крајње забрињавајућим последицама одсуства приступа који нужно мора да подразумева и бар елементарну обуку службеника о савременим стандардима заштите података о личности.

„Иако је ово конкретно упозорење отишло на адресу МУП-а, оно се заправо односи на све надлежне. Нужан је неупоредиво одговорнији, активнији и квалитетнији однос према стању заштите података о личности“, додао је Шабић.

Извор: Бета

Тренутно има 1 коментар

  1. Branko каже:

    Opet se zaštitnik stavlja u zaštitu pogrešnih građana, dokle bre više da takvi imaju više prava od većine.

Нема коментара.

Корисни линкови