29.11.2020

ПОСЛОДАВЦИ, ЛОЈАЛНОСТ СЕ НЕ ЗАХТЕВА НЕГО ЗАСЛУЖУЈЕ!

10. августа 2015.

Слободно можете да ми персирате као и ја вама, макар до момента док се обоје не усагласимо да за персирањем нема потребе, јер поштовање људског интегритета нема никакве везе са пословном позицијом, степеном стручне спреме и бројем година. Дакле, на Ви смо до даљњег.
tesla (1)
За добробит посла неопходно је причати о свему, али на цивилизован начин. Повишен тон слободно оставите за разговор са својом породицом или са самим собом. Можете да ми кажете све али не и свашта.Овај радник захтева поштовање, не зато што је надобудан, него зато што је Човек.

Ако очекујете од мене да долазим на време на посао, исто тако можете да очекујете да ћу на време са посла и отићи. Мој минут траје 60 секунди баш исто као и ваш, тако да није ништа мање вредан. Уколико желите да остајем прековремено, то се плаћа. У новчаним апоенима. Похвалама, тапшањем по рамену и изражавањем вашег задовољства се не могу платити месечни рачуни.

Ако ја завршавам своје обавезе у предвиђеном року очекујем и своју плату у року. Тај новац је зарађен мојим радом или краће речено – мој је. Без мог претходног одобрења не можете га задржавати код себе након предвиђеног рока за исплату плата, јер нисам пристао да вам га позајмим. Ако ја не касним на посао не желим да ни моја плата касни.

Ако не будем пријављен и будем радио на црно будите сигурни да ћете и ви бити пријављени да радите на црно. То што се вама не исплати да, у не знам каквој држави послујете легално, апсолутно није моја ствар. Требало је онда да разапнете неки пластеник и пикирате парадајз у њему, а не да имате фирму. Сваки дан мог не пријављеног рада за вас, је један поклоњени дан од моје пензије када бих могао спокојно да шетам и потпуно заслужено не радим ништа.

Ако сте у стању да питате непристојна питања будите спремни да чујете непристојан одговор. Нећу да одговарам на питања „Што се не шверцујеш?“ него хоћу паре за превоз. На питање „Да ли и кад планирате породицу?“ следи одговор „Шта те боли курац“. Шта сте ви, гинеколог или послодавац?! Да бисте избегли постављање тог идиотског питања, следећи пут у конкурсу напишите да тражите искључиво жене са урађеном хистеректомијом и мушкарце са урађеном вазектомијом па да видите какву бисте репутацију направили својој фирми.

Ако сте власник фирме, нисте власник универзума. Као што има других радника за које ви кажете да „једва чекају“ моје радно место, исто тако има и других послодаваца који би желели баш оваквог радника. Капиталистичким егоцентризмом и ниподаштавањем људи који за вашу фирму остварују профит показујете само на каквом малограђанском бизнис плану почива ваш посао.

Докле год као послодавци не будете схватили да иако сте мотор бизниса који покрећете, радници су његово гориво и без њих неће стићи нигде. Или макар не далеко. Ако вам је циљ само дотле, слободно га остварите сами јер достојанствени радници који ће бити поштовани и задовољни своје каријере ипак желе да одведу даље са људима који то умеју да препознају.

Извор: Блогдан

Тренутно има 1 коментар

  1. Srdjan каже:

    Ovaj komentar je nevezan za postojecu temu, ali je vezan za prava zaposlenih.. i to onih zaposlenih koji su od strane poslodavca odnosno MUP-a diskriminisani po svakom osnovu.. a od strane sindikata zaboravljeni..iako medju tim zaposlenima ima i clanova sindikata. Radi se o radnicima angazovanim po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima..u Upravi za poslove ishrane i smestaja. Ti radnici nemaju pravo na bolovanje, na normalan godisnji odmor, na troskove odlaska i dolaska sa posla, placeni smenski i nocni rad…a da ne pominjemo cinjenicu da veliki broj njih na taj nacin radi pet ili vise godina, bez osnovnih radnickih prava koje ostali..stalno zaposleni imaju. Uvek su postojali besmisleni razlozi unazad 10 godina zasto se tim radnicima ne omoguci stalno zaposlenje, a preko veze i ispod zita je poslodavac primao koga je stigao. Zbog cega ovaj a i drugi sindikati zmure na ovu nepravdu koja se godinama cini ovim jadnim ljudima ?? Koliko godina treba da prodje da bi se nekome ukazala paznja, nekome ko svoj posao u vecini slucajeva odgovornije i savesnije obavlja nego vecina Stalno zaposlenih u ministarstvu. Zasto zatvarate oci pred ovom sramotom ??? Zarada radnika po osnovu ovog ugovora je izmedju 18 hiljada i 24 hiljade dinara..zavisno od visine satnice i broja dana u mesecu, a u vecini slucajeva je oko 200 eura ili manje od toga. Pri ovome se mora navesti cinjenica da ta zarada prilikom preklapanja dva ugovora ume da kasni po 20 dana.. kao sto je to bio slucaj sa Majskom zaradom. Da li je moguce da su sindikati toliko nemocni po ovom pitanju.. da imaju toliku dozu straha od poslodavca..da ne smeju da iznesu ove nase probleme ministru ili kome vec. Primera radi, zaposleni koji je angazovan na ovakav nakaradan nacin.. a koji recimo stanuje na periferiji Beograda..u nekoj od prigradskih opstina…mora za mesecnu markicu da izdvoji izmedju 6 i 8 hiljada dinara, pa stoga..ako mu je mesecna zarada oko 22 hiljade…dolazi se do zakljucka da isti rade za cifru koja se krece izmedju 14 i 16 hiljada dinara…cesto i manje. Mora se naglasiti i cinjenica da je veliki broj ovih radnika angazovan u Obrenovcu proslog proleca..zbog posledica majskih poplava. Neka ovi podaci i cinjenice sluze na cast i poslodavcu koji ne haje.. i sindikatima koji cute.

Нема коментара.

Корисни линкови