25.11.2020

Полицијски синдикати: Прво паре – после Парада поноса

24. септембра 2014.

Независни синдикат полиције, коме су се прикључила још четири синдиката остаје при одлуци да у петак почне штрајк, који ће трајати до испуњења захтева

Tan2014-9-24_145039163_2_620x0

БЕОГРАД – Представници Независног полицијског синдиката најавили су да ће 26. септембра ступити у штрајк због лошег материјалног положаја и да неће, 28. септембра обезбеђивати шетњу у оквиру Параде поноса, уколико та манифестација буде одобрена.

Уз тај репрезентативни синдикат у штрајку ће бити још четири мања синдиката чији чланови ће интервенисати уколико током Прајда, али и осталих скупова најављених за викенд дође до нарушавања безбедности у већем обиму, истакнуто је на конференцији за новинаре на којој је негирано да штрајк има политичку позадину.

Представници Независног полицијског синдиката објаснили су да је по Закону о полицји прекид штрајка у случају нарушаванај безбедности њихова обавеза а да дирекција полиције или министар немају другу законску могућност да их натерају да прекину обуставу рада.

С обзиром да смо на време обавестили послодавца да ступамо у штрајка и безбедносна процена одржавања Прајда морала би да буде негативна, рекао је представник тог синдиката Владимир Лукић.

Представник НПС Веселин Николић је додао и да још увек није познато да ли ће Прајд у недељу бити одржан и да ће када се МУП буде о томе званично огласио, уследити и одговор синдиката.

Лукић и Николић су негирали медијске наводе о политизацији штрајка додавши да ће током викенда бити и других јавних скупова које такође неће бити обезбеђивани.

Упитани зашто нису померил почетак штрајка за понедељак, 29. септембар јер ће њихови захтеви остати у сенци Прајда, они су одговорил да постују ставове скупштине и чланства и да је штрајк најваљен знатно раније него што се говорило о Прајду.

По њиховим речима, синдикати који ће ступити у штрајк заједно имају више од 30.000 чланова , а имају три захтева – продужења посебног колективног уговора, исплата путних трошкова за протеклих 12 месеци и гаранцију министра да им плате неће бити смењене за 10 одсто.

Сви захтеви могу бити испуњени, уколико постоји добра воља послодавца за пет минута а ми смо спремни за дијалог кога, од када је најављен штрајк није било, истакли су синдинкални представници уз напомену да ће гарђани и њихова имовина и током штрајка бити безбедни.

Уз Независни полицијски синдикат , у штрајку ће бити и чланови Синдиката српске полције, Независног синдиката полиције, Синдиката ватрогасаца и Синдикат уједињене полиције.

Извор: Новости

Корисни линкови