04.12.2020

Полиција дозволила ношење бибер-спрејова и шокера за самоодбрану

6. марта 2015.

Бибер-спрејови и електрични уређаји за омамљивање нападача струјом, тзв. електрични шокери, који се на Западу често користе за самоодбрану, од пре десетак дана дозвољени су и у нашој земљи. Поред увођења обавезног лекарског прегледа за оне који желе да добију дозволе за ношење и држање оружја и муниције, легализација бибер-спрејова и шокера једна је од најважнијих новина у новом, ових дана усвојеном Закону о оружју и муницији.
biber-sprej1
Подсећамо, бибер-спрејови су хемикалије на бази екстракта љуте паприке у малим бочицама и, након што се напрскају нападачима у лице, изазивају интензиван кашаљ, пробадање у грудима, привремено слепило, сужење и иритацију очију. Делују на четири метра, здравствено су безопасни, а њихово дејство, према објашњењима која се могу прочитати на интернету, пролази тек пола сата након испирања очију водом. На Западу их велики број жена носи у ташнама да би се одбраниле од евентуалног напада насилника, а популарни су зато што су јефтини.

Електрични шокери су мали уређаји који стају у џеп и омамљују нападача струјом напона од 10.000 до 100.000 волти. Такође су здравствено безопасни, а у омамљивању нападача су изузетно ефикасни. Саша Пејаковић, заменик портпарола и инспектор у Полицијској управи Панчево, изјавио је да је у члану пет Закона о оружју и муницији између осталог предвиђено да се оружје за самоодбрану као што су бибер-спрејови и електрични шокери може набављати и држати без исправе и обавезе да се претходно пријави полицији. – Чланом 15 Закона о оружју и муницији прописано је да физичка лица старија од 16 година, правна лица, као и привредни субјекти, могу без одобрења и пријаве надлежном органу да набављају и држе бибер-спрејове и електричне шокере. Такође, члан 26, став четири, прописује да сва пунолетна лица могу да их носе, а у ставу пет пише да малолетна лица узраста од 16 до 18 година смеју да носе само спрејове – додао је Пејаковић. Важно је напоменути да је новим Законом о оружју и муницији и полицајцима дозвољено да убудуће носе бибер-спрејове и електричне шокере, па изазивачи нереда на стадионима и протестним окупљањима на улици не треба да буду изненађени ако та средства буду била коришћена против њих.

Извор: Панцевац онлине

Тренутно има 1 коментар

  1. bojan simic каже:

    Pozdravljam akciju. Medjutim smatram da bez legitimnog prava na samoodbranu i licnu zastitu, kao i definisanja prava i obaveze zastite privatne svojine nista nije uradjeno. Nasilnika ce te poprskati ili upotrebiti tejzer, zastititi se nekim drugim sredstvom, i na kraju ce on biti nevina zrtva koju ste u vasem stanu, kada vam je drzao niz na vratu deteta , prekomernom upotrebom sile povredili ili ubili. Ovaj zakon je nula bez definisanja ovih stavki,ali je ipak korak napred.

Нема коментара.

Корисни линкови