06.12.2020

ОПАСНО: Исламисти спремају масакр у Србији!

29. априла 2015.

Српске безбедносне структуре имају сазнања да милитанти планирају нове нападе после БиХ, а да је по нашу земљу опасна исламска омладина Санџака Фуркан.
terorista-vehabija-foto-rojters-1430305076-650645
БЕОГРАД – После БиХ, где је пре два дана извршен терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, Србија је следећа мета исламских терориста, а нови удар очекује се од такозваних војника повратника који су ратовали за екстремисте Исламске државе (ИС) – информације су до којих су дошле српске безбедносне структуре.

Како упозорава извор Курира, иначе близак безбедносним службама, најозбиљнију претњу Србији представљају припадници Фуркана – исламске омладине Санџака.

БИА у приправности

Како кажу наши извори из БИА, у тој безбедносној агенцији се помно прати ситуација у БиХ.- Агенција предузима све мере у циљу откривања, спречавања и евентуалног процесуирања свих врста терористичких напада. Обавештајна заједница у региону располагала је податком о могућем терористичком акту, али се није знало време и место – каже наш саговорник.

Да постоји опасност од напада вехабија на овим просторима сматра и Момир Стојановић, бивши шеф ВБА.- Присуство вехабијских покрета у региону свакако представља безбедносни ризик, а у овом тренутку могућа је и намерна дестабилизација унутар Републике Српске. Проблем је то што екстремистичке групе нису разоружане и што припадници ОВК и данас слободно делују на простору Косова и Македоније, јер нико од њих није процесуиран – каже Стојановић и додаје да свакако не смемо заборавити ни утицај са Блиског истока и јачање ИС.

– БиХ и Македонија су у нашем непосредном окружењу и треба обратити пажњу на дешавања у тим земљама. Али за Србију је првенствено битно да се донесе стратешки документ за борбу против тероризма, поготово због чињенице да не постоји јединствена база регистрованих терориста – истиче Стојановић.

Балкан у опасности

И шеф српске дипломатије Ивица Дачић упозорио је да на подручју региона постоји велики ризик од радикалног ислама.- Веома је важно очувати стабилност БиХ. Најоштрије осуђујемо терористички акт, а обавештајне службе треба да што тешње сарађују да би се то спречило – рекао је Дачић.

Иначе, БиХ је већ друга држава из региона у којој у скорије време дошло до терористичког напада. Подсетимо, 40 наоружаних албанских терориста напало је 21. априла полицијску караулу у македонском селу Гошинце, близу границе с Косовом. Због тог инцидента реаговало је и руско министарство спољних послова, које је упозорило да постоји опасност од избијање сукоба у том делу Балкана.
zoran-dragisic-foto-fonet-media-centar-1430305076-650649
Драгишић упозорава
НЕ ПОСТОЈИ АПСОЛУТНА ЗАШТИТА ОД НАПАДА

Зоран Драгишић, професор Факултета за безбедност, каже за Курир да се безбедносна ситуација у региону компликује, те да не постоји апсолутна заштита од напада.- Може бити педесет неуспелих покушаја да се изведе напад, али педесет први ће се десити. Када је реч о нашој земљи, Србија има највећу способност да одговори на нападе и за то смо апсолутно спремни. Али Санџак ће увек бити под присмотром – тврди Драгишић.
mevlid-jasarevic-foto-profimedia-1430305076-650647
Хронологија
НАЈВЕЋИ НАПАДИ ТЕРОРИСТА У РЕГИОНУ

8. септембар 1997. Терористи су извели напад ауто-бомбом у западном Мостару, испред зграде Полицијске управе Мостар. У нападу је повређено 29 особа.
Јануар 2001. Македонска Ослободилачка национална армија (ОВК) нападала је циљеве у Македонији 2001. с циљем да се територије с већинским албанским становништвом одвоје од те земље и припоје Албанији. Они су упали у село Гошинце на граници с Косовом и тада су у полицијској станици у Теарцу убили једног полицајца, а тројицу ранили.
27. јун 2010. Експлозивом је нападнута Полицијска управа Бугојно у БиХ. Тада је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо људи је повређено.
28. октобар 2011. Екстремиста Мевлид Јашаревић аутоматском пушком напао је Амбасаду САД у Сарајеву. Током пуцњаве, која је трајала скоро пола сата, Јашаревић је теже ранио полицајца Мирсада Велића.
28. октобар 2014. Ослободилачка народна армија (ОНА), позната и као македонска ОВК, ракетирала је зграду Владе Македоније у Скопљу.
Фанатици су међу нама
БЕОГРАДОМ ШЕТА 200 ВЕХАБИЈА

Тачним бројем вехабија и других верских фанатика у Србији не располажу чак ни безбедносне структуре. Како каже наш извор, постоји много „усамљених вукова“, који воде потпуно нормалан, породични живот.Према незваничним подацима државних органа, у Србији има око 500 вехабија, од којих је чак око 200 у Београду. Припаднике тог покрета карактерише дугачка брада и тричетврт панталоне, мада је у новије време све мање таквих „обележја“.

Извор: Курир

Корисни линкови