01.10.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

НВО сектор критикује МУП због акционог плана за поглавље 24

25. децембра 2014.

Организације цивилног друштва у Србији, које прате процес придруживања Европској унији, изразиле су данас у Београду незадовољство због, како сматрају, нетранспарентног поступања Министарства унутрашњих послова (МУП) приликом израде Нацрта акционог плана за поглавље 24 у преговорима са Унијом.
blic
На заједничкој седници Радних група за поглавља 23 и 24 Националног конвента о Европској унији, невладин сектор је затражио од МУП-а да обелодани Нацрт Акционог плана за поглавље 24, које се односи на правду, слободу и безбедност, као и да јавности учини доступним пратећу документацију за израду Акционог плана. Затражено је, такође, да МУП од самог почетка израде Нацрта Акционог плана омогући организацијама цивилног друштва да учествују у том процесу.

Са друге стране, указано је да су искуства са Министарством правде позитивна, а координатор радне групе за правосуђе, Милан Антонијевић из YУЦОМ-а, указао је на потребу да се уједначи пракса државних органа у поступању према навладином сектору. Антонијевић, који такође представља Кућу људских права, рекао је да би Акциони план требало што више да се ослања на мерила цивилног
друштва.

Скуп у Народној скупштини је организован како би се успоставио структуриран дијалог представника државних институција као главних учесника приступних преговора и организација цивилног друштва. У саопштењу Националног коневнта које је подељено новинарима на скупу, истиче се да је Министарство правде, као надлежно за израду Нацрта акционог плана за поглавље 23 објавило овај документ на свом веб сајту и два пута тражило коментаре и предлоге организација грађанског друштва за садржај Акционог плана.

Како се наводи, средином децембра је на сајту Министарства правде објављен и други Нацрт акционог плана за поглавље 23, које се односи на правосуђе и основна права, као и извештај о укључивању невладиног сектора, док МУП као надлежан за Акциони план за поглавље 24 није учинио јавним нацрт тог документа и није укључио цивилни сектор у процес његове израде.

Према речима Соње Стојановић Гајић, директорке Београдског центра за безбедносну политику и координаторке Радне групе правда, слобода и безбедност, Министарство унутрашњих послова је разговоре са невладиним сектором одложило за следећу годину и за тада заказало представљање друге верзија Нацрта акционог плана за поглавље 24.

– То је у супротности са оним што је договорено са нама – рекла је Стојановић Гајић и указала на недостатак „двосмерног дијалога“.

Шефица Преговарачког тима за вођење преговора са Европском унијом Тања Мишчевић је рекла да нека министарства схватају потребу сарадње са невладиним сектором „а друга се још уче“, али је исто тако рекла да су преговарачке позиције Србије и Европске уније – тајна. Међутим, према њеним речима, оно о чему се преговарало може се наћи у сажетку који прави Влада Србије, који ће бити објављен на сајту преговарачког тима.

Мишчевић је, такође, рекла да је друга верзија Нацрта акционог плана за поглавље 23 послата у Брисел, а да за поглавље 24 то још није учињено. Она је рекла да до краја 2015. године следи израда акционог плана за права мањина.

МУП демантује НГО: Транспарентно смо радили
Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије вечерас је негирало наводе организација цивилног друштва да је МУП неттранспарентно поступао при изради Нацрта акционог плана за поглавље 24 у преговорима са Европском унијом.
„Напомињемо да је Извештај са скрининга, са препорукама ЕУ, Министарство већ учинило доступним јавности постављањем на интернет презентацији, а исти је достављен и електронским путем организаторима Конвента, како би се дистрибурирао свим заинтересованим странама, а све у циљу транспарентног и отвореног дијалога о нашим обавезама, које проситичу из процеса придруживања ЕУ“, саопштио је МУП.
„Понављамо да смо спремни за сарадњу са свим добронамерним и
заинтересованим актерима у процесу израде Акционог плана за поглавље
24 и очекујемо да се та сарадња настави и са организацијама цивилног
друштва, које су окупљене у оквиру Националног конвента за Европску
унију“, наводи се у саопштењу МУП-а.

Извор: Блиц

Тренутно има 3 коментара

  1. nenad каже:

    molim da mi objasni neko kada cemo mi policajci primiti jubilarne nagrade koji smo stekli pravo u periodu od 24.09.2014. do 31.12.2014. s obzirom na prestanak vazenja PKU a novi nije donesen, a kolege ovih dana primaju jubilarke koji su stekli pravo do tog datuma a posle toga nista. Nije posteno. A ne spadamo ni i grupu koji primaju prema zakonu o drzavnim sluzbenicima nakon ovog datuma jer on podrazumeva jubilarke na 10, 20 itd. a prema nasem PKU na 5,godina, pa mi koji smo stekli npr.pravo na 15 godina nista. hoce li novi PKU koji bi treebalo da vazi od 24.09.2014. pa nadalje da i nas kolateralce obuhvati.

  2. Бане каже:

    Ненаде јубиларну награду, по ПКУ за полицијске службенике који је важио до 24.09.2014.године, могу добити полицијски службеници(не и државни службеници у МУП-у) за 10,15,20,25,30,35 и 40 година непрекидног стажа у МУП-у, а након тога полицијски службеници као и државни службеници у МУП-у могу добити јубиларну награду по Закону о државним службеницима за 10,20,30 и 40 година стажа. У праву си да није поштено али изгласана је таква Влада који неде да финансије буду у колективном уговору. Покушавамо да дописима и разговорима убедимо послодавца на наведену неравноправност, тј. зашто морају бити финансије у колективном уговору. Ака ако будемо успели обавестићемо вас.

  3. nenad каже:

    slazem se i pretpostavljam da novi PKU treba da vazi od 24.09.2014. pa nadalje, i da sadrzi i fanansijski deo ako uspete. nije posteno prema nama koji smo stekli pravo na jubilarku za 15, 25 i 35 godina u MUP u, nakon 24.09.2014, do kraja godine, da ne dobijemo nista.NEPRAVDA pozzz

Нема коментара.

Корисни линкови