Репрезентативни Независни синдикат полиције осудио је одлуку, којом је смањена казна са 10,5 на седам година затвора Милораду Стевовићу који је возећи без дозволе, неприлагођеном брзином усмртио саобраћајног полицајца.

У саопштењу НСП се подсећа да је Стевовић у мају 2008. године на Старом обреновачком путу, возећи аутомобил без дозволе, неприлагођеном брзином, усмртио полицајца Александра Оташевића који је био на службеној дужности и покушавао да заустави возило за чијим воланом је био осуђени Стевовић.

НСП је подсетио да је Стевовић, уместо да успори и стане, наставио да вози и пошто је ударио и тешко повредио полицајца, који је неколико дана касније преминуо.

Синдикат је оценио да се оваквим пресудама не шаље добра порука и да се стиче утисак да нападачи на полицајце могу да прођу готово некажњено.

„Без намере да се мешамо у рад судова, који су независни орган власти, желимо да у име свих припадника Независног синдиката полиције, који броји преко 25.000 чланова изразимо велико незадовољство због све учесталије праксе судова да благо кажњавају нападе и убиства полицајаца“, поручио је тај синдикат полиције.

НСП још једном је апеловао на судове да престану са политиком изрицања благих казни извршиоцима оваквих и сличних кривичних дела.

„Неразумљиво је због чега је суд проценио да гажење полицајца при пуној брзини, није убиство“, наведено је у писаној изјави председавајућег председништва НСП Велимира Лукића.

Пресудом Вишег суда у Београду од 12. марта 2013. године Милорад Стевановиц је због извршења кривицног дела тешко дело против безбедности јавног саобрацаја и кривицног дела непружања помоћи осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 10 година и 6 месеци, али је Апелациони суд ту казну смањио на седам година затвора.

Извор: Актер

51
image_printPrint
Share this post on: