26.09.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Нишки полицајац патентирао осигурач за пиштоље

9. јануара 2015.

Полицајац Стеван Гоцић из Ниша патентирао осигурач „практик“. Заптивач цеви и ударне игле спречавају да оружје опали.
praktik2
Када дође кући с напорног посла, Стеван Гоцић (34) за неколико секунди постави свој мали изум на службени пиштољ „ЦЗ 99“ и има миран сан. Тада ово оружје, и да који случајем дође у дечје или неке друге руке, не може да опали.

Овај припадник Полицијске управе у Нишу успео је да пиштољ, који се прави од специјалног црногорског челика, шведског ливеног алуминијума и словеначких опруга, осигура обичном српском пластиком!

Патентирао је осигурач „практик“, заптивач цеви и ударне игле, наизглед једноставну али значајну „ситницу“ која – главу чува.

– У полицији радим седам година и свестан сам да оружје може да буде опасно у кући или стану – каже Гоцић. – У мом комшилуку је пре неколико година унук усмртио деду зато што његов пиштољ није био на прави начин осигуран.
praktik1
Гоцић је сам осмислио „практик“, урадио цртеж и скице, а са другом из детињства, алатничаром Сашом Вељковићем, приступио изради заптивача цеви и ударне игле. Заводу за интелектуалну својину у Београду су поднели захтев за патент, како би заштитили овај изум.
– Када се осигурач постави у пиштољ, оружје ни у ком случају не може да се доведе у положај за употребу – указује нишки полицајац. – Тада не може ни да се потисне метак из оквира и оружје је функционално неупотребљиво.

И ЗА ВОЈСКУ Стеван Гоцић истиче да су његове колеге позитивно оцениле изум, тим пре што је потребно мало времена за његово постављање и уклањање из пиштоља. Овај заптивач цеви и ударне игле, који до сада није постојао на нашем поднебљу, може да се користи на службеним пиштољима полиције и војске.

Извор: Нишке вести

Тренутно има 2 коментара

  1. Milan каже:

    Bravo Stevane, napred PI Medijana

  2. desimir каже:

    DA li je neko čuo ili je lazna informacija da nece biti punih troskova u januaru, nego samo jedan u februaru

Нема коментара.

Корисни линкови