26.09.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Напокон се укида награђивање од 20%?

1. децембра 2014.

Београд, 30.11.2014. године

          Независни синдикат полиције дошао је до незваничних информација да се награђивање запослених у МУП-у од 20% напокон укида! Од наредног месеца више неће бити ниједног запосленог са поменутим увећањем а претпостављамо да је то део мера штедње које је Влада увела. Годинама уназад у великој већини случајева увећања су примали само привилеговани по разним основама само не због оног због чега је такав систем награђивања првобитно и смишљен, због рада. Било је ту свакојаких повода по рођачкој, ортачкој линији па је тако било чак и награда за шпијунажу! Седи човек са колегама, пијуцка кафицу, покрене одређену тему и онда само бележи, ко шта говори, ко шта ради или не, када долази, одлази…И цап 20%! Тужно али истинито.
novlogo
Иначе у прилог тврдњи да су се награде делиле само за затворен круг људи и то и до 10 пута годишње (!) иду и бројна сведочења наших чланова да се на свако питање о увиду у списак награђених завршавало виком и застрашивањем од стране доброг дела начелника! Невероватно је колико су појединци приватизовали МУП и дозволили себи толику слободу да раде шта и како хоће. Као да деле свој новац а не новац свих грађана па да се тајна и такве реакције и разумеју.

       Независни синдикат полиције годинама је покушавао да реши најпре транспарентност награђивања и истини за вољу у пар наврата су из кабинета слали депеше у којима се од начелника тражило да се листе ставе на увид запосленима. Ипак никакве вајде од тога није било. Зато поздрављамо овај потез министра који ће бар донекле допринети праведнијем систему иако је намера штедња а не правда, иако је питање да ли би се то десило да има довољно пара у држави, ипак, дај шта даш. Међутим, морамо напоменути да је то као и много шта друго на чему се може уштедети требало урадити пре смањења плата па тек онда размотрити да ли је неопходно смањити и зараде. И даље службена кола ака ко стигне, и даље огромне паре одлазе на судске спорове, и даље…има још много тога. Сви ти случајеви се решавају споро или никако али се зато смањивање зарада решило експресно!?

           Ми ћемо у наредном периоду писати и о тим темама у којима ћете видети оно што уствари и сами знате, оно што је одавно јавна тајна, а то је да је као и државу генерално, МУП черупао и черупа ко стигне!

Независни синдикат полиције

Одбор за медије

Тренутно има 6 коментара

 1. dragan каже:

  kada cete konacno pisati i o putnim troskovima da vidimo zasto se i po 90.000 mesecno isplacuje za prevoz i dokle tako? inace, dobar tekst jer je tacno da su samo priviligevani dobijali nagrade.

 2. Aleksandar каже:

  U izvestaju Drzavne revizorske institucije o radu MUP-a za 2012 godinu koji je na sajtu javno objavljen krajem 2013 godine jasno je navedeno da deo Pravilnika o platama zaposlenih u MUP-u nije u skladu sa zakonom o policiji odnosno sa clanom 146 u i to u delu koji predvidja mesecno uvecanje koeficijenta plate za ostvarene rezultate rada i data je preporuka da se navedeni deo pravilnika uskladi sa cl. 146 Zakona o policiji. Ako je neko ostvario velike rezultate rada u tom slucaju postoji nagrada ministra koja je utvrdjena u clanu 144 Zakona o policiji tako da to nema veze sa mesecnim uvecanjem koeficijenta plate. Sto se tice mesecnog umanjenja koeficijenta plate zaposlenima za neostvarene rezultate rada koje je primenjivano negde do 2011 godine isto takodje nije imalo uporiste u zakonu vec se plata mogla umanjiti samo u disciplniskom postupku zbog lakih ili tezih povreda sluzbene duznosti u vidu novcane kazne u odredjenom iznosu koji je propisan Zakonom o policiji. Od 29.11.2005 godine kada je inace stupio na snagu vezeci Zakon o policiji sva izvrsena mesecna umanjenja i uvecanja koeficijenta plate na osnovu neostvarenih odnosno ostvarenih rezultata rada u skladu sa Pravilnikom o platama nisu bila u skladu sa zakonom jer sam Pravilnik o platama u tom delu nije bio u skladu sa Zakonom o policiji odnosno clanom 146 koji je doduse krajem 2011 godine izmenjen medjutim u tom delu se nista nije promenilo. Od pocetka vazenja Posebnog kolektivnog ugovora za policijske sluzbenike tacnije negde od marta 2011 godine ukinuto je mesecno umanjenje koeficijenta plate za neostvarene rezultate rada medjutim ostala je i dalje mogucnost mesecnog uvecanja koeficijenta plate za ostvarene rezultate rada i tu su cinjene mnoge zloupotrebe. Dakle ako smo pravna drzava onda tu ima elemenata krivicnog dela recimo zloupotrebe sluzbenog polozaja jer kako drugacije objasniti slucajeve gde je nekim zaposlenima u toku kalendarske godine i po deset puta uvecavan mesecni koeficijent plate za 20 odsto zbog navodno ostvarenih rezultata rada odnosno koeficijent plate im prakticno nije uvecavan samo za mesece kada su bili na godisnjem odmoru.

 3. che каже:

  kamo srece da je to istina ali tesko. vrana vrani…

 4. Narednik IJP каже:

  Takvo nagradjivanje i nije nagradjivanje nego placanje sitnih sspijuna. Nego sto se tice nagradjivanja, interesuje me kako ce se sada nagradjivati pripadnici IJP koji su angazovani.

 5. milos каже:

  A kako će nagraditi pravog radnika? Kako stimulisati čoveka i odvojiti ga od neradnika koji dođe na posao, ne zna čovek naravno ništa, drema noću čekajući da prođe smena i „oop“ 10.-og i 25-og primi istu ili veću platu?! Podržavam što se sprečavaju zloupotrebe, ali treba naći model kojim bi se to resilo.. Vaš član.. Pozdrav

 6. che каже:

  slazem se kolega da treba naci model da bi oni koji zasluzuju bili nagradjeni. ali za to ocigledno nema volje a zloupotrebe traju bar 2-3 godine unazad. da su hteli nasli bi. ovako, bolje i niko a da par realno zasluznuh bude „osteceno“, nego sa druge strane za tu manjinu pravedno resenje ali zato velika vecina to zloupotrebljava! i ne samo to nego se tako destimulisu drugi. zasto da rade kada znaju da samo (ili uglavnom) povlasceni bivaju nagradjeni?!

Нема коментара.

Корисни линкови