Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.187

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Полицајци траже сусрет са министром

Представници тих синдиката саопштили су да је у штрајку и данас између 80 и 90 одсто радно ангажованих колега оценивши да реалну слику на терену не може да промени информације из Министарства унутрашњих послова да штрајкује само пет одсто синдикалних активиста.

1314866905540ada34d82d4845401413_640x410

Они су на конференцији за новинаре изразили задовљство што је полиција успешно обезбедила јучерашњу Параду поноса а затражили су и састанак са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем како би се успоставио социјални дијалог.

Уз напомену да полицијски синдикати не траже повећање већ очувања садашњег нивоа плате која је смањена пре два месеца за 4000 динара и да је незадовљство међу полицијом велико, представници синдиката су напоменули и да је, уколико дође до игнорисања њихових захтева, могућа радикализација штрајка.

Представник Независног синдиката полиције Веселин Николић је рекао и да још увек није остварен никаква социјални дијалог са послодавцем али да је зато, од почетка штрајка било много притисака од стране руководиоца , посебно у београдској и новосадској полицијској управи.

"Позивамо Стефановића да седне за сто и да разговарамо ... то му је дужност и обавеза јер га је народ изгласао на место министра", рекао је Николић док је његов колега Миомир Војиновић навео да је могућа, уколико надлежни наставе да их игноришу радикализација штрајка

Представник синдиката ватрогасаца Душан Нинков је рекао да је 95 одсто њихових чланова у штрајку објаснивши да се то не види јер се поштује минимум процеса рада, односно излази се на терен када је потребно.

По Закону о полицији, они кој ису у штрајку поштују минимум процеса рада, односно излазе на интервенције када је угорожена безбедност грађана и имовине, што је био случај током одржавања Параде поноса, док радикализација штрајка подразумева даљењ смањење обима посла, протесте на улици.

Представници поилцијских синдиката највили су да ће током трајања штрајка, који је почео 26. септембра безбедност грађана и имовине бити обезбеђена док су саопштење о евентуалном начину радикализације обуставе рада најавили за следећу конференцију за новинаре.

Полицијски синдикати траже продужења Посебног колективног уговора до потписивања новог, исплату заосталих накнада за долазак и одлазак са рада, исплату јубиларних награда као и гаранције да се на запослене неће примењивати додатно смањење плата.

Штрајку су се осим чланова Независног синдиката полиције прикључили и чланови Синдиката српске полиције, Независног полицијског синдиката Србије, Синдиката ватрогасаца, као и Синдиката уједињене полиције.

Извор: Б92

1663