01.10.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

КТИТОРИ И ДОБРОТВОРИ Црква одликовала САЈ због градње Светог Стефана Дечанског

11. априла 2018.

Партијарх српски Иринеј данас је уручио висока црквена признања – орден Светог краља Милутина – којима је Синод Српске Православне Цркве одликовао Специјалну антитерористичку јединицу (САЈ) и њеног команданта пуковника полиције Спасоја Вулевића за изузетан допринос у подизању и грађењу цркве Светог Стефана Дечанског.

Орден Светог краља Милутина додељује се оним поједницима и установама који су се доказали као ктитори и добротвори, с обзиром на то да је и сам краљ Милутин био велики добротвор и задужбинар, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Партијарх је орден уручио у цркви Светог Стефана Дечанског у насељу „13. мај“ у Батајници. Та црква је прва после Другог светског рата коју су, с народом, изградиле војска и полиција.

Црква је грађена добровољним личним прилозима припадника САЈ-а, 224. центра за противелектронска дејства Војске Србије, грађана и верника из насеља „13. мај“, а изградњу су помогли и Градска општина Земун, СПЦ и бројни донатори.

Копање темеља за изградњу цркве почело је маја 2012. Темеље су ручно ископали припадници САЈ-а и Јединице за електронска дејства Војске Србије, а припадници САЈ-а, Војске Србије, грађани и верници су у изградњи учестовали и добровољним радом и прилозима у грађевинском материјалу.

У том смислу, изградња храма Светог Стефана Дечанског представља јединствен пример саборности народа и успешне цивилно-војно-полицијске сарадње, истиче се у саопштењу.

Извор: Блиц

Корисни линкови