05.avgust 2021.

Kritično na Zlatiboru; ugrožena sela – stižu helikopteri Vojske Srbije VIDEO/FOTO

Veliki požar izbio je na zlatiborskom brdu Gradina iznad Čajetine.

U gašenju požara učestvuje više vatrogasnih vozila, a pozvani su i vatrogasci koji su učestovali na gašenju požara na Mokroj Gori.

Vatrogasi su stavili pod kontrolu požar na zlatiborskom brdu Gradina, iznad Čajetine, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Jak vetar otežava im posao.

U bizini požara nema naseljenih mesta.

U pomoć stižu i helikopteri Vojske Srbije Požar koji je izbio na brdu Gradina iznad Čajetine i dalje se širi, a na teren pristižu i helikopteri Vojske Srbije.

Zahvaćeno je oko 50 hektara borove šume i niskog rastinja, a vatrogascima posao otežava jak vetar.

„Na terenu je 20 vatrogasaca sa pet vozila koji gase vatru. Uzrok požara nije poznat, ali ono što je najvažnije jeste da u blizini nema naseljenih kuća. Nadamo se da će plamen uskoro biti lokalizovan, probili smo puteve do žarišta kako bi se vatra što pre stavila pod kontrolu. Sektor za vanredne situacije uputio je pojačanje, uskoro očekujemo da na teren stigne još vatrogasaca spasioca“,izjavio je za RINU Saša Cicvarić načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu.

Nad planinom Zlatibor širi se gust beli dim, a meštani obližnjih sela strahuju da vatra ne dođe do njihovih kuća.

Ukoliko dođe do širenja vatre ugroženo je nekoliko zlatiborskih sela, pre svega Mušvete i Kriva Reka.

„Sve je bilo belo od dima“; Meštani zlatiborskih sela sa strepnjom gledaju u vatru, ali i u nebo

Meštani sela Ćirovići na Zlatiboru sa strepnjom gledaju u šumu koja gori pred njihovim očima, ali i u nebo jer smatraju da samo kiša može biti njihov spas.

„Počelo je da gori noćas, jutros kada smo ustali ovde se ništa nije videlo od dima. Sve je bilo belo, niste mogli da otvorite oči. Gori dosta hektara borove šume, duva izuzetno jak vetar i to je najveći problem. Najavili su kišu i to nas može spasiti inače ako vetar nastavi, uplašeni smo i za naše kuće“, kažu za RINU meštani sela Ćirovići.

Na terenu je pet vatrogasnih vozila i preko 20 vatregosaca. Očekuje se da stigne pojačanje u ljudstvu kako bi požar na Zlatiboru što pre bio stavljen pod kontrolu.

„Građevinskim mašinama probili smo šumske puteve kako bi vatrogasci mogli da priđu do žarišta. Za sada je situacija pod kontrolom, činimo sve da se vatra lokalizuje a požar ne proširi. Za sada nema opasnosti da će plamen doći do obližnjih kuća“, izjavio je Saša Cicvarić načelnik Sektora za vanredne situacije u Užicu.

Na teren su pristigli i helikopteri MUP-a Srbije koji su i prethodnih dana učestvovali u gašenju požara u Novoj Varoši, gde je danas ponovo kritična situacija.

Ipak, na društvenim mrežama objavljeni su snimci dima koji se širi i preko auto-puta.

„Oko 20 vatrogasaca preusmereno je sa Mokre Gore na gašenje ovog požara koji zahvaljujući brzoj intervenciji stavljamo upravo pod kontrolu“, rekao je Cicvarić za Tanjug.

Izvor:  B92.net

1.173
image_printPrint
Share this post on: