25.11.2020

КОЈИ БАКСУЗ: Покушао да побегне полицајцу маратонцу!

8. фебруара 2015.

Брзим кратким погледом полицајци су приметили нешто сумњиво код двојице младих дорћолаца који су карактеристичним, брзим кораком ходали улицом Цара Душана. Док су показивали значке и тражили личне карте, један од двојице младића је почео да бежи, а за њим је кренуо полицајац полицијске станице Стари град.
1810616-policija-foto-07-ras-foto-aleksandar-stankovic
Јурњава је постала опасна када се дорћолац окренуо у Скадарској улици и у трку испалио хитац ка полицајцу. Већ у следећем трнутку улетели су у Венизелосову улицу, где је бегунац ухапшен. Када је на путу до полицијске станице сазнао да је покушао да побегне полицајцу који је маратонац, дорћолац је само рекао: „Ово није мој дан!“.

– Срећом да је бегунац промашио полицајца када је пуцао. А још је већа срећа што му се после тог хица пиштољ заглавио, што је наш полицајац све приметио и искусно искористио. Док је везивао младића, овај је стално викао: „Убиј ме! Нећу у затвор!“. Е, па сад је иза решетака због покушаја убиства, а наш припадник је награђен звањем полицајца месеца – поносито каже Јован Остојић, заменик командира станице Стари град.
1810631-policija-foto-06-ras-foto-emil-conkic
Он наводи да су полицајци ове станице, упркос малом броју становника, веома ангажовани, јер свакодневно кроз центар града прође више од 100.000 грађана, а на територији најстарије општине у Београду налазе се и кључне институције за Србију, попут Председништва, Скупштине, амбасада, али и већина тргова на којима почињу и завршавају се сви битни догађаји и протести.

– Само у 2014. години имали смо 873 скупа са посетом од око 254.000 људи. Стално долазе стране делегације, велики број људи долази да обиђе Калемегдан, зоолошки врт… Све то захтева будност и по потреби брзу реакцију полиције. Такође, имамо на територији пуно угоститељских објеката, у којима смо урадили 180 рација само прошле године – прича наш саговорник.
Остојић каже да су се навијачи Партизана, раније скупљали у кафићу „Барка” на Дорћолу, али да после затварања тог локала више нема никаквих проблема са њима.
– Проблеми са којима се суочавамо су старе униформе и, наравно, дотрајала опрема и возила. Ипак, није згодно када у центру града, али не само и у центру престонице, видите полицајца у старој и остећеној униформи, а они ипак морају бити за пример. Ускоро очекујемо нову униформу, али остају још возила и опрема. Упркос томе што знамо да је економска ситуација тешка и због тога се ми на Старом граду, а верујем и друге полицијске станице, трудимо да урадимо посао што боље, уз максимално поштовање слобода и права свих грађана. Верујте, полицајци дају све од себе и свака им част на обављеном послу – рекао је он, и као показатељ навео да је умањење кривичних дела укупно 14 одсто, а из дела јавног реда и мира чак 27 одсто.

Пљачкаш се „правио Енглез”
Пљачка Комерцијалне банке 19. децембра 2014. године у Македонској улици је била једна од оних која се препричава, јер је у њој, иако се ради о нимало безазленој ситуацији, било и мало хумора.
– Након пљачке разбојник је само неколико бројева даље ушао у зграду у којој се налази хостел. Ранац је сакрио на клима уређај и глумио је једног од странаца који су посетили Београд. Наравно, ми смо га одмах пронашли, као и торбу са пиштољем и новцем – прича Јован Остојић, заменик командира станице Стари град.

Извор: Ало

Корисни линкови