• 6 juna, 2022
  • 755

KC ZAJEČAR – Otkriveno spomen obeležje herojima vojske i policije poginuli na KIM

KC ZAJEČAR – Otkriveno spomen obeležje herojima vojske i policije poginuli na KIM

Dana 04.06.2022. godine delegacija Nezavisnog sindikata policije Koordinacionog centra Zaječar, predsednik Igor Stojadinović, potpredsednik Srđan Stanković borac-veteran PJP i predstavnik Udruženja veterana posebnih jedinica Policije za Timočku krajinu, penzionisani potpukovnik policije Mladen Šipka u leskovačkoj kasarni “Vojovoda Petar Bojović prisustvovali su otkrivanju spomen obeležja pripadnicima snaga bezbednosti Vojske i Policije koji su 1998. i 1999. poginuli u borbama  sa šiptarskim teroristima i snagama NATO u zoni odgovornosti 549.motorizovane brigade.

 

Spomen obeležje je podigunto na inicijativu Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni , a uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije,

Memorijal je otkriven na svečan način u prisustvu zamenika komandanta Kopnene Vojske general-majora Slađana Stamenkovića, gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodraga Kapora, načelnika PU Leskovac Tomislava Ilića,  episkopa niškog gospodina Arsenija, veterana 549. motorizovane brigade i Policije, članova porodica poginulih, predstavnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, MUP-a i brojnih boračkih udruženja i građana.

Spomen obeležje su otkrili ratni komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić i vlasnik kompanije „Krupnik“ Milan Simović, koji je finansirao projektovanje i izgradnju, a potom je Episkop niški Arsenije, uz sasluženje vojnog i lokalnog sveštenstva, osveštao memorijal.

Porodicama poginulih heroja obratio se general u penziji Božidar Delić, istakavši da je današnje okupljanje organizovano pre svega da bi se ukazala čast porodicama palih saboraca rekavši: „Poštovane porodice naših poginulih saboraca, svi smo mi danas ovde zbog vas. Da vam pokažemo da, iako je prošlo 23 godine, mi nijednog dana nismo zaboravili svoje saborce. Istina, dugo smo čekali. Postojale su čak i sumnje da li ćemo mi uspeti da otrgnemo od zaborava ljude sa kojima smo zajedno branili našu državu… …Mi nismo želeli samo da napravimo spomenik za svoju brigadu, nismo se samo mi borili na Kosovu i Metohiji. Sa nama su bili pripadnici posebnih jedinica policije, pripadnici specijalnih jedinica, pripadnici vojnih odseka, okruga i njihovi odredi, ali mi nismo ipak mogli da napravimo spomenik za sve koji su poginuli u našoj državi. Zato smo odlučili da  svi oni koji su poginuli u zoni naše brigade budu na našem spomeniku. Time dajemo primer kako zajedništvo mora da se ostvari u našoj Srbiji da bi ona napredovala dalje..“.  General se i zahvalio Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gradonačelniku Leskovca i svima koju su danas svojim dolaskom ukazali poštovanje poginulim borcima.

Prisutnima se obratio i ratni komandant 122. interventne brigade PJP Dragan Živaljević naglašavajući da je 549. MtBr oduvek predstavljala primer kao što i sada predstavlja primer upravo zbog negovanja tradicija, pažnje i brige prema veteranima i porodicama poginulih.

Na monumentalnom postamentu Spomen obeležja ispisano je 235 imena poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije i Policije Republike Srbije u Zoni odgovornosti 549. MtBr (opštine Prizren, Orahovac, Suva Reka, Đakovica i Gora).

* 103 imena pripadnika 549. MtBr;

*  36 imena pripadnika iz jedinica Prištinskog korpusa;

*  6 imena pripadnika jedinica Niškog korpusa;

*  6 imena pripadnika 63. padobranske brigade;

*  6 imena pripadnika 72. specijalne brigade;

*  76 imena pripadnika iz sastava Policije Republike Srbije i

*  2 imena ruskih dobrovoljaca koji su se borili u sastavu srpskih snaga bezbednosti.

Na vrhu postamenta je postavljen tenk T-55 u kojem je 11. avgusta 1998. godine u borbi sa šiptarskim teroristima poginuo komandir 3. čete oklopnog bataljona 549. MzBr kapetan Antun Željko Martinović. Danas je među prisutnima bio i vozač tenka vojnik Stojan Stojanović, koji je kada je tenk pogođen, i sam ranjen, povukao tenk u zaklon, i izvlačio svoje članove posade i pružao im pomoć.

Na kraju svečanosti, vence i cveće položili su porodice poginulih Vojnika i Policajaca, general  Božidar Delić, gradonačelnik Leskovca, kao i delegacije: privrednog društva “Krupnik”, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Komande za obuku, Vojne akademije, Udruženja Veterana PJP, Kola srpskih sestara, Društva srpskih domaćina, Udruženja “Spasimo srpsku decu”, Udruženja veterana 63. padobranske brigade, Udruženja „Vukovi sa Drine“, ostale prisutne boračke organizacije i udruženja građana.

General Delić je dodelio plakete Udruženja zameniku komandanta Kopnene vojske general-majoru Slađanu Stamenkoviću i vlasniku kompanije „Krupnik“ Milanu Simoviću.

Pogledajte foto galeriju

 

Izvor:

Udruženje Herojska 549.motorizovana brigada “Car Dušan silni“.

Slične vesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Kragujevac, pripadnici Odreda Žandarmerije u Kraljevu…
Objavljen konkurs za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju

Objavljen konkurs za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju

Konkurs za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju :https://www.kpu.edu.rs/cms/upis/drugi-stepen/7695-2022  https://www.kpu.edu.rs/cms/upis/doktorske-studije/7696-2022-2023
Sportske igre u mestu Rimske Toplice i Radeče

Sportske igre u mestu Rimske Toplice i Radeče

U periodu od 15.09. do 17.09.2022.godine u organizaciji Policijskog sindikata Slovenije održane…