4.окт 2021.

КЦ Зајечар – Независни синдикат полиције учесник „Баште Балкана 2021“

Овог викенда у селу Велики Извор надомак Зајечара одржана је девета по реду  манифестација “Башта Балкана 2021“.  Башта Балкана представља својеврсну култоролошку манифестацију чији је приоритетни задатак очување и нега села, а у циљу неговања традиције, културе и обичаја Тимочких села.  Овогодишња манифестација је организована од стране Министарства за бригу о селу, Туристичке организације града Зајечара и месне заједнице Велики Извор. Ове године се пријавило укупно 320 такимчара из свих региона Србије у више изворних сеоских диспиплина: борба на брвну, надвалчење конопца, бацање бале преко пречке, такмичење у орању младих орача, такмичење у кувању сарме и гулаша. У оквиру манифестације организован је тракторски дефиле и изложба голубова и украсне живине. Културни део програма уприличен је учешћем фолклорних ансамбала, дечијим дефилеом у народним ношњама и представом “Чучук Стана“ у извођењу Народног позоришта Тимочке крајине “Зоран Радмиловић“. Манифестацију су увеличале делегације из Р. Бугарске и Р. Северне Македоније, а организован је и свечани пријем за делегацију “Хероја са Кошара“ предвођену  пуковником Душком Шљиванчанином,пензионисаним командантом 53.граничног батаљона са Кошара и пуковником Видојом Ковачевићем,пензионисаним командантом 63.падобранске бригаде.

Независни синдикат полиције Координациони центар Зајечар, другу годину за редом, радо се одазвао позиву организатора месне заједнице Велики Извор и својим присуством и такмичарским духом дао је допринос овој култној манифестацији.

Ове, као и препрошле године, Независни синдикат полиције је у укупном пласману био такмичарска екипа са највише освојених одличја у  понуђеним дисциплинама. Ове године у дисциплини борба на брвну злато је отишло у руке нашег колеге Предрага Стојилковића “стронг мена“ овогодишњег такмичења, наша екипа у надвлачењу конопца је након неизвесног финала однела сребрну медаљу, док је наш колега Милош Жикић у такмичењу младих орача узео бронзано одличје.

У официјалном делу манифестације, члан ИО НСП и председник КЦ Зајечар Игор Стојадиновић уручењем плакете председнику месне заједнице Велики Извор Нелију Николићу изразио је захвалност на неговању традиције, обичаја и културе Тимочких села. Стојадиновић је у свом обраћању нагласио да српско село представља изворни идентитет мајке Србије и да онолико колико будемо поштовали и неговали село, да ћемо толико поштовати и неговати мајку Србију. Свој говор је завршио речима “из села потичемо и селу се морамо вратити“.

Независни синдикат полиције КЦ Зајечар изражава велику захвалност, компанији “МОZZART“ која је дала свој допринос на опремању наше такмичарске екипе.

Независни синдикат полиције КЦ Зајечар у претходном периоду, радо је виђен гост на свим култоролошким манифестацијама на подручју Зајечарског округа,  свакако једна од њих су и “Хадук Вељкови дани“, нажалост због постојеће пандемије Корона вируса у овој и прошлој години доста манифестација је одложено.

Овде можете видети фотографије ове манифестације.

527
image_printPrint
Share this post on: