28.11.2020

КЦ МУП – Меморијални турнир у малом фудбалу „Милан Рмуш“

13. децембра 2019.

Дана 19. јула 2017. године у фабрици Авала АДА, која се налази у улици Ада Хуја број 9, гори угаљ у каналу између два левка намењен за снабдевање котла угљем. Приликом гашења пожара долази до експлозије угљене прашине. Ватрогасац спасилац Милан Рмуш, спасавајући животе угрожених радника предузећа у току гашења пожара, тешко се повређује услед експлозије угљене прашине и наглог развоја високе температуре. У тренутку извлачења од стране колега даје знаке живота, са видним опекотинама. Упркос великом залагању и борби лекара Војномедицинске академије, храбро срце Милана није издржало. Преминуо је 31. јула 2017. године.

У дугој историји рада ватрогасно – спасилачких јединица Милан Рмуш је девети ватрогасац који губи живот на интеренцијама приликом часног обављања дужности. Припадник Ватрогасно спасилачке бригаде Београд Милан Рмуш (1981-2017.), изгубио је живот спашавајући грађане и имовину Републике Србије.

У радном односу у Сектору за ванредне ситуације био је од 2004. године. Након завршених студија, као ватрогасац спасилац почиње да ради у Ватрогасно спасилачкој јединици у Кошутњаку.

Године 2013. године новчано је награђен за најбољег ватрогасца за територију општине Раковица. Своју хуманост је показао и несебичним чином када је целокупну новчану награду преусмерио у хуманитарне сврхе. Због изузетног залагања и даљег напредовања пребачен je у Ватрогасно спасилачки батаљон Звездара на падно место „Вођа ватрогасно спасилачке групе“. Радио је на унапређењу свог знања завршавајући специјалистичке курсеве из домена своје надлежности. Иза себе је оставио супругу Драгану и једногодишњег сина Драгана. Ватрогасно спасилачка бригада Београд је поносна што је у својим редовима имала таквог племенитог и храброг човека који је свој живот дао да би помогао другима.

Незаборављајући Милана и колеге ватрогасце – спасиоце који су своје животе дали и ове године одржао се 3. Меморијални турнир у периоду од 02-12. децембра у Спортској хали „Падинска Скела. Градска општина Палилула је изашла у сусрет и уступила халу за одржавање турнира.

Независни синдикат полиције своју хуманост показује и овог пута подржавајући финансијским средствима турнир. Сину покојног Милана, Драгану сада трогодишњаку, пакетиће је након турнира уручио начелник Управе за ванредне ситуације у Београду Раде Милошевић, као и представници НСП, надајући се да ће једног дана на истом турниру заиграти и мали Драган. 

Командант Ватрогасно спасилачке бригаде Милош Мајсторовић уручио је захвалнице учесницима и пехаре победницима мада су свих шеснает екипа учесника однели победу учествовањем на овом турниру.

Ватрогасци никада не умиру, они ће само вечно горети у срцима људи чији су животи спашенипроф. др Сузан Марнри Ходо

Светлана Миладинов

Корисни линкови