26.09.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Како синдикат ради и какву корист имам од њега?

16. фебруара 2015.

Хуманитарни фонд НСП

 

Петар Радојичић | Одбор за медије

Непознавање структуре синдиката, начина организације и функционисања уопште, као и непознавање Статута синдиката, разних правилника… неретко доводи до погрешних закључака о томе како и шта синдикат ради. За такво стање су криви и поједини функционери јер су пасивни и реагују само када их неко нешто пита али и чланови који не желе да се детаљније информишу о некој теми него им је лакше да на основу два-три податка изводе закључке који су у већини случајева погрешни.

Велики број чланова не зна ни како им се зове синдикат, нити ко руководи њиховом групом па аутоматски не знају ни коме да се обрате када имају проблем. Не знају која права имају, како се бира руководство и ко о чему одлучује…

Како год било, у серији текстова које ћемо објављивати наредних недеља, моћи ћете да се детаљније упознате са радом синдиката а прва у низу је прича о раду Хуманитарног фонда Независног синдиката полиције којим управљају Зоран Нјемчевић из Пријепоља и Игор Николић из Неготина са којим сам се састао и урадио овај интервју.

 

Најпре да почнемо са финансијама јер то питање увек занима чланове. Претпостављам да  имате податке о висини додељене помоћи у 2014. години?

 

 • Од јануара 2014. до фебруара 2015. Фонд је исплатио 1.358.000,00 динара помоћи члановима НСП. Морам да нагласим да смо ми почели да радимо у Фонду у октобру прошле године и да је од тада до децембра решено 23 предмета и исплаћено 412.000,00 динара помоћи.

 

Ко има право на коришћење Фонда?

 

 • Фонд служи за добијање новчане помоћи чланова синдиката и њихове уже породице – брачни партнер, деца рођена у браку и ван брака, пасторак, усвојилац, усвојеник или старатељ који живе у заједничком домаћинству са запосленим што се потврђује фотокопијама личних карата или потврдама о пребивалишту.

 

Да ли право да користе Фонд имају и пензионери који су такође чланови синдиката?

 

 • Не. Пензионери као ни почасни чланови не могу користити средства из Фонда

igor

Игор Николић – Хуманитарни фонд НСП

Какве још услове чланови треба да испуне да би конкурисали за помоћ? Да ли може неко ко се јуче учланио данас да буде на листи помоћи?

 

 • Потребно је најмање четири месеца чланства у синдикату да би неко стекао право на помоћ. Након добијања помоћи, члан мора да остане у синдикату најмање још годину дана из солидарности према колегама.

 

Повремено се могу чути недоумице у вези сврхе Фонда. Тачније, многи мисле да Фонд додељује помоћ и за школовање или реновирање домаћинства…У којим тачно случајевима се чланови могу обратити Фонду?

 

 • Тачно је да су људи прилично неупућени и траже помоћ за све и свашта. Овом приликом наглашавам да Фонд служи искључиво за лечење болесних чланова односно њихових ближњих како сам малопре објаснио.

 

За које време се у просеку исплаћује помоћ и како одређујете приоритете?

 

 • Подразумевамо да је документација исправна и уредно достављена а од тог тренутка потребно је до пет дана да се помоћ одобри односно уплати. Што се тиче редоследа, решава се све прилично брзо тако да и нема разлога за нека посебна правила у смислу одређивања приоритета. Ко први поднесе молбу први ће и да добије помоћ.

 

То је прилично ефикасно поготово ако се има у виду да сте само Ви и колега Нјемчевић ангажовани у Фонду. Да ли имате неке озбиљније проблеме у раду?

 

 • Нема већих проблема и углавном све решавамо у ходу. Добро се разумемо, добро смо организовани, тако да никаквих озбиљнијих застоја до сада није било.

 

 

На које начине се Фонд финансира?

 

 • Ми немамо донаторе тако да је једини извор финансија Централа Независног синдиката полиције, тј део чланарина свих у синдикату. Циљ нам је да у скорије време нађемо и донаторе што неће бити лако али би итекако значило даљем развоју Фонда.

Тренутно има 13 коментара

 1. Snežana каже:

  Pitanje za Gospodina Igora, zašto penzioner koji redovno izmiruje svoju članarinu kao i članovi njegove porodice ne bi imali pravo na pomoć iz humanitarnog fonda, odakle njemu takva informacija, ko je to odlučio kada postoji čitava grupa penzionera koji uplaćuju članarinu kao i svi ostali, a i sam Statut NSP ne pravi takvu diskriminaciju kao što ju je napravio g. Igor?

  1. igor каже:

   Postovani,svi koji uredno placaju clanarinu i poseduju dokaz za to,mogu da se obrate h.fondu.

 2. giba каже:

  da nije žalosno, bilo bi smešno…

 3. kris каже:

  sad ste se setili da pisete o tome sta radite? klasicno skretanje sa teme o pku…

  1. Бане каже:

   после четворомесечног преговарања тешко да је могао бити бољи пку, потписало се у овом тренутку највише због тога јер је сада годишњи одмор максимално 20 дана по Закону о раду, какав је послодавац у преговорима може се најбоље видети кроз предлоге Закона о полицији где предлажу забрану штрајка иако се по устав не може забранити већ смо ограничити, па предлог забране синдикалног организовања специјалних јединица, па предлог за плаћања приправности али не свима, па предлог за плаћање прековременог рада али не свима …

   1. HAHA каже:

    To što si sada rekao je gomila nelogičnosti! Ni jedna uredba, ni jedan zakon proistekao iz zakona o radu, koji ti daje minimum prava ne može da umanji prava iz istog već samo da ih proširi, što znači da zakon o policiji neće biti po zakonu, vi ili ne želite da se borite za nas ili ne poznajete zakone ili vam odgovara sve što vam narede da potpišete, u svakom od ovih slučaj ako ste stvarno reprezentativni sindikat teško nama sa vama!

    1. Бане каже:

     ниси лепо прочитао, рекао сам да је сада годишњи одмор максимално 20 дана по Закону о раду, што се може проверити у кадровској служби, тако да је највећи разлог што смо после 4 месеца преговарања потписали је то што са колективним уговором имамо најмање 20 дана плус на стаж, услове рада, школу, оцену, децу, итд, такође сам рекао шта се све предлаже преднацртом Закона о полицији а супротно је важећим прописима (уложене су примедбе са образложењем), чиме се види да има посла са неписменим послодавцем, односно послодавац који наступа са позиције силе

     1. HAHA каже:

      O kojim propisima ti pričaš čoveče, pričam ti o ZAKONU O RADU, koji zaposlenima daje osnovna prava od kojih mi zahjvaljujući vama nemamo skoro nijedno! Zakonom o radu poslodavac je obavezan da plati topli obrok i regres i ne može da nam uskrati prava iz njega nikakvom uredbom nego da nam proširi ako želi, jer zakon o radu je minimum prava koja nam pripadaju, a vi umesto da kao sindikat idete na sud i tužite poslodavca upućujete nas da sami angažujemo advokate i da ih plaćamo od mizerne plate koja je takva upravo zahvaljujući vama! Sada nam mažete nam oči kako ste potpisali PKU samo zbog našeg godišnjeg odmora koji je sada manji nego u vreme Jočića, a u stvari evidentno je da ste ga potpisali zbog pogodnosti koje vam je poslodavac kao sindikatu dao kroz taj sramotni PKU! Kojim srestvima ste se borili za nas, za naš godišnji odmor, za bolji PKU? Ovde se vidi da ste i vi kao sindikat nepismeni, ili naš lažete, a i poslodavac! A što se tiče nastupa poslodavca sa pozicije sile kakav je vaš odgovor na to, opet štrajk, pa prekid bez ikakvog dogovora?

     2. Tina каже:

      Plus sto poslodavci prave mahinacije sa ugovorima, pa u skladu sa duzinom Ugovora, koja je lazirana, jer zaposleni rade i po nekoliko godina u toj firmi, oni mogu da daju najmanji moguci broj dana za gopdisnji. radim u drzavnoj ustanovi, u Decjim danima vrticu i tamo upravo radimo po 4-5-6- godina i ne dobijamo posao za stalno, jer nam stalno prave prekide da nas ne bi zaposlili, a u skladu sa tim nam daju i manji odmor. Diskriminacija maksimalna.

 4. Petar каже:

  Jel ovaj sa slike prvo kaze da nemaju pravo penzioneri i pocasni clanovi za pomoc a posle dole kaze da imaju svi koji podnesu, pa ko je ovde lud, ovo je bruka, zalosno je sto ovakvi ljudi vode sindikat, hitno da ga izbacite iz rukovodstva.Ovaj po izgledu na slici ne lici mi na policajca a tek sto ovaj Bane lupa pa to je cudo.Zalosni ste.

 5. Goran каже:

  Mogu da potvrdim da se novčana pomoć za rođenje deteta isplaćuje.
  Ovom prilikom se zahvaljujem sindikatu na uplaćenoj novčanoj pomoći za rođenje mog klinca.
  Danas u ovakvoj krizi svaki dinar znači.
  Žalosno je što poslodavac (država koja se bori protiv bele kuge) ne čini ništa da pomogne mladim roditeljima.
  Ako se ne varam u novom PKU su smanjili i broj plaćenih radih dana odsustva sa posla za rođenje deteta 🙁

 6. miki каже:

  Svaka cast za rad humanitarnog fonda,znam kolege koji su dobili finansisku pomoc,a clanovi su NSP-a,kada im je bila najpotrebnija!Smatram da se vidi rad NSP-a,ne znam da li drugi sindikati imaju ovakav humanitarni fond!?Clan sam SSP-a,gde u mom KOC-u,ne vidim ovakav rad.Moracu da se isclanim,jer reprezentativnost ipak znaci.

 7. Dragoljub каже:

  Uvažene kolege, već dve godine sam penzioner MUP-a, više od 10 godina bio sam član nsp, prisećam se kako je nekad bilo biti policajac i član sindikata, sada čitam komentare i čudim se na izrečene kritike pojedinaca o radu Nsp, Hf i službenika koji upravljaju istim i kojima dajem punu podršku u daljem radu da budu hrabri, odvažni i pravedni u nastojanju da policiji bude bezbednije i lakše u obavljanju svoje dužnosti, rezultati rada ne dolaze preko noći. Što se tiče komentara gosp.Petra u vezi kolege Igora Nikolića smatram da je nekorektan, pogotovu što pol. službenika Nikolića lično poznajem i znam da je njegovim ličnim zaslugom i angažovanjem sindikalna grupa utrostručila članstvo od kada je on na čelu iste, neumoran radnik,pun elana i kolega za primer. Što se tiče teme u nadnaslovu, mišljenja sam da odgovore o problemu rada NSP treba tražiti najpre u prvom delu pitanja. NSP-u želim uspeh u radu. pozdrav svim kolegama.

Нема коментара.

Корисни линкови