• 2 novembra, 2021
  • 193

Inicijativa Nezavisnog sindikata policije

Inicijativa Nezavisnog sindikata policije

Broj: 229-11/21

Datum: 02.11.2021.godine

Beograd

 

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Ministru unutrašnjih poslova

G-din Aleksandru Vulinu

 

Poštovani,

Uredbom o karijernom napredovanju policijskih službenika predviđeni su uslovi i kriterijumi za napredovanje istih, gde je kao jedan od kriterijuma predviđena i prosečna trogodišnja ocena (član 6. Uredbe). U praksi imamo situaciju da zbog odsustva policijskih službenika po raznim osnovama, policijski službenici nemaju osnov za dobijanje ocena u nekom od ciklusa ocenjivanja, što im kasnije po tom kriterijumu uskraćuje i mogućnost za horizontalno ili vertikalno napredovanje. Kao jedan od izuzetaka od ovog osnovnog pravila Nezavisni sindikat policije prepoznaje odsustvo povodom trudničkog odnosno porodiljskog bolovanja.  U skladu sa napred navedenim Nezavisni sindikat policije Ministru unutrašnjih poslova G.Aleksandru Vulinu upućuje sledeću:

INICIJATIVU

Da u skladu sazakonskim propisima i stvarnom potrebom Ministarstva pokuša iznaći način kojim bi odsustvo po osnovu trudničkog odnosno porodiljskog bolovanja bilo izuzeto iz vremena odsustva koje se računa u toku nekog od ciklusa ocenjivanja, gde bi policijski službenici koji odsustvuju po ovom osnovu ipak imali tj. dobili ocenu u tom ciklusu ocenjivanja, a koja bi im kasnije značila u slučaju da imaju osnova za karijerno napredovanje uzimajući u obzir prosečnu trogodišnju ocenu. Razmatrajući propise koji štite pre svega materinstvo, razloge koji u ovom pogledu doprinose natalitetu i ostale opravdane razloge, mišljenja smo da bi ovu kategoriju zaposlenih trebalo izuzeti iz osnovnog pravila i na taj način dati i doprinos Ministarstvu unutrašnjih poslova prirodnom priraštaju stavnovništva Republike Srbije. Pored navedenog, mišljenja smo da ova kategorija zaposlenih treba biti izuzeta i privilegovana na napred opisani način koji je od neprocenjivog društvenog značaja, jer trenutno imamo utisak da je ova kategorija zaposlenih u nepovoljnijem položaju a razlozi odsustva su itekako opravdani i društveno potrebni.

Kao što ste Gospodine Ministre nebrojeno puta do sada prepoznali opravdane razloge od šireg društvenog značaja na koje smo ukazivali raznim dostavljenim Inicijativama, uvereni smo da će te i ovom prilikom učiniti sve da ovaj, pre svega, humani zahtev razmotrite i pokušate iznaći adekvatno rešenje na opšti interes svih nas.

S poštovanjem.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE

Predsedavajući Predsedništva

Veselin Nikolić

Slične vesti

Objavljen konkurs za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju

Objavljen konkurs za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju

Konkurs za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju :https://www.kpu.edu.rs/cms/upis/drugi-stepen/7695-2022  https://www.kpu.edu.rs/cms/upis/doktorske-studije/7696-2022-2023
Sportske igre u mestu Rimske Toplice i Radeče

Sportske igre u mestu Rimske Toplice i Radeče

U periodu od 15.09. do 17.09.2022.godine u organizaciji Policijskog sindikata Slovenije održane…
Uspeh na Tribalion trci na Zlatiboru

Uspeh na Tribalion trci na Zlatiboru

U subotu 17.09.2022. godine na Torniku na Zlatiboru, održan je 8. Tribalion,…