28.09.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

ХИТНО САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА СА МИНИСТРОМ НЕБОЈШОМ СТЕФАНОВИЋЕМ 28.11.2015.године

28. новембра 2015.

Поштовани,

Дана 28.11.2015 године од стране Независног синдиката полиције инициран је ХИТАН састанак са министром др Небојшом Стефановићем а након позива са терена да се у полицијским управама у Одсеку за аналитику и евиденције и Одсеку за информационе технологије праве спискови за отпуштање радника.
novlogo11
Наиме, дана 27.11.2015 године у касним поподневним часовима од стране активиста НСП-а, обавештени смо да се у свим полицијским управама праве спискови са по два запослена који треба да се доставе до 28.11.2015 године у 12,00 часова у циљу рационализације запослених у МУП-а.

Реагујући на овакве информације од стране НСП-а захтеван је хитан састанак са кабинетом министра а ради превазилажења насталог проблема.

Дана 28.11.2015 године у 09,30 часова одржан је састанак у кабинету министра коме су присуствовали министар др Небојша Стефановић,шеф кабинета Јана Љубичић и  руководство НСП-а коме су присуствовали председавајући председништва Велимир Лукић, чланови председништва Срђан Јовановић и Веселин Николић и председник ИО Велимир Барбулов.

Изнета је информација са терена да шефови одсека ОАЕ и ОИТ у свим ПУ достављају по налогу линијски надређених руководилаца из сектора у Београду, спискове са једним до два имена радника којима ће престати радни однос у циљу рационализације запослених у МУП-а.Изнет је став НСП-а да уколико и буде дошло до отпуштања радника исто мора да буде транспарентно, са јасно прецизираним критеријумима уз поштовање свих законских норми.

Министар др Небојша Стефановић је изјавио да је након информације коју је добио од НСП-а 27.11.2015 године наложио да се изврше провере и установио да је у питању  неспоразум у комуникацији између кабинета министра и начелника поменутих сектора, који су од шефова  одсека у ПУ тражили да се изјасне о радницима који би добили престанак радног односа. Наиме,тачно је да је дат налог од стране кабинета министра начелницима управа у сектору да се под хитно доврши нова систематизација која ће у складу са рационализацијом можда предвиђати мањи број извршилаца  а никако да се преко ноћи праве спискови који би поједине запослене довео у ситуацију да мимо закона остану без посла.

Закључено је да отпуштања радника неће бити без прецизно одређених критеријума и мерила у чијој изради ће учествовати и репрезентативни синдикати у строго поштовање закона и начела социјалног дијалога.

О свим новим информацијама у вези нове систематизације и критеријума за евентуално отпуштање из МУП-а  бићете благовремено обавештени.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Председавајући Председништва
Велимир Лукић

Тренутно има 1 коментар

  1. Milutin Stosic каже:

    Ja ne znam da li ste do sada obavesteni, ali u PU Vranje se krsi, ili bolje receno selektivno primenjuje PKU. Naime, UOSL se isplacuje uglavnom sve sto ih sleduje, osim prekovremenog rada. Ali kada je rec o OSL, onda se PKU uglavnom krsi. Placa se samo nocni rad i rad za vreme praznika, ali se pojedinim radnicima povremeno priznaje i placa prekovremeni rad, dok je za ostale to misaona imenica o kojoj i ne smeju naglas da razmisljaju da ne bi dosli pod udar staresina i nadredjenih. Kada je rec o pripravnosti (sve ovo sto pisem odnosi se samo na OSL), nijednom od potpisivanja PKU, nikome od nas nije isplacen ni jedan jedini dinar po ovom osnovu. Rad NSP u PU Vranje je u totalnoj blokadi, jer vec dve godine ne bavi se zivotnim pitanjima radnika, vec samo radi u interesu nacelnika. Od kako je predsednik NSP u Vranju Marjan Petrovic postao, prvo vd komandir, a potom i komandir PS, od tog momenta je organizacija NSP presla u stanje hibernacije. Clanstvo je sve nezadovoljnije, a ako se nastavi sa ovakvim nacinom rada i pristupom problemima radnika, bojim se da ce poceti naglo osipanje clanstva. Ovo pisem zato sto sam zabrinut za NSP (ciji sam clan od samog osnivanja). Jer gore od neisplacivanja zaradjenog novca, gore je samo slektivno isplacivanje (miljenicima i poltronima), sto postenog radnika zna dovede do ogorcenja. Posebna prica je sve ovo sa migrantima i krizom nastalom u vezi sa njima. Naime, pre godinu i vise dana dok smo se mi, radnici PU Vranje sami borili sa navalom i vise hiljada imigranata dnevno, ostatak Srbije je mirno spavao. Sve dok migramti nisu okupirali Beograd. One silne stotine radnih sati prekovremenog ne samo da nam nisu isplacene, vec nam nisu dati ni slobodni dani koji nam pripadaju po PKU. A kada je poceo sa radom centar u Presevu, poslate su na desetine radnika MUP-a po svim linijama rada pa cak i akademci. I sve bi bilo u redu da nije ocigledna selektivnost u vezi sa placanjem od strane MUP-a. Svima koji su upuceni placen je i smestaj, prevoz, ishrana kao i dnevnice ( akademci naprimer za 10. dana dobijaju po 20.000 dinara a i nisu radnici MUP-a vec su na nekoj vrsti „prakse“), dok maticni radnici koji rade isti posao ne dobijaju nista od svega toga. A smatram da i nas sleduje makar jedan obrok i dnevnica, jer to nije redovan posao policije, vec je u pitanju vanredna situacija (bez obzira kako Vlada to nazivala) te i nama sleduje isti sto i upucenim radnicima. Puno pozdarava rukovodstvu NSP, i nadam se da ce neko procitati ovaj tekst, razmisliti o svemu napisanom, i upozoriti nadlezne u MUP-u na navedeno krsenje PKU i Zakona o Radu prema OSL u PU Vranje.

Нема коментара.

Корисни линкови